A 2012-es ország tortát elkészíteni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
== Hogyan kell a 2012-es ország tortáját elkészíteni? ==
+
== Hogyan kell a 2012-es ország tortát elkészíteni? ==
  
[[Fájl:Almamak.jpg|right|300px]]
+
A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. E pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes pályázó cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától ország szerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. Az év tortája címre évről-évre egyre több cukrászda verseng a neves címért, a 2012-es évben már több mint 35 torta közül válogatott a neves zsűri, hogy megtalálják Magyarország az évi győztes tortáját. 2012-ben a '''Szabolcsi almás máktorta''' lett, aminek a megalkotója Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester, aki bőségesen felhasználta a két domináló alapanyagot: a mákot és az almát. Egyedi kuriózumként harmonikus ízkombináció jellemzi: vastag mák- és almaréteg, könnyed tejszín, fahéj és vanília keverékének összhangja érvényesül a tortában. Tanuljuk meg hogyan is kell egy 16 szeletes Szabolcsi almás máktortát készíteni!
A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától országszerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. Az év tortája címre évről-évre egyre több cukrászda pályázik, a 2012-es évben már több mint 35 torta közül válogatott a neves zsűri, hogy megtalálják Magyarország az évi győztes tortáját. 2012-ben a '''Szabolcsi almás máktorta''' nyert, aminek a megalkotója Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester. Vastag mák- és almaréteg, könnyed tejszín, fahéj és vanília keverékének összhangja érvényesül a tortában. Tanuljuk meg hogyan kell egy 16 szeletes Szabolcsi almás máktortát készíteni!
 
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
8. sor: 7. sor:
 
=== Tészta elkészítése ===
 
=== Tészta elkészítése ===
 
   
 
   
# Az 500g tojásfehérjét a 330g cukorral kemény habbá verjük.  
+
* 500g tojásfehérje
# Tegyük egy lapos tálba a 200g darált mákot, a 70g édes morzsát, a 150g hámozott, reszelt almát egy citrom reszelt héjával, s keverjük össze őket, majd óvatosan adagoljuk hozzájuk a felvert tojásfehérjét és forgassuk össze vele.  
+
* 330g kristálycukor
# Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.  
+
* 200g darált, hőkezelt mák
 +
* 70g édes morzsa vagy darált háztartási keksz
 +
* 150g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared )
 +
* 1db citrom reszelt héja
 +
# A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.  
 +
# Tegyük egy lapos tálba a mákot, a morzsát, a citromhéjat és a reszelt almát, s keverjük össze őket, majd utána óvatosan adagoljuk hozzá a felvert tojásfehérjét, amivel forgassuk össze.  
 +
# Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6 db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.  
 
# 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.
 
# 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.
 +
  
 
=== A krém elkészítése ===
 
=== A krém elkészítése ===
  
# 1 dl 2,8%-os zsírtartalmú tejjel keverjük csomómentesre a 70g kukorica keményítőt és 3 tojássárgáját.  
+
* 6 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej
# A maradék 5dl tejbe tegyük bele a 130g cukrot és a kikapart fél vaníliarúd belsejét, majd alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
+
* 130 g cukor
# Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert 2,5dl tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).
+
* 70 g kukorica keményítő
 +
* 3 db tojás sárgája
 +
* fél vaníliarúd
 +
* 2,5 dl tejszínhab
 +
# Kis tejjel keverjük csomómentesre a keményítőt és a tojássárgájákat.  
 +
# A maradék tejbe tegyük bele a cukrot és a kikapart vaníliarúd belsejét, majd a alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
 +
# Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).
  
 
=== Az almatöltelék elkészítése ===
 
=== Az almatöltelék elkészítése ===
  
# Hámozzunk meg 0,5kg almát, majd reszeljük le, s az 50g cukorral, a fél citrom levével, és 0,5dkg őrölt fahéjjal 50g vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.
+
* 0,5kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
 +
* 50g vaj
 +
* 50g cukor
 +
* 0,5dkg őrölt fahéj
 +
* fél citrom
 +
# Hámozzuk meg az almát, majd reszeljük le, s a cukorral, a fél citrom levével, és a fahéjjal vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.
  
 
=== A torta összeállítása ===
 
=== A torta összeállítása ===
  
 
# A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel.  
 
# A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel.  
# Az első tortalapra tegyünk egy réteg krémet, majd erre rá egy újabb tortalap almaréteget, majd egy krémes lap jöjjön. Addig csináljuk, míg mind a 6 lap elfogy.  
+
# Az első tortalapra tegyünk egy rétek krémet, majd erre rá egy újabb tortalap almaréteggel, majd egy krémes lap jöjjön. Addig csináljuk, míg mind a 6 lap elfogy.  
 
# Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe.
 
# Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe.
# '''Díszítésnek''' a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba szórjunk mákot.
+
# '''Díszítésnek''' a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba mákot szórjunk.  
 +
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
 
* Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot.
 
* Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot.
* Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyanolyan jó a vaníliás puding is.
+
* Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyan olyan jó a vaníliás puding is.
* A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll.
+
* A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll.  
 +
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
  
* '''A tészta alapanyagai''':
+
* Alapanyagok
** 500 g tojásfehérje
+
* Karika alakú tortaforma
** 330 g kristálycukor
 
** 200 g darált, hőkezelt mák
 
** 70 g édes morzsa vagy darált háztartási keksz
 
** 150 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared)
 
** 1 db citrom reszelt héja
 
* '''A krém alapanyagai''':
 
** 6 dl  2,8%-os zsírtartalmú tej
 
** 130 g cukor
 
** 70 g kukorica keményítő
 
** 3 db tojás sárgája
 
** fél vaníliarúd
 
** 2,5 dl tejszínhab
 
* '''Az almatöltelék alapanyagai''':
 
** 0,5 kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
 
** 50 g vaj
 
** 50 g cukor
 
** 0,5 dkg őrölt fahéj
 
** fél citrom
 
* 23cm átmérőjű tortaforma
 
 
* Habverőgép
 
* Habverőgép
 
* Lábas, edények
 
* Lábas, edények
64. sor: 64. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
* Ahogy kisült a 6db tortalap még melegen vágjunk alájuk, mert könnyen a papírhoz ragad.
 
  
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==
76. sor: 75. sor:
  
 
* [http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012 Magyarország Tortája 2012.]
 
* [http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012 Magyarország Tortája 2012.]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)