Mézeskalácsot díszíteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell mézeskalácsot díszíteni? ==
 
== Hogyan kell mézeskalácsot díszíteni? ==
  
[[Fájl:mezeskalacs_diszites_.jpg|250 px|right]]A megsütött mézeskalácsok kidíszítésük után nyerik el igazi karácsonyi hangulatukat. A díszítésük során többféle alapanyaggal és technikával dolgozhatunk, a színeknek és a mintáknak csak a fantáziánk szabhat határt. A szebbnél-szebb mézeskalácsok ünnepi köntösbe öltöztetett otthonunk dekorációi lehetnek, ajándékba is adhatjuk szeretteinknek, de akár a karácsonyfára is felaggathatjuk őket.
+
[[Fájl:mezeskalacs_diszites.jpg|200 px|right]]A megsütött mézeskalácsok kidíszítésük után nyerik el igazi karácsonyi hangulatukat. A díszítésük során többféle alapanyaggal és technikával dolgozhatunk, a színeknek és a mintáknak csak a fantáziánk szabhat határt. A szebbnél-szebb mézeskalácsok ünnepi köntösbe öltöztetett otthonunk dekorációi lehetnek, ajándékba is adhatjuk szeretteinknek, de akár a karácsonyfára is felaggathatjuk őket.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
*'''Díszítés fehér cukormázzal:''' Verjünk fel négy tojásfehérjét, amihez folyamatosan szórjunk 20 dkg porcukrot, majd adjunk hozzá néhány csepp citromlevet, és habverővel keverjük ki keményre az egész masszát. A cukormáz akkor jó, ha tejfölszerű, csak nagyon lassan folyik le a kanálról. Ha túl hígra sikerült, akkor szórjunk még hozzá porcukrot! Adagoljuk a mázat egy habzsák vagy egy tiszta nejlonzacskó egyik sarkába, majd csavarjuk meg a habzsák, illetve a zacskó nyílását, hogy ne folyjon ki belőle a massza miközben dolgozunk vele, végül a csücskén vágjunk egy apróbb lyukat.  Sütő- vagy zsírpapírból is formálhatunk tölcsért, aminek szintén hajtsuk vissza a széles száját, a sarkánál pedig vágjunk egy kisebb nyílást. Vegyük a kezünkbe a nyomózsákot és a cukormázzal kezdjünk el kontúrvonalakat húzni a mézeskalácson. Fontos, hogy kis nyomással adagoljuk a mázat, óvatosan és folyamatosan húzzuk a vonalat, hiszen csak így lesz szép a díszítés.
+
#'''Díszítés fehér cukormázzal:''' Verjünk fel egy tojásfehérjét, amihez folyamatosan szórjunk 20 dkg porcukrot, majd adjunk hozzá néhány csepp citromlevet és habverővel keverjük ki keményre az egész masszát. A cukormáz akkor jó, ha tejfölszerű, csak nagyon lassan folyik le a kanálról. Ha túl hígra sikerült, akkor szórjunk még hozzá porcukrot! Adagoljuk a mázat egy habzsák vagy egy tiszta nejlonzacskó egyik sarkába, majd csavarjuk meg a habzsák, illetve a zacskó nyílását, hogy ne folyjon ki belőle a massza miközben dolgozunk vele, végül a csücskén vágjunk egy apróbb lyukat.  Sütő- vagy zsírpapírból is formálhatunk tölcsért, aminek szintén hajtsuk vissza a széles száját, a sarkánál pedig vágjunk egy kisebb nyílást. Vegyük a kezünkbe a nyomózsákot és a cukormázzal kezdjünk el kontúrvonalakat húzni a mézeskalácson. Fontos, hogy kis nyomással adagoljuk a mázat, óvatosan és folyamatosan húzzuk a vonalat, hiszen csak így lesz szép a díszítés.
 
[[Fájl:mezeskalacs_diszites_1.jpg|centre|400 px]]  
 
[[Fájl:mezeskalacs_diszites_1.jpg|centre|400 px]]  
*'''Díszítés fehér cukormáz-bevonattal:''' A cukormázzal a mézeskalács egész felületét is bevonhatjuk. Ehhez azonban hígabb masszára van szükségünk, azaz a tojásfehérjét kevesebb porcukorral és egy evőkanál citromlével verjünk fel krémes állagúra. A nyomózsák és egy kicsit sűrűbb máz segítségével először rajzoljuk meg a figura kontúrvonalát, majd a mézeskalács közepére tegyünk egy kis adag hígabb cukormázat, amelyet egy krémlapáttal egyenletesen oszlassunk el a kontúrvonalak által határolt területen. Miután megszáradt, speciális ételfesték és egy vékonyabb ecset segítségével különböző mintákat is festhetünk a fehér mázra.
+
#'''Díszítés fehér cukormáz-bevonattal:''' A cukormázzal a mézeskalács egész felületét is bevonhatjuk. Ehhez azonban hígabb masszára van szükségünk, azaz a tojásfehérjét kevesebb porcukorral és egy evőkanál citromlével verjük fel krémes állagúra. A nyomózsák és egy kicsit sűrűbb máz segítségével először rajzoljuk meg a figura kontúrvonalát, majd a mézeskalács közepére tegyünk egy kis adag cukormázat, amelyet egy krémlapáttal egyenletesen oszlassunk el a kontúrvonalak által határolt területen. Miután megszáradt, speciális ételfesték és egy vékonyabb ecset segítségével különböző mintákat is festhetünk a fehér mázra.
[[Fájl:mezeskalacs_diszites_2.jpg|centre|400 px]]
+
#'''Díszítés színes cukormázzal:''' A hagyományos fehér cukormáz helyett színes masszákkal is kontúrozhatjuk vagy bevonhatjuk a mézeskalácsokat. Ha sötétebb színű mázat szeretnénk kikeverni, akkor használjunk por állagú ételfestéket, amelyből fél kávéskanálnyit adjunk a felvert tojásfehérjéhez, majd ezután szórjuk hozzá a porcukrot! Pasztellesebb színekhez a gél/paszta állagú ételfesték a megfelelő, amelyből szintén kis mennyiséget adjunk a kikevert cukormázhoz. Ha túl világosnak látjuk a kapott színt, akkor tegyünk több porfestéket, illetve gél állagú ételfestéket a cukormázhoz.
*'''Díszítés színes cukormázzal:''' A hagyományos fehér cukormáz helyett színes masszákkal is kontúrozhatjuk vagy bevonhatjuk a mézeskalácsokat. Ha sötétebb színű mázat szeretnénk kikeverni, akkor használjunk por állagú ételfestéket, amelyből fél kávéskanálnyit adjunk a felvert tojásfehérjéhez, majd ezután szórjuk hozzá a porcukrot! Pasztellesebb színekhez a gél/paszta állagú ételfesték a megfelelő, amelyből szintén kis mennyiséget adjunk a kikevert cukormázhoz. Ha túl világosnak látjuk a kapott színt, akkor tegyünk több porfestéket, illetve gél állagú ételfestéket a cukormázhoz.
+
#'''Díszítés magokkal:''' A nyers mézeskalács figurákat kenjük meg tojásfehérjével, és erre szórjunk kisebb magokat (pl. mák, szezámmag). A tojásfehérje nemcsak ragasztóként kiváló, hanem szép fényes lesz tőle a kisült mézeskalács. Ha nagyobb magvakkal (pl. mandulával, tökmaggal, dióval, fenyőmaggal, napraforgómaggal), aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel szeretnénk díszíteni a mézeskalácsokat, akkor ezeket óvatosan nyomkodjuk bele a nyers tésztába, majd szintén kenjük le a mézeskalácsot és a magokat, gyümölcsöket tojásfehérjével.       
[[Fájl:mezeskalacs_diszites_3.jpg|centre|400 px]]
+
#'''Díszítés dekorcukrokkal:''' Arany és ezüst színű gyöngycukorral, valamint különböző színű és formájú dekorcukrokkal is díszíthetjük a kisült mézeskalácsokat. Ragasztóként olvasztott cukrot vagy magát a cukormázat használhatjuk.  
*'''Díszítés magokkal:''' A nyers mézeskalács figurákat kenjük meg tojásfehérjével, és erre szórjunk kisebb magokat (pl. mák, szezámmag). A tojásfehérje nemcsak ragasztóként kiváló, hanem szép fényes lesz tőle a kisült mézeskalács. Ha nagyobb magvakkal (pl. mandulával, tökmaggal, dióval, fenyőmaggal, napraforgómaggal), aszalt vagy kandírozott gyümölcsökkel szeretnénk díszíteni a mézeskalácsokat, akkor ezeket óvatosan nyomkodjuk bele a nyers tésztába, majd szintén kenjük le tojásfehérjével a mézeskalácsokat és a magokat, gyümölcsöket.
+
#'''Díszítés marcipánnal:''' Vásárolhatunk fehér marcipánt, amelyet szintén ételfestékkel színezhetünk. Célszerű gél állagúval színezni, mert a folyékony színezék könnyen felpuhítja a masszát. A színezéshez nyújtsuk ki egy porcukorral megszórt deszkán a marcipánt, majd egy fogpiszkálót mártsunk az ételfestékbe, és szurkáljuk meg vele a fehér marcipánt. Gyúrjuk bele a festéket, és addig adagoljuk hozzá a színezéket, amíg elérjük a megfelelő árnyalatot. A kinyújtott marcipánból például kés vagy egy pogácsaszaggató segítségével különböző formákat vághatunk ki, amelyeket cukormázzal rögzíthetünk a mézeskalácsokra.
[[Fájl:mezeskalacs_diszites_4.jpg|centre|500 px]]      
 
*'''Díszítés dekorcukrokkal:''' Arany és ezüst színű gyöngycukorral, valamint különböző színű és formájú dekorcukrokkal is díszíthetjük a kisült mézeskalácsokat. Ragasztóként olvasztott cukrot vagy magát a cukormázat használhatjuk.  
 
[[Fájl:mezeskalacs_diszites_5.jpg|centre|400 px]]
 
*'''Díszítés marcipánnal:''' Vásárolhatunk fehér marcipánt, amelyet szintén ételfestékkel színezhetünk. Célszerű gél állagúval színezni, mert a folyékony színezék könnyen felpuhítja a masszát. A színezéshez nyújtsuk ki egy porcukorral megszórt deszkán a marcipánt, majd egy fogpiszkálót mártsunk az ételfestékbe, és szurkáljuk meg vele a fehér marcipánt. Gyúrjuk bele a festéket, és addig adagoljuk hozzá a színezéket, amíg elérjük a megfelelő árnyalatot. A kinyújtott marcipánból például kés vagy egy pogácsaszaggató segítségével különböző formákat vághatunk ki, amelyeket cukormázzal rögzíthetünk a mézeskalácsokra.
 
[[Fájl:mezeskalacs_diszites_6.jpg|centre|400 px]]
 
 
*'''Díszítés szalaggal:''' Nagyobb mézeskalács-figurán még a sütés előtt fúrjunk lyukakat. Sütés után ezeken a lyukakon keresztül szatén- vagy organza szalagot fűzhetünk át, amely szintén díszítőeleme lehet a mézeskalácsnak.
 
*'''Díszítés szalaggal:''' Nagyobb mézeskalács-figurán még a sütés előtt fúrjunk lyukakat. Sütés után ezeken a lyukakon keresztül szatén- vagy organza szalagot fűzhetünk át, amely szintén díszítőeleme lehet a mézeskalácsnak.
[[Fájl:mezeskalacs_diszites_7.jpg|centre|400 px]]
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
*[http://www.hogyankell.hu/M%C3%A9zeskal%C3%A1csot_s%C3%BCtni Hogyan kell mézeskalácsot sütni?]
+
*[http://www.hogyankell.hu/M%C3%A9zeskal%C3%A1csot_s%C3%BCtni/ Hogyan kell mézeskalácsot sütni?]
 
*Nyomózsákot úgy készíthetünk sütő- vagy zsírpapírból, hogy kivágunk a papírból egy 20 cm-es négyzetet, amit átlósan félbevágunk, és így két háromszöget kapunk. Az egyik háromszög hosszabb oldala legyen távolabb tőlünk, aminek a bal oldali sarkát a hozzánk legközelebb eső sarokra hajtjuk át, hogy tölcsért kapjunk. A jobb kezünkbe lévő sarkot pedig a tölcsérre hajtjuk. A sarkokat pontosan egymásra illesztjük, és többször behajtjuk, hogy rögzítsük a zsákot. A másik háromszöggel ugyanezt tesszük, így két nyomózsákot is tudunk egyszerre készíteni.
 
*Nyomózsákot úgy készíthetünk sütő- vagy zsírpapírból, hogy kivágunk a papírból egy 20 cm-es négyzetet, amit átlósan félbevágunk, és így két háromszöget kapunk. Az egyik háromszög hosszabb oldala legyen távolabb tőlünk, aminek a bal oldali sarkát a hozzánk legközelebb eső sarokra hajtjuk át, hogy tölcsért kapjunk. A jobb kezünkbe lévő sarkot pedig a tölcsérre hajtjuk. A sarkokat pontosan egymásra illesztjük, és többször behajtjuk, hogy rögzítsük a zsákot. A másik háromszöggel ugyanezt tesszük, így két nyomózsákot is tudunk egyszerre készíteni.
 
*Érdemes letakarva néhány napig hűtőszekrényben tárolni a cukormázat és csak ezután díszíteni vele a mézeskalácsokat.
 
*Érdemes letakarva néhány napig hűtőszekrényben tárolni a cukormázat és csak ezután díszíteni vele a mézeskalácsokat.
28. sor: 22. sor:
 
*A fel nem használt cukormázat lezárt edényben és hűtőszekrényben tárolva még egy-két napig megőrizhetjük, azonban használat előtt keverjük át.
 
*A fel nem használt cukormázat lezárt edényben és hűtőszekrényben tárolva még egy-két napig megőrizhetjük, azonban használat előtt keverjük át.
 
*A mézeskalácsokat habcsőbe töltött cukormázzal és különböző mintát adó kinyomókkal is díszíthetjük.
 
*A mézeskalácsokat habcsőbe töltött cukormázzal és különböző mintát adó kinyomókkal is díszíthetjük.
*Akár előre elkészített díszítőelemeket (pl. fenyőág, masni, virág) is ragaszthatunk a mézeskalácsokra. Ezeket szintén habcső és különböző mintát adó kinyomó fejek segítségével készíthetjük el.  Ehhez azonban sűrűbb cukormázat kell kikevernünk, amihez érdemes egy teáskanálnyi étkezési keményítőt is adni, mert törékenyebb díszítőelemeket készítünk. A formákat nyomjuk egy sütőpapírra, és hagyjuk megszáradni.
+
*Akár előre elkészített díszítőelemeket (pl. fenyőág, masni, virág) is ragaszthatunk a mézeskalácsokra. Ezeket szintén habcső és különböző mintát adó kinyomó fejek segítségével készíthetjük el.  Ehhez azonban sűrűbb cukormázat kell kikevernünk, amihez érdemes egy teáskanálnyi étkezési keményítőt is adni, mert törékenyebb díszítőelemeket készítünk. A formákat nyomjuk egy sütőpapírba, és hagyjuk megszáradni.
*Ha a nyers tésztán elfelejtettünk lyukat készíteni, akkor a kisült tésztát óvatosan át tudjuk fúrni egy nagyobb tűvel vagy egy hegyes hurkapálcikával. A lyukon pedig cérnát, madzagot vagy szalagot fűzhetünk át, így már fel tudjuk akasztani a mézeskalácsot.  
+
*Ha a nyers tésztán elfelejtettünk lyukat készíteni, akkor a kisült tésztát is át tudjuk fúrni óvatosan egy nagyobb tűvel vagy egy hegyes hurkapálcikával. A lyukon pedig cérnát, madzagot vagy szalagot fűzhetünk át, így már fel tudjuk akasztani a mézeskalácsot.  
 
*Ha nem szeretnénk kidíszíteni a mézeskalács figurákat, akkor is érdemes a sütés előtt tojásfehérjével megkenni őket, mert így szép fényesek lesznek.
 
*Ha nem szeretnénk kidíszíteni a mézeskalács figurákat, akkor is érdemes a sütés előtt tojásfehérjével megkenni őket, mert így szép fényesek lesznek.
  
45. sor: 39. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
*Várjuk meg, amíg teljesen kihűl a mézeskalács, és csak ezután díszítsük!
+
*Várjuk meg, míg jól kihűl a mézeskalács, és csak ezután díszítsük!
 
*Amikor a nyomózsákkal és a cukormázzal húzzuk a kontúrvonalat, akkor törekedjünk arra, hogy folyamatosan húzzuk a vonalat! A fordulókban megállhatunk, de ne tegyük le a cukormáz-szálat!
 
*Amikor a nyomózsákkal és a cukormázzal húzzuk a kontúrvonalat, akkor törekedjünk arra, hogy folyamatosan húzzuk a vonalat! A fordulókban megállhatunk, de ne tegyük le a cukormáz-szálat!
  
51. sor: 45. sor:
  
 
* [http://www.femina.hu/karacsony/mezeskalacs_legkonnyebben/ Tippek a mézeskalács díszítéséhez]
 
* [http://www.femina.hu/karacsony/mezeskalacs_legkonnyebben/ Tippek a mézeskalács díszítéséhez]
* [http://mivesmezes.hu/otlet_szoveg.html A mézeskalács díszítésének fortélyai]
+
* [http://mivesmezes.hu/otlet_szoveg.html/ A mézeskalács díszítésének fortélyai]
 
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)