A mangót egyszerűen meghámozni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
10. sor: 10. sor:
 
#'''A felhasználás előtt mosd meg''': mint minden trópusi gyümölcsnél, a mangónál is igaz az a tény, hogy vegyszerekkel permetezik a külsejét. Mielőtt felhasználod, alaposan, jó meleg víz alatt mosd meg. Érdemes kefével is átsúrolni.
 
#'''A felhasználás előtt mosd meg''': mint minden trópusi gyümölcsnél, a mangónál is igaz az a tény, hogy vegyszerekkel permetezik a külsejét. Mielőtt felhasználod, alaposan, jó meleg víz alatt mosd meg. Érdemes kefével is átsúrolni.
 
#'''Az első hámozási technika a hasábozás/csíkozás''': a már megmosott és megszárított mangót tegyük le egy vágódeszkára, majd egy éles késsel kezdjük mind két csücskét levágni, vagy vágjuk be középen amíg a maggal nem találkozik a kés, majd ha végig vágtuk a mag körül, ellentétes irányban csavarjuk el a két fél részt - így széttudjuk választani a magtól. Vigyázzunk, mivel elég nagy magja van (ami nem ehető), ezért könnyen megakadhat a kés benne. Miután sikerült a mag körüli levágni a két csücsköt, a maradék másik két oldalon lévő gyümölcshúst is vágjuk le. A két ovális (fél tojáshoz hasonlító) alakú csücsökből fogjuk meg az egyiket a tenyerünkben, majd egy élesebb késsel hasábburgonya méretű nagyságban '''csíkozva''' vágjuk be a gyümölcs belsejét - vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a héjat. Körülbelül 3-4 hasábot kapunk, amit utána egy kanál segítségével tudunk kikanalazni: a kanalat vájjuk bele a mangó szélébe és egy folyamatos kanalazó mozdulattal szedjük ki a gyümölcs belsejét. Tegyük ezt meg mind a kettő csücsökkel. A többi résznél egyszerűen a kés segítségével a héj mentén felülről kezdve válasszuk le a héjtól a gyümölcshúst.
 
#'''Az első hámozási technika a hasábozás/csíkozás''': a már megmosott és megszárított mangót tegyük le egy vágódeszkára, majd egy éles késsel kezdjük mind két csücskét levágni, vagy vágjuk be középen amíg a maggal nem találkozik a kés, majd ha végig vágtuk a mag körül, ellentétes irányban csavarjuk el a két fél részt - így széttudjuk választani a magtól. Vigyázzunk, mivel elég nagy magja van (ami nem ehető), ezért könnyen megakadhat a kés benne. Miután sikerült a mag körüli levágni a két csücsköt, a maradék másik két oldalon lévő gyümölcshúst is vágjuk le. A két ovális (fél tojáshoz hasonlító) alakú csücsökből fogjuk meg az egyiket a tenyerünkben, majd egy élesebb késsel hasábburgonya méretű nagyságban '''csíkozva''' vágjuk be a gyümölcs belsejét - vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a héjat. Körülbelül 3-4 hasábot kapunk, amit utána egy kanál segítségével tudunk kikanalazni: a kanalat vájjuk bele a mangó szélébe és egy folyamatos kanalazó mozdulattal szedjük ki a gyümölcs belsejét. Tegyük ezt meg mind a kettő csücsökkel. A többi résznél egyszerűen a kés segítségével a héj mentén felülről kezdve válasszuk le a héjtól a gyümölcshúst.
#'''A második hámozási technika a kockázás''': szintén esztétikusabb hámozási technika, a '''kockázás'''. Hasonló a kezdeti pucolási mehanizmus, mint a hasábozásnál. Az eltérő rész akkor jön, amikor a hasábok hosszában megvannak, és a hasábokat oldalról is, kereszt irányban becsíkozzuk - vagyis kis kockákat alakítunk. Ha megvannak a kockák, fogjuk meg a mangó darabot és próbáljuk a külső héjánál befele nyomni a gyümölcshúst. Így kapunk egy sündisznóra emlékeztető kifordított mangós kockát. A késsel fentről lefelé a héj mentén válasszuk el a héjtól a gyümölcshúst.  
+
#'''A második hámozási technika a kockázás''': a második esztétikusabb hámozási technika, a '''kockázás'''. Hasonló a kezdeti pucolási mehanizmus, mint a hasábozásnál. Az eltérő rész akkor jön, amikor a hasábok hosszában megvannak, és a hasábokat oldalról is, kereszt irányban becsíkozzuk - vagyis kis kockákat alakítunk. Ha megvannak a kockák, fogjuk meg a mangó darabot és próbáljuk a külső héjánál befele nyomni a gyümölcshúst. Így kapunk egy sündisznóra emlékeztető kifordított mangós kockát. A késsel fentről lefelé a héj mentén válasszuk el a héjtól a gyümölcshúst.  
 
#'''Szokványosan is hámozhatunk''': választhatjuk az egyszerűbb, általános módszert is, vagyis a hámozóval való pucolást, de garantáltan az előbbi két módszer gyorsabb, esztétikusabb és hatékonyabb lesz.
 
#'''Szokványosan is hámozhatunk''': választhatjuk az egyszerűbb, általános módszert is, vagyis a hámozóval való pucolást, de garantáltan az előbbi két módszer gyorsabb, esztétikusabb és hatékonyabb lesz.
  
41. sor: 41. sor:
 
* [http://www.mindmegette.hu/mango-a-szerelem-gyumolcse-41808 A mangóról.]
 
* [http://www.mindmegette.hu/mango-a-szerelem-gyumolcse-41808 A mangóról.]
 
* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/mango_a_szerelem_szimboluma/20080110174519 A mangó a szerelem szimbóluma.]
 
* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/mango_a_szerelem_szimboluma/20080110174519 A mangó a szerelem szimbóluma.]
* [http://napidoktor.hu/cikk/84.4447/Mango-a-gyumolcsok-kiralya Mangó, a gyümölcsök királya.]
+
* [http://www.mindmegette.hu/mango-a-szerelem-gyumolcse-41808 A mangó hasznos információk.]
 
 
[[Kategória:Egészség]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 
 
 
[[Kategória:Egészség]]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)