A 2012-es ország tortát elkészíteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
8. sor: 8. sor:
 
=== Tészta elkészítése ===
 
=== Tészta elkészítése ===
 
   
 
   
# Az 500g tojásfehérjét a 330g cukorral kemény habbá verjük.  
+
* 500 g tojásfehérje
# Tegyük egy lapos tálba a 200g darált mákot, a 70g édes morzsát, a 150g hámozott, reszelt almát egy citrom reszelt héjával, s keverjük össze őket, majd óvatosan adagoljuk hozzájuk a felvert tojásfehérjét és forgassuk össze vele.  
+
* 330 g kristálycukor
# Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.  
+
* 200 g darált, hőkezelt mák
 +
* 70 g édes morzsa vagy darált háztartási keksz
 +
* 150 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared)
 +
* 1 db citrom reszelt héja
 +
# A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.  
 +
# Tegyük egy lapos tálba a mákot, a morzsát, a citromhéjat és a reszelt almát, s keverjük össze őket, majd utána óvatosan adagoljuk hozzá a felvert tojásfehérjét, amivel forgassuk össze.  
 +
# Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6 db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.  
 
# 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.
 
# 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.
  
 
=== A krém elkészítése ===
 
=== A krém elkészítése ===
  
# 1 dl 2,8%-os zsírtartalmú tejjel keverjük csomómentesre a 70g kukorica keményítőt és 3 tojássárgáját.  
+
* 6 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej
# A maradék 5dl tejbe tegyük bele a 130g cukrot és a kikapart fél vaníliarúd belsejét, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
+
* 130 g cukor
# Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert 2,5dl tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).
+
* 70 g kukorica keményítő
 +
* 3 db tojás sárgája
 +
* fél vaníliarúd
 +
* 2,5 dl tejszínhab
 +
# Kis tejjel keverjük csomómentesre a keményítőt és a tojássárgájákat.  
 +
# A maradék tejbe tegyük bele a cukrot és a kikapart vaníliarúd belsejét, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
 +
# Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).
  
 
=== Az almatöltelék elkészítése ===
 
=== Az almatöltelék elkészítése ===
  
# Hámozzunk meg 0,5kg almát, majd reszeljük le, s az 50g cukorral, a fél citrom levével, és 0,5dkg őrölt fahéjjal 50g vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.
+
* 0,5 kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
 +
* 50 g vaj
 +
* 50 g cukor
 +
* 0,5 dkg őrölt fahéj
 +
* fél citrom
 +
# Hámozzuk meg az almát, majd reszeljük le, s a cukorral, a fél citrom levével, és a fahéjjal vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.
  
 
=== A torta összeállítása ===
 
=== A torta összeállítása ===
38. sor: 55. sor:
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
* '''A tészta alapanyagai''':
+
* Alapanyagok
** 500 g tojásfehérje
+
* Karika alakú tortaforma
** 330 g kristálycukor
 
** 200 g darált, hőkezelt mák
 
** 70 g édes morzsa vagy darált háztartási keksz
 
** 150 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared)
 
** 1 db citrom reszelt héja
 
* '''A krém alapanyagai''':
 
** 6 dl  2,8%-os zsírtartalmú tej
 
** 130 g cukor
 
** 70 g kukorica keményítő
 
** 3 db tojás sárgája
 
** fél vaníliarúd
 
** 2,5 dl tejszínhab
 
* '''Az almatöltelék alapanyagai''':
 
** 0,5 kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
 
** 50 g vaj
 
** 50 g cukor
 
** 0,5 dkg őrölt fahéj
 
** fél citrom
 
* 23cm átmérőjű tortaforma
 
 
* Habverőgép
 
* Habverőgép
 
* Lábas, edények
 
* Lábas, edények
64. sor: 62. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
* Ahogy kisült a 6db tortalap még melegen vágjunk alájuk, mert könnyen a papírhoz ragad.
 
  
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==
76. sor: 73. sor:
  
 
* [http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012 Magyarország Tortája 2012.]
 
* [http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012 Magyarország Tortája 2012.]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)