„Krumpliprószát csinálni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Lépések)
 
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell krumpliprószát csinálni? ==
 
== Hogyan kell krumpliprószát csinálni? ==
Az eredetileg az ország nyugati tájairól (Vas és Zala megye) ismert krumpliprószát, máshol a tócsni névvel illetik. De minden hogy nevezzük, a lényeg, hogy nagyon finom, rendkívül egyszerűen elkészíthető és még a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon.
+
[[Fájl:Krumpliprosza.jpg|right]]Az eredetileg az ország nyugati tájairól (Vas és Zala megye) ismert krumpliprószát, máshol a tócsni névvel illetik. De minden hogy nevezzük, a lényeg, hogy nagyon finom, rendkívül egyszerűen elkészíthető és még a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==

A lap jelenlegi, 2012. október 27., 10:51-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell krumpliprószát csinálni?

Krumpliprosza.jpg

Az eredetileg az ország nyugati tájairól (Vas és Zala megye) ismert krumpliprószát, máshol a tócsni névvel illetik. De minden hogy nevezzük, a lényeg, hogy nagyon finom, rendkívül egyszerűen elkészíthető és még a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon.

[szerkesztés] Lépések

  1. A kb. 1 kg burgonyát meghámozzuk, és nyersen belereszeljük a fél liter aludttejbe. Kicsi lyukú, csillag alakú, általában alma reszeléshez használt reszelőt használjunk, amin igazán pépesre tudjuk reszelni a burgonyát. Újkrumpliból valamivel könnyebb elkészíteni. Ne aggódjunk az idő elteltével a lereszelt krumpli elkezd megbarnulni, de ez természetes folyamat!
  2. Hozzátesszük a 30 dkg lisztet, sózzuk, enyhén borsozzuk, és jól összekeverjük, hogy ne maradjon csomós liszt sehol a tésztában!
  3. A tepsit vékonyan kizsírozzuk, majd a prószatésztát beleöntjük.
  4. Mérsékelten erős tűznél (kb. 180 fokon) majdnem készre sütjük.
  5. Közben a reszelt vöröshagymát egy kevés zsírban rózsaszínűre pirítjuk, elkeverjük 3-4 dl tejföllel, majd a majdnem kész prószát kivesszük a sütőből és a hagymás tejfölt a tetejére öntjük.
  6. Néhány percre tegyük vissza a tepsit a sütőbe, hogy a hagymás tejföl szépen rápiruljon a prószára!
  7. Ha megsült, tenyérnyi kockákra szeleteljük, és frissen tálaljuk!

[szerkesztés] Tippek

  • Az aludttejet helyettesíthetjük kefirrel is.
  • Még finomabb a prószatészta, ha még nyersen belereszelünk egy fej vöröshagymát is a tésztába.
  • Ha igazán tökéletes prószát akarunk készíteni, a tészta tetejére a hagymás tejfölön túl szórjunk még apróra vágott füstölt sonkát vagy megszórhatjuk reszelt sajttal is!
  • A prószatésztát süthetjük egyenként is, palacsintasütőben, ekkor a feltétek (tejfölös pirított hagyma, sonka, sajt, esetleg fokhagyma) csak tálaláskor kerülnek a lepények tetejére.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

4 személyre

  • ½ liter aludttej
  • 1 kg burgonya
  • kb. 30 dkg liszt
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • só, kevés őrölt bors
  • zsír
  • 3-4 dl tejföl
  • ízlés szerint füstölt sonka, reszelt trappista sajt, esetleg apróra vágott fokhagyma.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka