Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Mascarponét készíteni házilag szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell mascarponét készíteni házilag? ==
 
== Hogyan kell mascarponét készíteni házilag? ==
  
[[Fájl:Mascarpone.JPG|right|250px]]A mascarpone tulajdonképpen a tejszínből a tejsavó eltávolításával kinyert sajtféle, mely rengeteg krémes állagú, sütést nem igénylő desszert – pl. a tiramisu vagy a klasszikus sajttorta – alapja. A tejsavót általában egy ártalmatlan sav (pl. citromsav) hozzáadásával választják el a zsírtól, ám a citromsav miatt kissé savanyú lesz a tejszín. Mivel a tejföl önmagában is egy savanyított tejszín, akár az is lehetne a mascarpone alapja. Gondolatmenetünket megtartva kétféle módot mutatunk elkészítésére: az egyik alapja egy zsírosabb habtejszín, a másiké pedig egy nagy pohár tejföl lesz.
+
[[Fájl:mascarpone.jpg|right|200px]] A mascarpone tulajdonképpen tejszínből a tejsavó eltávolításával kinyert sajt. Inkább egy sajtféleség, mert ízre mégis tejszín zamatú krémre hasonlít. Rengeteg krémes állagú, sütést nem igénylő desszert alapja, például tiramisu vagy a klasszikus sajttorta fontos összetevője. A tejsavót általában valamilyen ártalmatlan sav (pl. citromsav) hozzáadásával választják el a tejzsírtól. A citromsav hozzáadása miatt egy kicsit savanyú lesz a tejszín, így igazából tejföl is lehetne az alapja. Ugyanis leegyszerűsítve a tejföl egy már savanyított tejszín. Ezt a gondolatmenetet megtartva így kétféle módon is elkészíthető házilag a mascarpone. Az egyiknek az alapja egy zsírosabb habtejszín, a másiknak pedig egy nagy pohár tejföl.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
9. sor: 9. sor:
 
# '''Tedd fel főni a tejszínt!'''
 
# '''Tedd fel főni a tejszínt!'''
 
# '''Melegítsd kb. 80-88 fokos hőmérsékletig!''' Ezt cukorhőmérővel ellenőrizd!
 
# '''Melegítsd kb. 80-88 fokos hőmérsékletig!''' Ezt cukorhőmérővel ellenőrizd!
# '''Ezután emeld le a tűzről, és keverd hozzá a frissen facsart citromlevet!'''
+
# Ezután emeld le a tűzről, és keverd hozzá a frissen facsart citromlevet!
 
# '''Majd tedd vissza „forrni”, ugyancsak 80-88 fokos hőmérsékletig!'''
 
# '''Majd tedd vissza „forrni”, ugyancsak 80-88 fokos hőmérsékletig!'''
# '''Ezután hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre!'''
+
# Ezután hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre!
 
# '''Bélelj ki egy fémszűrőt textilpelenkával, és tedd egy tálra a szűrőt!'''
 
# '''Bélelj ki egy fémszűrőt textilpelenkával, és tedd egy tálra a szűrőt!'''
 
# '''Öntsd bele a tejszínt!'''
 
# '''Öntsd bele a tejszínt!'''
17. sor: 17. sor:
 
# '''Hagyd lecsöpögni a tejsavót legalább 12 órán át!'''
 
# '''Hagyd lecsöpögni a tejsavót legalább 12 órán át!'''
 
# '''Amikor ez a művelet kész, kanalazd bele egy jól zárható üvegbe!''' Hűtve két hétig is eláll.
 
# '''Amikor ez a művelet kész, kanalazd bele egy jól zárható üvegbe!''' Hűtve két hétig is eláll.
 
  
 
=== Tejfől alapú mascarpone ===
 
=== Tejfől alapú mascarpone ===
23. sor: 22. sor:
 
# '''Bélelj ki textillel egy szűrőt, és tedd egy tálra!'''
 
# '''Bélelj ki textillel egy szűrőt, és tedd egy tálra!'''
 
# '''Öntsd bele a tejfölt!'''
 
# '''Öntsd bele a tejfölt!'''
# '''Tárold hűvös helyen legalább 12 órát, míg lecsöpög a tejsavó!'''
+
# '''Tárold hűvös helyen, legalább 12 órát, míg lecsöpög a tejsavó!'''
 +
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Ha nincs cukorhőmérőd, nem kell egyből a boltba rohannod érte. Jó támpont lehet, ha addig melegíted a tejszínt, míg elkezd gyöngyözni a teteje.
+
* Ha nincs cukorhőmérőd, nem kell egyből a boltba rohannod érte. Jó támpont lehet, ha addig melegíted a tejszínt, míg csak elkezd gyöngyözni a teteje.
 
* A textilpelenka helyettesíthető bármilyen szorosabb szövésű textilanyaggal, pl. konyharuha, lepedődarab stb.
 
* A textilpelenka helyettesíthető bármilyen szorosabb szövésű textilanyaggal, pl. konyharuha, lepedődarab stb.
 
* A legjobb tejszín nagyon zsíros (legalább 30%-os) és adalékanyag-mentes. Semmiképp se legyen főzőtejszín!
 
* A legjobb tejszín nagyon zsíros (legalább 30%-os) és adalékanyag-mentes. Semmiképp se legyen főzőtejszín!
58. sor: 58. sor:
 
*[http://www.mosolybisztro.hu/mascarpone-hazilag/ Mascarpone házilag]
 
*[http://www.mosolybisztro.hu/mascarpone-hazilag/ Mascarpone házilag]
 
*[http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/03/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag-1.html Házi krémsajt, mascarpone]
 
*[http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/03/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag-1.html Házi krémsajt, mascarpone]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)