„A 2012-es ország tortát elkészíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Hogyan kell a 2012-es ország tortát elkészíteni?)
 
(A krém elkészítése)
21. sor: 21. sor:
 
=== A krém elkészítése ===
 
=== A krém elkészítése ===
  
* 6dl 2,8%-os zsírtartalmú tej  
+
* 6 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej  
* 130g cukor
+
* 130 g cukor
* 70g kukorica keményítő
+
* 70 g kukorica keményítő
* 3db tojás sárgája
+
* 3 db tojás sárgája
 
* fél vaníliarúd
 
* fél vaníliarúd
* 2,5dl tejszínhab
+
* 2,5 dl tejszínhab
 
# Kis tejjel keverjük csomómentesre a keményítőt és a tojássárgájákat.  
 
# Kis tejjel keverjük csomómentesre a keményítőt és a tojássárgájákat.  
 
# A maradék tejbe tegyük bele a cukrot és a kikapart vaníliarúd belsejét, majd a alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
 
# A maradék tejbe tegyük bele a cukrot és a kikapart vaníliarúd belsejét, majd a alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
 
# Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).
 
# Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).
 
  
 
=== Az almatöltelék elkészítése ===
 
=== Az almatöltelék elkészítése ===

A lap 2014. március 6., 15:30-kori változata

Hogyan kell a 2012-es ország tortát elkészíteni?

A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. E pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes pályázó cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától ország szerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. Az év tortája címre évről-évre egyre több cukrászda verseng a neves címért, a 2012-es évben már több mint 35 torta közül válogatott a neves zsűri, hogy megtalálják Magyarország az évi győztes tortáját. 2012-ben a Szabolcsi almás máktorta lett, aminek a megalkotója Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester, aki bőségesen felhasználta a két domináló alapanyagot: a mákot és az almát. Egyedi kuriózumként harmonikus ízkombináció jellemzi: vastag mák- és almaréteg, könnyed tejszín, fahéj és vanília keverékének összhangja érvényesül a tortában. Tanuljuk meg hogyan is kell egy 16 szeletes Szabolcsi almás máktortát készíteni!

Lépések

Tészta elkészítése

  • 500g tojásfehérje
  • 330g kristálycukor
  • 200g darált, hőkezelt mák
  • 70g édes morzsa vagy darált háztartási keksz
  • 150g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared )
  • 1db citrom reszelt héja
  1. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
  2. Tegyük egy lapos tálba a mákot, a morzsát, a citromhéjat és a reszelt almát, s keverjük össze őket, majd utána óvatosan adagoljuk hozzá a felvert tojásfehérjét, amivel forgassuk össze.
  3. Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6 db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.
  4. 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.


A krém elkészítése

  • 6 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej
  • 130 g cukor
  • 70 g kukorica keményítő
  • 3 db tojás sárgája
  • fél vaníliarúd
  • 2,5 dl tejszínhab
  1. Kis tejjel keverjük csomómentesre a keményítőt és a tojássárgájákat.
  2. A maradék tejbe tegyük bele a cukrot és a kikapart vaníliarúd belsejét, majd a alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
  3. Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).

Az almatöltelék elkészítése

  • 0,5kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
  • 50g vaj
  • 50g cukor
  • 0,5dkg őrölt fahéj
  • fél citrom
  1. Hámozzuk meg az almát, majd reszeljük le, s a cukorral, a fél citrom levével, és a fahéjjal vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.

A torta összeállítása

  1. A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel.
  2. Az első tortalapra tegyünk egy rétek krémet, majd erre rá egy újabb tortalap almaréteggel, majd egy krémes lap jöjjön. Addig csináljuk, míg mind a 6 lap elfogy.
  3. Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe.
  4. Díszítésnek a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba mákot szórjunk.


Tippek

  • Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot.
  • Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyan olyan jó a vaníliás puding is.
  • A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll.


Amire szükséged lehet

  • Alapanyagok
  • Karika alakú tortaforma
  • Habverőgép
  • Lábas, edények

Figyelmeztetések

Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező