Kaukázusi kefírt készíteni otthon szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
6. sor: 6. sor:
  
 
#A tejet melegítsd fel szobahőmérsékletűre (20-25 C°-ra). Ezt legkönnyebben úgy érheted el, ha kiveszed a hűtőből és állni hagyod kint 1-2 órát.
 
#A tejet melegítsd fel szobahőmérsékletűre (20-25 C°-ra). Ezt legkönnyebben úgy érheted el, ha kiveszed a hűtőből és állni hagyod kint 1-2 órát.
#Vegyél elő egy steril befőttesüveget, amit nem is fogsz másra használni. Mérete akkora legyen, hogy a tej és a kefir csak ¾-ig töltse meg.
+
#Vegyél elő egy steril befőttes üveget, amit nem is fogsz másra használni. Mérete akkora legyen, hogy a tej és a kefír csak ¾-ig töltse meg.
#Most következzen a tej beoltása a kefirben lévő gombákkal. 1 liter tejhez 4 evőkanálnyi kefirt számolj, majd jól keverd el benne.
+
#Most következzen a tej beoltása a kefírben lévő gombákkal. 1 liter tejhez 4 evőkanálnyi kefírt számolj, majd jól keverd el benne.
 
#Ezt rakd a befőttesüvegbe és zárd rá a tetejét.
 
#Ezt rakd a befőttesüvegbe és zárd rá a tetejét.
#A készülő kefirt tedd árnyékos, 20 C° körüli helyre és egy napig hagyd állni.
+
#A készülő kefírt tedd árnyékos, 20 C° körüli helyre és egy napig hagyd állni.
#Onnan tudod, hogy kész a kefir, hogy a gombák feljönnek a kefir felszínére, ahol különálló, krémes réteget képeznek.
+
#Onnan tudod, hogy kész a kefír, hogy a gombák feljönnek a kefír felszínére, ahol különálló, krémes réteget képeznek.
#Szűrd át a kefirt egy pár mm lyukú szűrőn, így le tudod választani a gombákat, amiket le lehet fagyasztani, vagy pár napig vízben tárolni károsodás nélkül a következő használatig.
+
#Szűrd át a kefírt egy pár mm-es lyukú szűrőn, így le tudod választani a gombákat, amiket le lehet fagyasztani vagy pár napig vízben tárolni károsodás nélkül a következő használatig.
#Ebből a mennyiségből kb. 8 dl kefir fog készülni, amely már alkalmas is a fogyasztásra.
+
#Ebből a mennyiségből kb. 8 dl kefír fog készülni, melyet már alkalmas is a fogyasztásra.
 +
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
*Napi 1-2 pohár kefirt nyugodtan elfogyaszthatsz, ugyanis ez a mennyiség kellően kordában tartja a bélflórádat!
+
*Napi 1-2 pohár kefírt nyugodtan elfogyaszthatsz, ugyanis ez a mennyiség kellően kordában tartja a bélflórádat!
 
*Probiotikus ételnek számítanak még az egyéb erjesztett, savanyított élelmiszerek is, mint pl. a savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt, stb. Ezeket is fogyaszd minél gyakrabban.
 
*Probiotikus ételnek számítanak még az egyéb erjesztett, savanyított élelmiszerek is, mint pl. a savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt, stb. Ezeket is fogyaszd minél gyakrabban.
 
*Ilyen módszerrel joghurtot is készíthetsz.
 
*Ilyen módszerrel joghurtot is készíthetsz.
*Antibiotikum szedését követően mindenképp nyomd tele magad probiotikus ételekkel, hogy minél hamarabb pótold az elpusztult mikrobákat, regeneráld a bélflórádat, és helyreállítsd annak helyes működését.
+
*Antibiotikum szedését követően mindenképp nyomd tele magad probiotikus ételekkel, hogy minél hamarabb pótold az elpusztult mikróbákat, regeneráld a bélflórádat és helyreállítsd annak helyes működését.
 +
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
*4 evőkanál kaukázusi kefir
+
*4 evőkanál kaukázusi kefír
 
*1 liter 2,8 %-os tej (ha lehet, házi)
 
*1 liter 2,8 %-os tej (ha lehet, házi)
*Befőttesüveg
+
*Befőttes üveg
*Szűrő (ne fémből legyen)
+
*Szűrő (ne fémből legyen)  
  
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
32. sor: 34. sor:
 
*Sterilen, tisztán dolgozz.
 
*Sterilen, tisztán dolgozz.
 
*A művelet során ne használj fém eszközöket, edényeket.
 
*A művelet során ne használj fém eszközöket, edényeket.
*Ha a gombák megbarnultak, az azt jelenti, hogy elpusztultak és már nem lehet velük dolgozni.
+
*Ha a gombák megbarnultak, akkor azt jelenti, hogy elpusztultak és már nem lehet velük dolgozni.
*Érdekes, hogy az érlelés idejétől függően más és más íze, valamint hatása lesz az elkészült kefirnek. A fél napon át érlelt kefir hashajtó hatású, a másfél napon át érlelt pedig hasfogó. Igény szerint lehet kísérletezni.
+
*Érdekes, hogy az érlelés idejétől függően más és más íze, valamint hatása lesz az elkészült kefírnek. A fél napon át érlelt kefír hashajtó hatású, a másfél napon át érlelt pedig hasfogó. Igény szerint lehet kísérletezni.
*Az ún. prebiotikumok a probiotikus mikrobák táplálékai, amit a következő ételek is tartalmaznak: banán, hagyma, tej, zabpehely, stb. Egészséges étkezéssel ezeket megkapja a szervezetünk.
+
*Az ún. prebiotikumok a probiotikus mikróbák táplálékai, amit a köv. ételek is tartalmaznak: banán, hagyma, tej, zabpehely, stb. Egészséges étkezéssel ezeket megkapja a szervezetünk.  
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
43. sor: 45. sor:
 
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Prebiotikum Prebiotikumok]
 
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Prebiotikum Prebiotikumok]
 
* [http://www.kefirgomba.hu/?page_id=8 Kefírgomba]
 
* [http://www.kefirgomba.hu/?page_id=8 Kefírgomba]
 
[[Kategória:Egészség]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)