„Cikkek:Reflux kezelése és megelőzése” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

a (Levédte a(z) Cikkek:Reflux kezelése és megelőzése lapot ([Szerkesztés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan) [Átnevezés=csak adminisztrátoroknak engedélyezett] (határozatlan)))
 
(4 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
=='''Reflux kezelése és megelőzése'''==
 
=='''Reflux kezelése és megelőzése'''==
 +
 +
[[Fájl:Https-_deliklinika.hu_-_2020_november_-_Cikk4.jpg | 600px]]
  
 
A gasztro-oesophagealis refluxbetegség (GERD), közismert nevén a reflux az egyik leggyakoribb emésztési probléma a felnőtt lakosság körében. A betegség során a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik, melynek két gyakori oka ismert. Az egyik a gyomor és nyelőcső közötti záróizom elégtelen működése, a másik a savtúltengés.
 
A gasztro-oesophagealis refluxbetegség (GERD), közismert nevén a reflux az egyik leggyakoribb emésztési probléma a felnőtt lakosság körében. A betegség során a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik, melynek két gyakori oka ismert. Az egyik a gyomor és nyelőcső közötti záróizom elégtelen működése, a másik a savtúltengés.
9. sor: 11. sor:
 
Ajánlott diétás étkezést folytatni reflux esetében, ugyanis bizonyos ételek kedvezőtlenül befolyásolják a betegséget és a közérzetünket egyaránt, lássuk, melyek ezek:
 
Ajánlott diétás étkezést folytatni reflux esetében, ugyanis bizonyos ételek kedvezőtlenül befolyásolják a betegséget és a közérzetünket egyaránt, lássuk, melyek ezek:
  
Zsíros és olajos, koleszterindús ételek
 
  
Túlzottan sós ételek
+
''Zsíros és olajos, koleszterindús ételek''
  
Kalciumban gazdag ételek (tej, sajt, telített zsírsavban gazdag húsok)
+
''Túlzottan sós ételek''
  
Csokoládé
+
''Kalciumban gazdag ételek (tej, sajt, telített zsírsavban gazdag húsok)''
  
Kávé
+
''Csokoládé''
  
Menta
+
''Kávé''
  
Szénsavas italok
+
''Menta''
 +
 
 +
''Szénsavas italok''
 +
 
 +
''Savas üdítők (narancslé, paradicsomlé, grapefruitlé)''
  
Savas üdítők (narancslé, paradicsomlé, grapefruitlé)
 
  
 
==='''Reflux esetén ajánlott fogyasztani'''===
 
==='''Reflux esetén ajánlott fogyasztani'''===
29. sor: 33. sor:
 
Az alábbi ételek fokozott bevitele a betegség visszaszorításának kulcsfontosságú része.
 
Az alábbi ételek fokozott bevitele a betegség visszaszorításának kulcsfontosságú része.
  
Fehérjedús, alacsony koleszterintartalmú ételek (mandula, kesudió, lencse, tonhal, lazac)
+
 
Bizonyos gyümölcsök (alma, dinnye, barack)
+
''Fehérjedús, alacsony koleszterintartalmú ételek (mandula, kesudió, lencse, tonhal, lazac)''
Tojás (bár koleszterintartalma magas, mégis kedvezően hat a refluxra)
+
 
Rostban gazdag ételek
+
''Bizonyos gyümölcsök (alma, dinnye, barack)''
Probiotikumokat tartalmazó ételek (kefir, joghurt, kovászos uborka, savanyú káposzta)
+
 
 +
''Tojás (bár koleszterintartalma magas, mégis kedvezően hat a refluxra)''
 +
 
 +
''Rostban gazdag ételek''
 +
 
 +
''Probiotikumokat tartalmazó ételek (kefir, joghurt, kovászos uborka, savanyú káposzta)''
 +
 
  
 
==='''Reflux kezelése'''===
 
==='''Reflux kezelése'''===

A lap jelenlegi, 2020. november 25., 14:43-kori változata

Reflux kezelése és megelőzése

Https- deliklinika.hu - 2020 november - Cikk4.jpg

A gasztro-oesophagealis refluxbetegség (GERD), közismert nevén a reflux az egyik leggyakoribb emésztési probléma a felnőtt lakosság körében. A betegség során a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik, melynek két gyakori oka ismert. Az egyik a gyomor és nyelőcső közötti záróizom elégtelen működése, a másik a savtúltengés.

Nem szabad elmenni a probléma mellett, főként akkor, ha hetente többször jelentkezik - általában éjszaka vízszintes helyzetben, amely az alvást is befolyásolhatja - vagy étkezések után. A kezeletlen reflux számos más problémát idézhet elő, de nézzük sorban, mit is tehetünk ellene.

Ételek, melyeket kerülni kell

Ajánlott diétás étkezést folytatni reflux esetében, ugyanis bizonyos ételek kedvezőtlenül befolyásolják a betegséget és a közérzetünket egyaránt, lássuk, melyek ezek:


Zsíros és olajos, koleszterindús ételek

Túlzottan sós ételek

Kalciumban gazdag ételek (tej, sajt, telített zsírsavban gazdag húsok)

Csokoládé

Kávé

Menta

Szénsavas italok

Savas üdítők (narancslé, paradicsomlé, grapefruitlé)


Reflux esetén ajánlott fogyasztani

Az alábbi ételek fokozott bevitele a betegség visszaszorításának kulcsfontosságú része.


Fehérjedús, alacsony koleszterintartalmú ételek (mandula, kesudió, lencse, tonhal, lazac)

Bizonyos gyümölcsök (alma, dinnye, barack)

Tojás (bár koleszterintartalma magas, mégis kedvezően hat a refluxra)

Rostban gazdag ételek

Probiotikumokat tartalmazó ételek (kefir, joghurt, kovászos uborka, savanyú káposzta)


Reflux kezelése

A refluxbetegséget minden esetben ajánlott kivizsgáltatni, ugyanis a kezeletlen reflux idővel a nyelőcső folyamatos irritációja miatt súlyosbodhat, és úgynevezett Barrett-nyelőcső alakul ki. A betegség melegágya a daganatos nyelőcső-megbetegedéseknek. A CMC Déli Klinika gasztroenterológiai szakrendelése a legkorszerűbb berendezésekkel áll rendelkezésére, ahol a szakemberek a komplex kezelésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Adott esetben szükség lehet olyan vény nélkül kapható gyógyszerre, melyek speciális bevonószereket és antacidákat tartalmaznak, és hozzájárulnak a sérült emésztőrendszer helyreállításához. Emellett savlekötők alkalmazása is javasolt.

Időnként antibiotikumos kezelés is szükséges, ha bebizonyosodik, hogy bakteriális fertőzés áll a reflux mögött.

Ha a fent felsorolt terápiák sikertelennek bizonyultak, műtéti beavatkozásra van szükség, ahol a helytelenül működő záróizom helyreállítása a cél.

A gasztroenterológiai kivizsgáláson túl dietetikai tanácsadásra is célszerű elmenni, ahol személyre szabott diéta kialakítása majd betartása hosszú távú megoldást jelent, ami a sikeres kezelés kulcsa a reflux esetében. A CMC Déli Klinikán praktizáló dietetikusok szintén a segítségére lehetnek.