Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Habarást készíteni

55 bájt hozzáadva, 2011. augusztus 30., 13:18
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell habarást készíteni? ==
[[Fájl:habarás.jpg|right]]A szakácskönyveknek a mártás és főzelék receptjeinél bevett fordulata az „ezután habarást készítünk, és a behabarást követően még egyszer összeforraljuk az egészet”. De a szakácskönyvek írói számára evidens habaráskészítés, nem mindenki számára olyan magától értetődő, ezért most részletesen leírjuk a menetét.
== Lépések ==
# '''Kezd a tejföllel! ''' Egy nagy lábas főzelékhez körülbelül egy nagy tejföl (450g) kétharmadára lesz szükséged, míg egy kisebb adag mártáshoz nem egészen a felére. Az elegendő mennyiségű tejfölt öntsd egy tálba, és keverd selymesre!# '''Szitálj lisztet a tejfölhöz! ''' A kétharmad tejfölhöz kb. 3 evőkanál, míg a kevesebb tejfölhöz kb. 2 evőkanál lisztre lesz szükséged. Fogj egy kis lyukú szitát, és szitáld hozzá a tejfölhöz a lisztet! # '''Keverjük csomómentesre! ''' Ezt követően egy kis tej hozzáadásával egy kézi habverő segítségével keverjük csomómentesre a lisztet és a tejfölt! Használhatsz hozzá kézi műanyag mixer edényt is, melyben könnyedén csomómentesre rázhatod a habarást.# ''' Vigyázz, kész, behabarás! ''' Ezt követően egy szitán keresztül egy fakanál segítségével a csomómentes habarást szűrd bele az alapba! Mindeközben sűrűn kevergesd az ételt, mert különben összeugrik a habarás, mely bár az étel ízén nem változtat, de az esztétikai élményt jelentősen roncsolja!# '''Forraljuk össze még egyszer a habarással! ''' Miután csomómentesen elkevertük a habarást, még egyszer forraljuk össze az egészet, hogy ne maradjon liszt íze az ételnek a habarás után!
== Tippek ==
* Mielőtt beleöntenénk a habarást az ételbe előtte merjünk ki egy kicsit a forró levéből a habarásba, és ezzel együtt is keverjük csomómentesre a tejfölt! Továbbá ha olyan ételről van szó, akkor az alapba is öntsünk egy kis hideg tejet vagy vizet, ezzel kicsit kiegyenlíthetjük a hőmérsékletet, mert ha túl nagy a hőmérsékletkülönbséghőmérséklet-különbség, akkor rögtön összekapja a meleg a habarást!
* Ha igazán krémes habarást szeretnénk készíteni, akkor inkább 20%-os tejfölt használjunk hozzá!
* Ha kevésbé sűrű habarást szeretnénk készíteni, akkor tejföl helyett főzőtejszínnel is elkészíthetjük, ebben az esetben viszont ajánlatos hozzákeverni egy tojás sárgáját, persze ez mindig felhasználástól függ (inkább mártásoknál ajánlott).
== Felhasznált források, kapcsolódó webcímek ==
* [http://www.kifozde.hu/kisablak.php?sorsz=24– 24 Rántás, habarás]
* [http://www.fozniakarok.hu/cikk.php?id=7- Sütési eljárások: habarás]
[[Kategória: ételÉtel-ital]]
Névtelen felhasználó