Mézbort készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2012. január 3., 14:58-kor történt szerkesztése után volt. (Amire szükséged lehet kitöltése)

Hogyan kell mézbort készíteni?

Mezbor-recept-keszites.jpg

A mézbor nem tévesztendő össze a mézes borral, előbbi valóban mézből erjesztve készül, míg utóbbi csak mézes ízesítésű. Az alábbi recept viszonylag nagy mennyiségre van megadva, de természetesen az arányok csökkentésével kisebb adag is készíthető.


Lépések

  1. 37 kg mézet oldjunk fel 100 liter „lágy” (mész mentes) vízben, majd adjunk hozzá a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat.
  2. Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük. Főzés közben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. vad élesztők elszaporodását.
  3. Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket. A fűszerkeverék javasolt összetevői (persze az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, fűszereket kihagyni, esetleg újakat belevenni):
    1. 5 teljes rúd fahéj,
    2. fél szerecsendió frissen lereszelve,
    3. 2 db dió nagyságú gyömbér, szintén lereszelve,
    4. kevés őrölt szegfűszeg,
    5. Néhány levél citromfű.
  4. Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk, így hamarosan megindul az erjedési folyamat.
  5. Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva már palackozhatjuk.


Tippek

  • A cikkben javasolt fűszereket más összeállításban és mennyiségben is alkalmazhatjuk, egyeseket másokkal is helyettesíthetünk, ízlésünk és igényünk szerint, sőt bővíthetjük is az alkotóelemeket, ha az első "alap-összeállítás" nem nyerte volna el tetszésünket.


Amire szükséged lehet

  • 37 kg méz
  • 100 l víz
  • 10 gr borkő
  • 15 gr citromsav
  • 1-2 csomag fajélesztő (fehérborhoz való)
  • fűszerek (fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, citromfű)
  • tüllzacskó
  • megfelelő nagyságú tartály, hordó

Figyelmeztetések

  • Az erjesztést nagy elővigyázattal, lehetőleg zártan, kotyogóval, vagy gumidugóba ágyazott üveg-, esetleg műanyag csövön keresztül végezzük, hogy az ún. "vad élesztõ" bejutását megakadályozzuk.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki