„Jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(A tökéletes jegeskávé titka)
 
(13 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
== A tökéletes jegeskávé titka ==
+
== Hogyan kell jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel? ==
  
''Bár már vége van a nyárnak, még vannak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk.''
+
Ha éppen nincs nyár, még akkor is akadnak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk.
  
'''Hozzávalók:'''
 
''1 db French press (dugattyús kávéfőző)
 
50 ml + 200 ml forró, de nem forrásban lévő víz
 
4 evőkanál kávéőrlemény (az egzotikus gyümölcsös aromájú afrikai Kenya kávé különösen jó választás)
 
2 pohár jég
 
Tej, tejszín, cukor, édesítő, vaníliafagylalt, tejszínhab ízlés szerint''
 
 
'''Elkészítés:'''
 
 
'''1. lépés: A szűrő előkészítése'''
 
Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt.
 
Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség.
 
 
'''2. lépés: Pontos adagolás'''
 
Mérj ki 4 evőkanálnyi őrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe.
 
 
'''''Tipp:''
 
A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat.'''
 
 
'''3. lépés: Az ízek felszabadítása'''
 
Töltsd fel a French press (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját.
 
 
'''4. lépés: Kiteljesítés'''
 
Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje.
 
 
'''5. lépés: Jöhet a jég'''
 
Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, és finoman önts rá a frissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható.
 
A Starbucks az afrikai Kenya kávéőrleményét javasolja a tökéletes jegeskávéhoz, amely egzotikus gyümölcsös, citrusos aromája tovább fokozza a hideg kávé frissítő élményét.
 
 
 
'''Érdekesség a Starbucks Kenya kávéőrleményről:'''[[Belső hivatkozás]]
 
A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez. Ennek tiszteletére találhatjátok meg minden Starbucks Kenya kávéőrlemény csomagolásán az elefántot.
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
1. lépés: A szűrő előkészítése
 
Öntsön egyenletesen forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes meleg ágyat készítve a kávéőrleménynek.
 
  
2. lépés: Pontos adagolás
+
# '''A szűrő előkészítése''': Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt. Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség.
Minden 200 milliliter kávé készítéséhez mérjen ki 4 evőkanálnyi Starbucks Kenya kávékeveréket. Érdemes észben tartani, hogy a jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat.  
+
# '''Pontos adagolás''': Mérj ki 4 evőkanálnyi őrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe.
 +
#'''Az ízek felszabadítása''': Töltsd fel a (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját.
 +
#'''Kiteljesítés''': Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje.
 +
#'''Jöhet a jég''': Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, és finoman önts rá a frissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható.  
  
3. lépés: Az ízek felszabadítása
+
== Tippek ==
Töltse fel a French press (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adjon 10 másodpercet a kávénak, hogy a Kenya kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges citrusos aromáját.
 
  
4. lépés: Kiteljesítés
+
* A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat.
Lassan, körkörös mozdulatokkal öntse hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje.  
+
* A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez.  
  
5. lépés: Adjon hozzá jeget
+
== Amire szükséged lehet ==
Tegyen a kávéscsészékbe jeget, és finoman töltse fel őket a frissen elkészült kávéval. Amint kihűl, azonnal fogyasztható.
 
Egyszerű, ugye? Már csak egy feladat maradt, meghívni a tökéletes társaságot, akikkel érdemes megosztani a nyár utolsó pillanatait.
 
  
 +
* Dugattyús kávéfőző (pl.: French press)
 +
* 50 ml + 200 ml forró, de nem forrásban lévő víz
 +
* 4 evőkanál kávéőrlemény (az egzotikus gyümölcsös aromájú afrikai Kenya kávé különösen jó választás)
 +
* 2 pohár jég
 +
* Tej, tejszín, cukor, édesítő, vaníliafagylalt, tejszínhab ízlés szerint
  
== Amire szükséged lehet ==
+
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
  
* Szemes kávé a Starbuckból
+
* [http://www.starbucks.hu/ Starbucks]
* French Press
 
  
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]

A lap jelenlegi, 2015. szeptember 14., 14:57-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell jegeskávét készíteni dugattyús kávéfőzővel?

Ha éppen nincs nyár, még akkor is akadnak olyan napok, amikor nem egy forró italtól reméljük a felfrissülést. Ilyenkor jön jól egy jegeskávé, amellyel a hétköznapokba is a nyár hangulatát varázsolhatjuk. A Starbucks megosztotta velünk a tökéletes jegeskávé titkát, amihez még kávéfőzőre sincs szükségünk.


[szerkesztés] Lépések

  1. A szűrő előkészítése: Vedd elő a dugattyús kávéfőződ és tegyél bele egy papír kávészűrőt. Önts 50 ml forró vizet a papírszűrő teljes felületére, kellemes melegágyat készítve a kávéőrleménynek. Ezután öntsd ki a vizet, erre csak az előmelegítés miatt van szükség.
  2. Pontos adagolás: Mérj ki 4 evőkanálnyi őrölt kávét minden 2 deciliter kávé készítéséhez, és tedd bele az előmelegített szűrőbe.
  3. Az ízek felszabadítása: Töltsd fel a (dugattyús) kávéfőzőt forró vízzel félig, vagy amíg teljesen el nem lepik a kávéőrleményt. Adj 10 másodpercet a kávénak, hogy a kávéőrlemény egyenletesen benedvesedjen, és kiengedje különleges aromáját.
  4. Kiteljesítés: Lassan, körkörös mozdulatokkal öntsd hozzá a maradék vizet úgy, hogy a megduzzadt kávéőrlemény minden részét elfedje.
  5. Jöhet a jég: Töltsd fel a kávéspoharakat jéggel, és finoman önts rá a frissen elkészült kávé. Amint kihűl, ízesítsd ízlésed szerint és máris fogyasztható.

[szerkesztés] Tippek

  • A jegeskávékat mindig kétszer olyan erősre kell főzni, mint a hagyományos forró italokat.
  • A Kenyából származó kávé különleges citrusos aromáját az afrikai kis kávéfarmokat körülölelő citrusfáknak köszönheti, amelyeket a termelők a helyi legfőbb kártevők, az elefántok távol tartására ültettek. Összességében tehát a világ legnagyobb szárazföldi emlősei járultak hozzá a kenyai kávé semmivel sem összehasonlítható, citrusos karakteréhez.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Dugattyús kávéfőző (pl.: French press)
  • 50 ml + 200 ml forró, de nem forrásban lévő víz
  • 4 evőkanál kávéőrlemény (az egzotikus gyümölcsös aromájú afrikai Kenya kávé különösen jó választás)
  • 2 pohár jég
  • Tej, tejszín, cukor, édesítő, vaníliafagylalt, tejszínhab ízlés szerint

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kütyü és süti