„Cikkek:Reflux kezelése és megelőzése” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „=='''Reflux kezelése és megelőzése'''== A gasztro-oesophagealis refluxbetegség (GERD), közismert nevén a reflux az egyik leggyakoribb emésztési probléma a fe…”)
 
9. sor: 9. sor:
 
Ajánlott diétás étkezést folytatni reflux esetében, ugyanis bizonyos ételek kedvezőtlenül befolyásolják a betegséget és a közérzetünket egyaránt, lássuk, melyek ezek:
 
Ajánlott diétás étkezést folytatni reflux esetében, ugyanis bizonyos ételek kedvezőtlenül befolyásolják a betegséget és a közérzetünket egyaránt, lássuk, melyek ezek:
  
- Zsíros és olajos, koleszterindús ételek
+
Zsíros és olajos, koleszterindús ételek
- Túlzottan sós ételek
+
Túlzottan sós ételek
- Kalciumban gazdag ételek (tej, sajt, telített zsírsavban gazdag húsok)
+
Kalciumban gazdag ételek (tej, sajt, telített zsírsavban gazdag húsok)
- Csokoládé
+
Csokoládé
- Kávé
+
Kávé
- Menta
+
Menta
 
- Szénsavas italok
 
- Szénsavas italok
 
- Savas üdítők (narancslé, paradicsomlé, grapefruitlé)
 
- Savas üdítők (narancslé, paradicsomlé, grapefruitlé)

A lap 2020. november 25., 12:34-kori változata

Reflux kezelése és megelőzése

A gasztro-oesophagealis refluxbetegség (GERD), közismert nevén a reflux az egyik leggyakoribb emésztési probléma a felnőtt lakosság körében. A betegség során a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik, melynek két gyakori oka ismert. Az egyik a gyomor és nyelőcső közötti záróizom elégtelen működése, a másik a savtúltengés.

Nem szabad elmenni a probléma mellett, főként akkor, ha hetente többször jelentkezik - általában éjszaka vízszintes helyzetben, amely az alvást is befolyásolhatja - vagy étkezések után. A kezeletlen reflux számos más problémát idézhet elő, de nézzük sorban, mit is tehetünk ellene.

Ételek, melyeket kerülni kell

Ajánlott diétás étkezést folytatni reflux esetében, ugyanis bizonyos ételek kedvezőtlenül befolyásolják a betegséget és a közérzetünket egyaránt, lássuk, melyek ezek:

Zsíros és olajos, koleszterindús ételek Túlzottan sós ételek Kalciumban gazdag ételek (tej, sajt, telített zsírsavban gazdag húsok) Csokoládé Kávé Menta - Szénsavas italok - Savas üdítők (narancslé, paradicsomlé, grapefruitlé)

Reflux esetén ajánlott fogyasztani

Az alábbi ételek fokozott bevitele a betegség visszaszorításának kulcsfontosságú része.

Fehérjedús, alacsony koleszterintartalmú ételek (mandula, kesudió, lencse, tonhal, lazac) Bizonyos gyümölcsök (alma, dinnye, barack) Tojás (bár koleszterintartalma magas, mégis kedvezően hat a refluxra) Rostban gazdag ételek Probiotikumokat tartalmazó ételek (kefir, joghurt, kovászos uborka, savanyú káposzta)

Reflux kezelése

A refluxbetegséget minden esetben ajánlott kivizsgáltatni, ugyanis a kezeletlen reflux idővel a nyelőcső folyamatos irritációja miatt súlyosbodhat, és úgynevezett Barrett-nyelőcső alakul ki. A betegség melegágya a daganatos nyelőcső-megbetegedéseknek. A CMC Déli Klinika gasztroenterológiai szakrendelése a legkorszerűbb berendezésekkel áll rendelkezésére, ahol a szakemberek a komplex kezelésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Adott esetben szükség lehet olyan vény nélkül kapható gyógyszerre, melyek speciális bevonószereket és antacidákat tartalmaznak, és hozzájárulnak a sérült emésztőrendszer helyreállításához. Emellett savlekötők alkalmazása is javasolt.

Időnként antibiotikumos kezelés is szükséges, ha bebizonyosodik, hogy bakteriális fertőzés áll a reflux mögött.

Ha a fent felsorolt terápiák sikertelennek bizonyultak, műtéti beavatkozásra van szükség, ahol a helytelenül működő záróizom helyreállítása a cél.

A gasztroenterológiai kivizsgáláson túl dietetikai tanácsadásra is célszerű elmenni, ahol személyre szabott diéta kialakítása majd betartása hosszú távú megoldást jelent, ami a sikeres kezelés kulcsa a reflux esetében. A CMC Déli Klinikán praktizáló dietetikusok szintén a segítségére lehetnek.