Almás lepényt sütni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell almás lepényt sütni? ==
 
== Hogyan kell almás lepényt sütni? ==
 
[[Fájl:almas-lepeny.jpg|right|250px]]
 
[[Fájl:almas-lepeny.jpg|right|250px]]
Az almás lepény igazi klasszikus: nem túl édes, jól szeletelhető és dekoratív desszert, ami ráadásul friss gyümölcsöt tartalmaz. Almás pite néven is sokan erre a süteményre gondolnak. Mivel az alma az év nagy részében rendelkezésünkre áll, szinte bármikor süthetünk belőle süteményt is, még különleges alapanyagokra sincs szükség. Ha az almát önmagában unalmasnak tartod, cikkünk végén ahhoz is találsz tippeket, hogyan dobd fel a tölteléket.
+
Az almás lepény igazi klasszikus: nem túl édes, jól szeletelhető és dekoratív desszert, ami ráadásul friss gyümölcsöt tartalmaz. Mivel az alma az év nagy részében rendelkezésünkre áll, szinte bármikor süthetünk belőle lepényt is, még különleges alapanyagokra sincs szükség. Ha az almát önmagában unalmasnak tartod, cikkünk végén ahhoz is találsz tippeket, hogyan dobd fel a süteményt.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
8. sor: 8. sor:
 
# Adj hozzá egy csomag sütőport, és kicsit keverd el a lisztben.
 
# Adj hozzá egy csomag sütőport, és kicsit keverd el a lisztben.
 
# Kisebb darabokra vágva adj hozzá 15 dkg vajat vagy margarint, majd gyorsan morzsold el a lisztben úgy, hogy apró darabokban keveredjen a száraz hozzávalókkal. Érdemes gyorsan dolgozni, hogy ne olvadjon meg a vaj. Ha van rá lehetőséged, a többfunkciós konyhai robotgép keverőkarját is használhatod.
 
# Kisebb darabokra vágva adj hozzá 15 dkg vajat vagy margarint, majd gyorsan morzsold el a lisztben úgy, hogy apró darabokban keveredjen a száraz hozzávalókkal. Érdemes gyorsan dolgozni, hogy ne olvadjon meg a vaj. Ha van rá lehetőséged, a többfunkciós konyhai robotgép keverőkarját is használhatod.
# Adj hozzá 15 dkg cukrot, 3 tojássárgáját és végül egy kis doboz tejfölt. Ezután kezdd el összegyúrni a tésztát, törekedj arra, hogy minél gyorsabban összeálljon. Ha nagyon nem megy, akkor egy kevés hideg vizet adhatsz hozzá (vagy tejfölt, ha van még kéznél).
+
# Adj hozzá 15 dkg cukrot, 3 tojássárgáját és végül egy kis doboz tejfölt. Ezután kezdd el összegyúrni-dagasztani a tésztát, törekedj arra, hogy minél gyorsabban összeálljon. Ha nagyon nem megy, akkor egy kevés hideg vizet adhatsz hozzá (vagy tejfölt, ha van még kéznél).
 
# Amikor a tészta már egynemű, sima, nem ragad az edényhez és a kezedhez, akkor tedd be a hűtőbe legalább 1 órára. Ezalatt épp elkészül a töltelék.
 
# Amikor a tészta már egynemű, sima, nem ragad az edényhez és a kezedhez, akkor tedd be a hűtőbe legalább 1 órára. Ezalatt épp elkészül a töltelék.
 
# Végy kb. 1,5 kg almát, zöldséghámozóval szabadíts meg egy darabot a héjától, majd így, egyben kezdd el lereszelni a húst a gyümölcsről. Nem kell szeletelni, kiszedni a magházát, azzal csak az idő megy… ha ügyes vagy, jelentős veszteség nélkül le lehet reszelni az almát, míg csak a csutka marad belőle. A lereszelt almát időnként locsold meg egy kis citromlével – bár így is, úgy is meg fog barnulni a süteményben.
 
# Végy kb. 1,5 kg almát, zöldséghámozóval szabadíts meg egy darabot a héjától, majd így, egyben kezdd el lereszelni a húst a gyümölcsről. Nem kell szeletelni, kiszedni a magházát, azzal csak az idő megy… ha ügyes vagy, jelentős veszteség nélkül le lehet reszelni az almát, míg csak a csutka marad belőle. A lereszelt almát időnként locsold meg egy kis citromlével – bár így is, úgy is meg fog barnulni a süteményben.
14. sor: 14. sor:
 
# A pihentetett tésztát vedd ki a hűtőből, vágd nagyjából félbe. A nagyobb darabot vedd ki egy belisztezett gyúródeszkára, a kisebbet tedd vissza a hűtőbe. Közben készíts elő egy közepes méretű, magas falú tepsit, vajazd ki vagy béleld ki sütőpapírral. Ezután a tésztát nyújtsd ki akkorára, mint az előkészített tepsi. Ha nyújtás közben egy kicsit töredezik a tészta, az nem baj; de ha nagyon berepedezik, akkor érdemes egyszer átgyúrni, hogy kicsit melegedjen, így könnyebb lesz vele bánni. A liszttel sem kell spórolni, a tészta alá és a tetejére is bőven hinthetsz belőle, így nem fog a nyújtódeszkához vagy a sodrófához ragadni.
 
# A pihentetett tésztát vedd ki a hűtőből, vágd nagyjából félbe. A nagyobb darabot vedd ki egy belisztezett gyúródeszkára, a kisebbet tedd vissza a hűtőbe. Közben készíts elő egy közepes méretű, magas falú tepsit, vajazd ki vagy béleld ki sütőpapírral. Ezután a tésztát nyújtsd ki akkorára, mint az előkészített tepsi. Ha nyújtás közben egy kicsit töredezik a tészta, az nem baj; de ha nagyon berepedezik, akkor érdemes egyszer átgyúrni, hogy kicsit melegedjen, így könnyebb lesz vele bánni. A liszttel sem kell spórolni, a tészta alá és a tetejére is bőven hinthetsz belőle, így nem fog a nyújtódeszkához vagy a sodrófához ragadni.
 
# Ha megfelelő méretűre nyújtottad a tésztát, akkor a felét-kétharmadát tekerd fel lazán a sodrófára, és így emeld át a tepsire. Egyengesd el az a tésztát a sütőforma aljában, a széleket egy kicsit nyugodtan megnyomkodhatod, hogy a sarkokba is jusson. Ha egyes helyeken nagyon túllógna a tészta, ott vágd le a nyúlványokat, és pótold ki velük a máshol jelentkező hiányosságokat – ha erre nincs szükség, akkor a felesleget a sütemény tetejéhez használhatod.
 
# Ha megfelelő méretűre nyújtottad a tésztát, akkor a felét-kétharmadát tekerd fel lazán a sodrófára, és így emeld át a tepsire. Egyengesd el az a tésztát a sütőforma aljában, a széleket egy kicsit nyugodtan megnyomkodhatod, hogy a sarkokba is jusson. Ha egyes helyeken nagyon túllógna a tészta, ott vágd le a nyúlványokat, és pótold ki velük a máshol jelentkező hiányosságokat – ha erre nincs szükség, akkor a felesleget a sütemény tetejéhez használhatod.
# A tésztát szórd megy egy nagy maroknyi zsemlemorzsával vagy búzadarával – ez szívja majd fel az almából kisülő maradék nedvességet.
+
# A tésztát szórd megy egy nagy maroknyi zsemlemorzsával vagy búzadarával – ez szívja majd fel az almából kisülő nedvesség nagy részét.
 
# Kapcsold be a sütőt, és állítsd be 180 fokra.
 
# Kapcsold be a sütőt, és állítsd be 180 fokra.
 
# A lereszelt alma időközben a cukor hatására levet eresztett. Ezt öntsd le úgy, hogy közben alaposan kinyomkodod az almát (akár egy másik edénybe is átteheted).
 
# A lereszelt alma időközben a cukor hatására levet eresztett. Ezt öntsd le úgy, hogy közben alaposan kinyomkodod az almát (akár egy másik edénybe is átteheted).
25. sor: 25. sor:
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* A fent leírt változatnál az alma ugyan megsül a süteményben, de kicsit darabosabb marad. Ha simább tölteléket szeretnél, akkor a lereszelt almát meg kell párolni, mielőtt a tepsibe kerülne. A pároláskor nedvesség is távozik, így kevésbé valószínű, hogy az alma eláztatná a süteményt.
+
* A fent leírt változatnál az alma ugyan megpárolódik a süteményben, de kicsit darabosabb marad. Ha simább tölteléket szeretnél, akkor a lereszelt almát meg kell párolni, mielőtt a tepsibe kerülne. A pároláskor nedvesség is távozik, így kevésbé valószínű, hogy az alma eláztatná a süteményt.
 
* Az almás lepényt gazdagíthatod mazsolával (esetleg alkoholba áztatott változattal), de jól illenek hozzá a csonthéjas termések is, például a dió vagy a mandula. Ezeket durvára vágva vagy lereszelve keverd a reszelt almához, de meg is hintheted vele a tepsibe rakott tölteléket.
 
* Az almás lepényt gazdagíthatod mazsolával (esetleg alkoholba áztatott változattal), de jól illenek hozzá a csonthéjas termések is, például a dió vagy a mandula. Ezeket durvára vágva vagy lereszelve keverd a reszelt almához, de meg is hintheted vele a tepsibe rakott tölteléket.
 
* Ha az almát nem szereted vagy unalmasnak találod, akkor a fent leírt tészta receptjét más töltelékkel is kombinálhatod. A nagy kedvencek közé tartozik a túrós és a meggyes lepény, de szinte bármilyen gyümölcsből el lehet készíteni – nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat!
 
* Ha az almát nem szereted vagy unalmasnak találod, akkor a fent leírt tészta receptjét más töltelékkel is kombinálhatod. A nagy kedvencek közé tartozik a túrós és a meggyes lepény, de szinte bármilyen gyümölcsből el lehet készíteni – nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat!
55. sor: 55. sor:
  
 
* [http://users.atw.hu/szakacskonyv/vancza%20sutik.html#_Toc204340202 „Omlós almás” a Váncza-féle receptkönyvből] – az én családomban 3 generáció óta így készül az almás lepény.
 
* [http://users.atw.hu/szakacskonyv/vancza%20sutik.html#_Toc204340202 „Omlós almás” a Váncza-féle receptkönyvből] – az én családomban 3 generáció óta így készül az almás lepény.
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)