Kókuszos tápióka pudingot készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Mező (vitalap | szerkesztései) 2014. március 21., 22:11-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)

Hogyan kell kókuszos tápióka pudingot készíteni?

120037 tapioka04.jpg

Ha már unjuk a tejberizst, viszont az édes ízek rabjai vagyunk és a desszert kihagyhatatlan egy ebéd lezárásakor, vagy akár tízóraira, akkor érdemes kipróbálni Thaiföld egyik nemzeti édességet: a kókuszos tápióka pudingot. A tápióka egy igazán egzotikus növény, melyből keményítőt, pelyhet, gyöngyöt, granulátumot és édesítőt is készítenek. Sok hasznos élettani hatása van, főleg fehérjét, keményítőt, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A desszert előnye, hogy mind a tejérzékenyek, mind a liszt- és gluténérzékenyek, s mind a vegetáriánusok is fogyaszthatják, mivel tej, liszt és tojásmentes. Egy igazán karakteres ízű édesség, melynek az elkészítése pofonegyszerű, és sok alapanyag sem kell hozzá. Lássuk, hogyan kell kókuszos tápióka pudingot készíteni!

Lépések

  1. Áztassuk be a tápiókagyöngyöket: a 20 dkg tápiókát öntsük fel hideg vízzel, hogy bőségesen ellepje és kb. 10-15 percig hagyjuk ázni benne. Így gyorsabban puhul meg és könnyebben fő készre.
  2. Vágjuk fel a citromfüvet: a 3 db thai, vagy ázsiai citromfüveket vágjuk kb. 5 cm-es darabokra, és egy húsklopfolóval picit ütögessük át őket.
  3. Forraljuk fel az 5 dl kókusztejet a felvágott citromfű darabokkal, majd szűrjük le és hűtsük ki.
  4. Közben szűrjük le a beáztatott tápiókagyöngyöket, egy lábosba öntsünk fél liter vizet és tegyük bele a gyöngyöket, egy csipet sót, majd kb. 10-15 perc alatt, gyakori kevergetés mellett készre főzzük. Akkor jó, ha a gyöngyök fehér színüket elvesztik, és átlátszóak nem lesznek.
    • Még melegen tegyünk bele 10 dkg pálmacukrot, hogy beleolvadjon – ez adja majd az édesen karakteres ízét.
    • Adjunk hozzá 10 dkg kókuszreszeléket is, míg meleg.
  5. A tápiókához öntsük hozzá egy szűrő alatt a kihűtött kókusztejet, úgy hogy a citromfű darabok ne menjenek bele. Majd lassú tűzön melegítsük össze, épp csak addig, míg a pálmacukor fel nem olvad.
  6. A végén reszeljünk bele egy lime héját és tegyük be a hűtőbe. Hidegen tálaljuk, akár magában, akár gyümölcsökkel, mint a tejberizst.

DSC 8071.JPG

Tippek

  • A tápiókagyöngyöt bioboltokban és ázsiai élelmiszereket árusító boltokban érdemes keresni.
  • A kész pudingot tálalhatjuk gyümölcsökkel, gyümölcsdzsemekkel, mint a tejberizsnél.
  • Készíthetünk sok gyümölcsből készült puding változatokat: eperrel, mangóval, barackkal, bogyós gyümölcsökkel, málnával, áfonyával, stb. - ízlés szerint.
  • A pálmacukrot is bioboltokban keressük. Helyette használhatunk növényi szirupokat: tápióka szirup, agavé szirup, juharszirup, de akár különleges mézzel is kiválthatjuk (pl. gesztenyeméz).
  • Kókusztejet már bármelyik nagyobb hipermarketben vásárolhatunk.


Amire szükséged lehet

114852 kokusztej03.jpg
  • 20 dkg apró tápiókagyöngy
  • 3 db thai citromfű
  • 1 csipet só
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg pálmacukor
  • 5 dl kókusztej
  • 1 db zöldcitrom
  • Víz

Figyelmeztetések

  • A lime héját alaposan dörzsöljük és mossuk át reszelés előtt, jó meleg víz alatt.
  • Ne felejtsük el leszűrni a kókusztejet, nehogy citromfő darabok maradjanak a pudingban.
  • Vigyázzunk az ujjunkra, amikor a citromfüvet klopfoljuk.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Hogyankell, Mező