Eperdzsemet készíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell eperdzsemet készíteni? == | == Hogyan kell eperdzsemet készíteni? == | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:eperdzsem.jpg|right|300 px]]Május-június gyümölcsfronton az eper szezonja. Megehetjük frissen szedve, készíthetünk belőle turmixot vagy fagylaltot, de ízletes dzsemet is főzhetünk belőle. Többféle segédanyag felhasználásával is elkészíthetjük az eperdzsemet, ezért cikkünkben több, de minden esetben tartósítószer nélkül főzött változatát mutatjuk be. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
33. sor: | 33. sor: | ||
*Ha megfelelő minőségű befőzőszerekkel dolgozunk, akkor dunsztolásra sincs szükségünk. | *Ha megfelelő minőségű befőzőszerekkel dolgozunk, akkor dunsztolásra sincs szükségünk. | ||
*A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült. | *A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült. | ||
− | *[http://www.hogyankell.hu/Bef%C5%91zni_tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%B3szer_n%C3%A9lk%C3%BCl Hogyan kell befőzni tartósítószer nélkül?] | + | *[http://www.hogyankell.hu/Bef%C5%91zni_tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%B3szer_n%C3%A9lk%C3%BCl/ Hogyan kell befőzni tartósítószer nélkül?] |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | * | + | *Cukorral és tartósítószer nélkül készített változathoz: |
**3 kg eper | **3 kg eper | ||
**1,20 dkg cukor | **1,20 dkg cukor | ||
− | * | + | *Befőzőcukorral készített változathoz: |
**1250 g eper | **1250 g eper | ||
**2 evőkanál citromlé | **2 evőkanál citromlé | ||
**0,5 kg befőzőcukor extra 2:1 (az ilyen befőzőcukor optimális arányban tartalmazza a befőzéshez szükséges zselírozó anyagot és cukrot, a 2:1 arány miatt pedig csak 1250 g eperre lesz szükségünk) | **0,5 kg befőzőcukor extra 2:1 (az ilyen befőzőcukor optimális arányban tartalmazza a befőzéshez szükséges zselírozó anyagot és cukrot, a 2:1 arány miatt pedig csak 1250 g eperre lesz szükségünk) | ||
− | * | + | *Dzsemfixszel készített változathoz: |
**60 dkg eper | **60 dkg eper | ||
**15 dkg cukor | **15 dkg cukor | ||
64. sor: | 64. sor: | ||
* [http://sutnijo.hu/recept/401-eperdzsem/ Eperdzsem készítése befőzőcukorral] | * [http://sutnijo.hu/recept/401-eperdzsem/ Eperdzsem készítése befőzőcukorral] | ||
* [http://www.nosalty.hu/recept/egyszeru-eperdzsem-andi-konyhajabol/ Eperdzsem készítése dzsemfixszel] | * [http://www.nosalty.hu/recept/egyszeru-eperdzsem-andi-konyhajabol/ Eperdzsem készítése dzsemfixszel] | ||
− | |||
− |