Kaukázusi kefírt készíteni otthon szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == Hogyan kell kaukázusi | + | == Hogyan kell kaukázusi kefírt készíteni otthon? == |
− | [[Fájl:Kefir.jpg|right|250px]]A boltok polcain rengeteg féle-fajta joghurttal és | + | [[Fájl:Kefir.jpg|right|250px]]A boltok polcain rengeteg féle-fajta joghurttal és kefírrel találkozhatunk. Általános elképzelés róluk, hogy ez az ember számára jótékony, probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszer pozitívan hat a bélflóránkra és segíti az emésztést. Ez így is van! Ez viszont csak akkor igaz, ha meg van bennük egy bizonyos baktériumszám, ugyanis kell az a mennyiség, amely túléli a gyomor savas közegét és eljut a belekig. Tehát vásárláskor figyeld, hogy a dobozra rá legyen írva, hogy élőflórás vagy probiotikus a készítmény, amit veszel. Az egyik leghatásosabb probiotikus étel a kaukázusi kefír, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
#A tejet melegítsd fel szobahőmérsékletűre (20-25 C°-ra). Ezt legkönnyebben úgy érheted el, ha kiveszed a hűtőből és állni hagyod kint 1-2 órát. | #A tejet melegítsd fel szobahőmérsékletűre (20-25 C°-ra). Ezt legkönnyebben úgy érheted el, ha kiveszed a hűtőből és állni hagyod kint 1-2 órát. | ||
− | #Vegyél elő egy steril | + | #Vegyél elő egy steril befőttes üveget, amit nem is fogsz másra használni. Mérete akkora legyen, hogy a tej és a kefír csak ¾-ig töltse meg. |
− | #Most következzen a tej beoltása a | + | #Most következzen a tej beoltása a kefírben lévő gombákkal. 1 liter tejhez 4 evőkanálnyi kefírt számolj, majd jól keverd el benne. |
#Ezt rakd a befőttesüvegbe és zárd rá a tetejét. | #Ezt rakd a befőttesüvegbe és zárd rá a tetejét. | ||
− | #A készülő | + | #A készülő kefírt tedd árnyékos, 20 C° körüli helyre és egy napig hagyd állni. |
− | #Onnan tudod, hogy kész a | + | #Onnan tudod, hogy kész a kefír, hogy a gombák feljönnek a kefír felszínére, ahol különálló, krémes réteget képeznek. |
− | #Szűrd át a | + | #Szűrd át a kefírt egy pár mm-es lyukú szűrőn, így le tudod választani a gombákat, amiket le lehet fagyasztani vagy pár napig vízben tárolni károsodás nélkül a következő használatig. |
− | #Ebből a mennyiségből kb. 8 dl | + | #Ebből a mennyiségből kb. 8 dl kefír fog készülni, melyet már alkalmas is a fogyasztásra. |
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *Napi 1-2 pohár | + | *Napi 1-2 pohár kefírt nyugodtan elfogyaszthatsz, ugyanis ez a mennyiség kellően kordában tartja a bélflórádat! |
*Probiotikus ételnek számítanak még az egyéb erjesztett, savanyított élelmiszerek is, mint pl. a savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt, stb. Ezeket is fogyaszd minél gyakrabban. | *Probiotikus ételnek számítanak még az egyéb erjesztett, savanyított élelmiszerek is, mint pl. a savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt, stb. Ezeket is fogyaszd minél gyakrabban. | ||
*Ilyen módszerrel joghurtot is készíthetsz. | *Ilyen módszerrel joghurtot is készíthetsz. | ||
− | *Antibiotikum szedését követően mindenképp nyomd tele magad probiotikus ételekkel, hogy minél hamarabb pótold az elpusztult | + | *Antibiotikum szedését követően mindenképp nyomd tele magad probiotikus ételekkel, hogy minél hamarabb pótold az elpusztult mikróbákat, regeneráld a bélflórádat és helyreállítsd annak helyes működését. |
+ | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | *4 evőkanál kaukázusi | + | *4 evőkanál kaukázusi kefír |
*1 liter 2,8 %-os tej (ha lehet, házi) | *1 liter 2,8 %-os tej (ha lehet, házi) | ||
− | * | + | *Befőttes üveg |
− | *Szűrő (ne fémből legyen) | + | *Szűrő (ne fémből legyen) |
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
32. sor: | 34. sor: | ||
*Sterilen, tisztán dolgozz. | *Sterilen, tisztán dolgozz. | ||
*A művelet során ne használj fém eszközöket, edényeket. | *A művelet során ne használj fém eszközöket, edényeket. | ||
− | *Ha a gombák megbarnultak, | + | *Ha a gombák megbarnultak, akkor azt jelenti, hogy elpusztultak és már nem lehet velük dolgozni. |
− | *Érdekes, hogy az érlelés idejétől függően más és más íze, valamint hatása lesz az elkészült | + | *Érdekes, hogy az érlelés idejétől függően más és más íze, valamint hatása lesz az elkészült kefírnek. A fél napon át érlelt kefír hashajtó hatású, a másfél napon át érlelt pedig hasfogó. Igény szerint lehet kísérletezni. |
− | *Az ún. prebiotikumok a probiotikus | + | *Az ún. prebiotikumok a probiotikus mikróbák táplálékai, amit a köv. ételek is tartalmaznak: banán, hagyma, tej, zabpehely, stb. Egészséges étkezéssel ezeket megkapja a szervezetünk. |
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
43. sor: | 45. sor: | ||
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Prebiotikum Prebiotikumok] | * [http://hu.wikipedia.org/wiki/Prebiotikum Prebiotikumok] | ||
* [http://www.kefirgomba.hu/?page_id=8 Kefírgomba] | * [http://www.kefirgomba.hu/?page_id=8 Kefírgomba] | ||
− | |||
− | |||
− |