„Mézbort készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Lépések)
 
(2 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
6. sor: 6. sor:
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
# '''37 kg mézet oldjunk fel 100 liter „lágy” (mész mentes) vízben, majd adjunk hozzá a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat.'''  
+
# '''37 kg mézet oldjunk fel 100 liter „lágy” (mészmentes) vízben, majd adjunk hozzá a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat.'''  
 
# '''Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük.''' Főzés közben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. vad élesztők elszaporodását.  
 
# '''Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük.''' Főzés közben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. vad élesztők elszaporodását.  
 
# '''Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket.''' A fűszerkeverék javasolt összetevői (persze az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, fűszereket kihagyni, esetleg újakat belevenni):  
 
# '''Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket.''' A fűszerkeverék javasolt összetevői (persze az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, fűszereket kihagyni, esetleg újakat belevenni):  
14. sor: 14. sor:
 
## kevés őrölt szegfűszeg,
 
## kevés őrölt szegfűszeg,
 
## Néhány levél citromfű.  
 
## Néhány levél citromfű.  
# '''Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk''', így hamarosan megindul az erjedési folyamat.
+
# '''Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22°C -on tároljuk''', így hamarosan megindul az erjedési folyamat.
# '''Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva, már palackozhatjuk.'''
+
# '''Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva már palackozhatjuk.'''
 
 
 
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
26. sor: 24. sor:
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
MEGJEGYZÉS: Sorold fel azokat a dolgokat, amire szükség van a megvalósítás során. Minden szükséges eszközt új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!
+
* 37 kg méz
 
+
* 100 l víz
* Első szükséges dolog
+
* 10 gr borkő
 
+
* 15 gr citromsav
 +
* 1-2 csomag fajélesztő (fehérborhoz való)
 +
* fűszerek (fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, citromfű)
 +
* tüllzacskó
 +
* megfelelő nagyságú tartály, hordó
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==

A lap jelenlegi, 2012. június 26., 14:31-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell mézbort készíteni?

Mezbor-recept-keszites.jpg

A mézbor nem tévesztendő össze a mézes borral, előbbi valóban mézből erjesztve készül, míg utóbbi csak mézes ízesítésű. Az alábbi recept viszonylag nagy mennyiségre van megadva, de természetesen az arányok csökkentésével kisebb adag is készíthető.


[szerkesztés] Lépések

  1. 37 kg mézet oldjunk fel 100 liter „lágy” (mészmentes) vízben, majd adjunk hozzá a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat.
  2. Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük. Főzés közben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. vad élesztők elszaporodását.
  3. Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket. A fűszerkeverék javasolt összetevői (persze az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, fűszereket kihagyni, esetleg újakat belevenni):
    1. 5 teljes rúd fahéj,
    2. fél szerecsendió frissen lereszelve,
    3. 2 db dió nagyságú gyömbér, szintén lereszelve,
    4. kevés őrölt szegfűszeg,
    5. Néhány levél citromfű.
  4. Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22°C -on tároljuk, így hamarosan megindul az erjedési folyamat.
  5. Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva már palackozhatjuk.

[szerkesztés] Tippek

  • A cikkben javasolt fűszereket más összeállításban és mennyiségben is alkalmazhatjuk, egyeseket másokkal is helyettesíthetünk, ízlésünk és igényünk szerint, sőt bővíthetjük is az alkotóelemeket, ha az első "alap-összeállítás" nem nyerte volna el tetszésünket.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 37 kg méz
  • 100 l víz
  • 10 gr borkő
  • 15 gr citromsav
  • 1-2 csomag fajélesztő (fehérborhoz való)
  • fűszerek (fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, citromfű)
  • tüllzacskó
  • megfelelő nagyságú tartály, hordó

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az erjesztést nagy elővigyázattal, lehetőleg zártan, kotyogóval, vagy gumidugóba ágyazott üveg-, esetleg műanyag csövön keresztül végezzük, hogy az ún. "vad élesztõ" bejutását megakadályozzuk.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki