Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Ételízesítőt készíteni otthon szerkesztése

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? ==
 
== Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? ==
  
[[Fájl:zöldsegek_.jpg|right|250px]]A bolti ételízesítőket rendszerint teletömik mesterséges anyagokkal, melyek hosszútávon ártalmasak lehetnek egészségünkre. Az egyik ilyen leginkább megosztó adalékanyag a nátrium-glutamát (E621). Egyesek szerint nincs semmilyen mellékhatása, csupán az „ötödik íz” – [http://hu.wikipedia.org/wiki/Umami umami] – kiváltójaként használják. Mások szerint az ízfokozó hatása mellett nagy mennyiségben falási rohamot is okozhat. Manapság egyre több helyről halljuk és tudjuk, hogy a természetellenes nem egészséges. A következőkben ismertetünk egy egyszerű receptet, mellyel kiválthatjuk a mesterséges ételízesítőket, és elkészíthetjük házi vegetánkat.
+
== Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon? ==
 +
 
 +
[[Fájl:zöldsegek_.jpg|right|250px]]A bolti ételízesítőket rendszerint teletömik mesterséges anyagokkal, melyek hosszútávon egészségre ártalmasak lehetnek. Az egyik ilyen leginkább megosztó adalékanyag a nátrium-glutamát (E621). Egyesek szerint nincs semmilyen mellékhatása, csupán az „ötödik íz” – [http://hu.wikipedia.org/wiki/Umami umami] – kiváltójaként használják. Mások szerint az ízfokozó hatása mellett nagy mennyiségben falási rohamot is okozhat. Manapság egyre több helyről halljuk és tudjuk, hogy a természetellenes nem egészséges. A következőkben ismertetünk egy egyszerű receptet, mellyel kiválthatjuk a mesterséges ételízesítőket, és elkészíthetjük házi vegetánkat.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
8. sor: 10. sor:
 
# '''Mosd meg alaposan a zöldségeket!'''
 
# '''Mosd meg alaposan a zöldségeket!'''
 
# '''Vágd fel a zöldségeket a saját aprító/daráló/turmixoló gépedhez!''' A beteg, foltos és nem kellő részeket természetesen távolítsd el a zöldségekből előtte.
 
# '''Vágd fel a zöldségeket a saját aprító/daráló/turmixoló gépedhez!''' A beteg, foltos és nem kellő részeket természetesen távolítsd el a zöldségekből előtte.
# '''Aprítsd fel a gépeddel a zöldségeket!''' Nem kell pépesre, viszont nagyon apróra célszerű. A sorrend nem számít.
+
# A'''prítsd fel a gépeddel a zöldségeket!''' Nem kell pépesre, viszont nagyon apróra célszerű. A sorrend nem számít.
 
# '''Mérd meg az őrlemény súlyát!'''  
 
# '''Mérd meg az őrlemény súlyát!'''  
 
# '''Kilónként tegyél hozzá 10-20 dkg sót!'''
 
# '''Kilónként tegyél hozzá 10-20 dkg sót!'''
29. sor: 31. sor:
 
* 40 dkg zeller (egy db közepes méretű)
 
* 40 dkg zeller (egy db közepes méretű)
 
* 20 dkg karfiol (egy kisebb karfiolnak a fele, de még annyi se)
 
* 20 dkg karfiol (egy kisebb karfiolnak a fele, de még annyi se)
* 20 dkg vöröshagyma (2-4 db)
+
* 20 dkg vöröshagyma (2-4 db.)
* 20 dkg paradicsom (4-5 db)
+
* 20 dkg paradicsom (4-5 db.)
 
* 20 dkg karalábé (egy db közepes méretű)
 
* 20 dkg karalábé (egy db közepes méretű)
 
* 2 fej fokhagyma
 
* 2 fej fokhagyma
46. sor: 48. sor:
 
*[http://sporolok.blog.hu/2014/05/23/etelizesito_hazilag Ételízesítő házilag]
 
*[http://sporolok.blog.hu/2014/05/23/etelizesito_hazilag Ételízesítő házilag]
 
*[http://eztfaldfel.blogspot.hu/2013/08/etelizesito-hazilag-hazi-vegeta.html Házi vegeta]
 
*[http://eztfaldfel.blogspot.hu/2013/08/etelizesito-hazilag-hazi-vegeta.html Házi vegeta]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)