„Bólét készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bólét készíteni? == A bólé igen kedvelt itala a családi, baráti összejöveteleknek, ugyanis számos variációját elkészíthetjük. A legfőbb a…”)
 
(Amire szükséged lehet)
30. sor: 30. sor:
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
*Spanyol bóléhoz:
+
*''Spanyol bóléhoz:''
 
**4 narancs
 
**4 narancs
 
**2 citrom
 
**2 citrom
37. sor: 37. sor:
 
**1 dl narancslikőr
 
**1 dl narancslikőr
 
**1 üveg félédes pezsgő
 
**1 üveg félédes pezsgő
*Vaníliás bóléhoz:
+
*''Vaníliás bóléhoz:''
 
**2 konzerv (kb. 60 dkg) hámozott őszibarack
 
**2 konzerv (kb. 60 dkg) hámozott őszibarack
 
**2 l baracklé
 
**2 l baracklé
43. sor: 43. sor:
 
**2 l vanília fagylalt
 
**2 l vanília fagylalt
 
**2 üveg pezsgő
 
**2 üveg pezsgő
*Alkoholmentes bodzabóléhoz:
+
*''Alkoholmentes bodzabóléhoz:''
 
**2 narancs
 
**2 narancs
 
**2 zöldalma  
 
**2 zöldalma  

A lap 2013. december 30., 16:35-kori változata

Hogyan kell bólét készíteni?

A bólé igen kedvelt itala a családi, baráti összejöveteleknek, ugyanis számos variációját elkészíthetjük. A legfőbb alapanyaga valamilyen gyümölcs(ök), alkoholos változatába kerülhet pezsgő, bor, illetve likőr, alkoholmentes változatát pedig üdítőként a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. A bólé előnye, hogy szinte bármilyen gyümölcsből és italból elkészíthetjük, és a buli előtti utolsó pillanatban is gyorsan „összedobhatjuk”.


Lépések

Spanyol bólé

  1. Mossuk meg alaposan a narancsokat és a citromokat, majd héjastól daraboljuk fel őket és szórjuk őket egy mély üvegtálba!
  2. Keverjük el a mézet a vörösborban, és öntsük hozzá a narancslikőrt, majd a keveréket öntsük a narancs- és citromdarabokra!
  3. Tegyük legalább egy órára a hűtőszekrénybe a félig kész bólét, fogyasztás előtt pedig öntsük fel a félédes pezsgővel!

Vaníliás bólé

  1. Csepegtessük le és kockázzuk fel apróra a konzerv barackot, majd tegyük egy mély tálba és öntsük rá a baracklevet, az ananászlevet és a pezsgőt!
  2. Keverjük a lében úszó barackdarabokhoz a vanília fagylalt felét még tálalás előtt, és hagyjuk egy kicsit megolvadni!
  3. Kanalazzuk poharakba a fagylalt másik felét, és merjük rá a bólét!

Alkoholmentes bodzabólé

  1. Hámozzuk meg a narancsot, az almát és az epret (ha az eper mirelit, akkor csöpögtessük le) pedig mossuk meg alaposan!
  2. Szeleteljük össze a narancsot és az almát, és az eperrel, valamint a konzerv ananásszal és annak levével együtt tegyük őket egy mély tálba!
  3. Karikázzuk bele az alaposan megmosott lime-ot, majd öntsük bele a bodzaszörpöt és tépkedjük bele a mentaleveleket!
  4. Tegyük néhány órára hűtőszekrénybe a félig kész bólét, fogyasztása előtt pedig öntsük fel ásványvízzel!

Tippek

  • Alkoholmentes bóléhoz alkoholmentes pezsgőt is használhatunk.
  • Gyerekeknek szánt bólét gyerekpezsgővel is készíthetünk.
  • Mély tálban és egy merőkanállal is „tálalhatjuk” a bólét, így mindenki tud magának merni.
  • Kifejezetten bólénak szánt kancsót/edényt és poharakat is beszerezhetünk.
  • Pezsgőspohárban vagy borospohárban is kínálhatjuk a bólét, amelynek a szélét nedvesítsük be citromlével és mártsuk a pohár szélét kristálycukorba (krusztázott pohár), illetve tegyünk rá egy jellegzetes gyümölcsdarabot.

Amire szükséged lehet

  • Spanyol bóléhoz:
    • 4 narancs
    • 2 citrom
    • 2 üveg édes vörösbor
    • kevés méz
    • 1 dl narancslikőr
    • 1 üveg félédes pezsgő
  • Vaníliás bóléhoz:
    • 2 konzerv (kb. 60 dkg) hámozott őszibarack
    • 2 l baracklé
    • 2 l ananászlé
    • 2 l vanília fagylalt
    • 2 üveg pezsgő
  • Alkoholmentes bodzabóléhoz:
    • 2 narancs
    • 2 zöldalma
    • 1 doboz eper - lehet mirelit is
    • 1 doboz ananászkonzerv
    • 1 lime
    • 2 dl bodzaszörp
    • 2 ág friss menta
    • 2 l ásványvíz

Figyelmeztetések

  • A bóléhoz mindig frissen, közvetlenül a fogyasztása előtt adjuk a pezsgőt/ásványvizet!


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya