Házi vaníliás cukrot készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2017. október 8., 15:42-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell házi vaníliás cukrot készíteni? == right|200px A boltokban kapható vaníliás cukrok többsége szintetikus aromával készül.…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell házi vaníliás cukrot készíteni?

Vani.jpg

A boltokban kapható vaníliás cukrok többsége szintetikus aromával készül. A valódi vanília termesztése drága, ezért helyettesítik sokszor aromával. Viszont a következő módszerrel 3-4 rúd vanília felhasználásával fél kg természetes ízesítésű vaníliás cukrot is kaphatsz.


[szerkesztés] Lépések

  1. Vanília rudak előkészítése:
    • Szükséged lesz 3-4 rúd zsenge vaníliára. Ezt onnan tudod megállapítani, hogy a rudak kissé hajlékonyak, puhák, ugyanis ezeknek van igazán átható ízük, illatuk.
    • A rudakat egy éles késsel vágd fel hosszában a hasukon, viszont a két végétől 1-1 cm-re állj meg. Így jobban ki tudnak szabadulni és keveredni az aromák.
    • Ha például süteményhez szükséged van a vaníliarúd kikapart magjaira, akkor úgy is megoldhatod, hogy csak a vanília hüvelyét helyezed majd a cukorba.
  2. A porcukor és a vanília találkozása:
    • Az így előkészített rudakat dugdosd bele egy csomag porcukorba. Kristálycukorral is kísérletezhetsz, viszont a nagy szemcséket nem fogja úgy átjárni a vanília íze, mint a finom szemcséjű porcukrot.
    • Zárd le légmentesen, akár egy jól zárható üvegbe is átöntheted az egészet.
    • Rakd napfénytől védett, szobahőmérsékletű helyre.
  3. Várj minimum egy hetet, de akár 1 hónapig is hagyhatod, hogy a cukornak legyen ideje átvenni a vanília ízét: ez függ a vanília zsengeségétől, valamint a mennyiségi arányoktól. Néha meg is rázogathatod az üveget, hogy segíts neki keveredni, illetve bele is szagolhatsz/kóstolhatsz, hogy mennyire vaníliás már a cukor.


[szerkesztés] Tippek

  • Próbáld ki a Bourbon vaníliát is, ennek a fajtának van ugyanis az egyik leggyümölcsösebb íze.
  • Ha nem érzed elég vaníliásnak a porcukrot, akkor használj több rudat az adott mennyiséghez. Kísérletezz a mennyiségekkel bátran.
  • Alkoholos ital felhasználásával vanília aromát is készíthetsz, amivel sokféle ételt, süteményt tudsz finomabbá varázsolni. Ilyenkor porcukor helyett pár dl vodkába tedd a vanília rudakat és pár hétig hagyd állni, néhányszor felrázogatva az üveget.
  • Gasztroajándékként is tökéletes választás egy szemrevaló üvegbe töltve.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 3-4 vaníliarúd
  • fél kg porcukor
  • jól záródó edény, papírtasak
  • türelem


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az a jó vaníliarúd, amelyik még kissé hajlítható, nem száraz, ugyanis ez adja ki magából a legtöbb aromát. Ha száraz rudakat kaptál, akkor többet kell belőlük használnod.
  • A természetes vaníliarúd fél-háromnegyed évig tárolható zárt edényben, fénytől védett hűvös helyen.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk