Fagyasztani szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
8. sor: 8. sor:
 
# A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj.
 
# A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj.
 
# Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma.
 
# Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma.
# Ha folyékony vagy félig folyékony ételeket fagyasztasz le, akkor tedd lehetővé a tágulást, hagy egy ki helyet a tároló edény pereme alatt.
+
# Ha folyékony vagy félfolyékony ételeket fagyasztasz le, akkor tedd lehetővé a tágulást, hagy egy ki helyet a tároló edény pereme alatt.
 
# Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat.
 
# Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat.
# '''Gyümölcsöket''' kisebb edényekbe, dobozokba érdemes tárolni, fagyasztani.
+
# Szinte minden élelmiszer fagyasztható
# A '''húsokat''' minden mennyiségben fagyaszthatod. Érdemes felhasználásuk szerint csoportosítva elrakni a fagyasztóba. Szeletelve is tárolhatod, minden szelet közé fóliát helyezve.
+
#*Gyümölcsöket kisebb edényekbe, dobozokba érdemes tárolni, fagyasztani.
# '''Tejtermékek''' közül legjobban a vaj és a sajtok fagyaszthatók.  
+
#*Húsokat minden mennyiségben fagyaszthatod. Érdemes felhasználásuk szerint csoportosítva elrakni a fagyasztóba. Szeletelve is tárolhatod, minden szelet közé fóliát helyezve.
# '''Zöldségféléket''' szintén aprítva, megtisztítva, felhasználásuk szerint érdemes csomagolnod.
+
#*Tejtermékek közül legjobban a vaj és a sajtok fagyaszthatók.  
# '''Kész és félkész ételek, piskóták''' is kiválóan tartósíthatóak fagyasztással.
+
#*Zöldségféléket szintén aprítva, megtisztítva, felhasználásuk szerint érdemes csomagolnod.
# '''Halak''' esetében minél nagyobb a hal olaj tartalma, annál nehezebben fagyasztható. Egy soványabb húsú hal, például a harcsa 6 hónapig is eláll, míg egy olajosabb húsú pisztrángot 3 hónapon belül el kell fogyasztani.
+
#*Kész és félkész ételek, piskóták is kiválóan tartósíthatóak fagyasztással.
 +
#*Halak esetében minél nagyobb a hal olaj tartalma annál nehezebben fagyasztható. Egy soványabb húsú hal, például a harcsa 6 hónapig is eláll, míg egy olajosabb húsú pisztrángot 3 hónapon belül el kell fogyasztani.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Szinte minden élelmiszer fagyasztható!
+
*Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban.
* Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban.
+
*Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni.
* Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni.
+
*A szezon előtt elkészített élelmiszereket olcsóbban tudod elkészíteni pl.:bejgli, és a fagyasztóból mehet is az ünnepi asztalra a sok finomság.
* Ha a szezon előtt készítesz el egy ételt, még olcsóbban is ki tudod hozni, pl. a bejgli esetében.
+
*Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással.
* Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással.
 
 
   
 
   
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
34. sor: 34. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
* Vannak élelmiszerek, melyek egyáltalán nem fagyaszthatók, pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl.
+
* Vannak élelmiszerek melyek egyáltalán nem fagyaszthatók pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl.
 
*Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket.
 
*Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket.
 
*Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből.
 
*Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből.
46. sor: 46. sor:
 
* [http://eselytazetelnek.hu/page.php?aid=hutes_fagyasztas&path=mit_tehetek_en/tarolas#.VHuEHTGG-So Fagyasztás és hűtés]
 
* [http://eselytazetelnek.hu/page.php?aid=hutes_fagyasztas&path=mit_tehetek_en/tarolas#.VHuEHTGG-So Fagyasztás és hűtés]
 
* Reader's Digest: Hogyan éljünk harmóniában a természettel (2010)
 
* Reader's Digest: Hogyan éljünk harmóniában a természettel (2010)
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)
A lap eredeti címe: „https://hogyankell.hu/Fagyasztani