Levendulával ízesíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
5. sor: | 5. sor: | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # | + | # Szedj levendulát, óvatosan mosd meg, majd szárítsd le, így könnyebben kezelhető. A szárított levendula virága mind az illatát, mind a színét megőrzi. Próbáld ki különféle fogásokban, ételekben. |
− | # | + | # Mártásokba, szószokba: sós szószokba nem igazán illik bele, de a gyümölcsös, citromos, boros mártások kedvelt összetevője. [http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/eletmod/20131108-rozera-sult-ozfile-tokpurevel-es-levendulas-afonyamartassal-spirit-hotel.html Levendulás mártás] |
− | # | + | # Húsokra: vadasokra nagyon finom, mivel lágyítja a vadhúsok jellegzetes ízét. Sütés, főzés végefelé szórd a húsra. A nem olyan karakteres húsokhoz, mint például a baromfi, csak nagyon óvatosan használd, de az a legjobb, ha ilyenkor inkább valamilyen levendulás szósszal bolondítod meg a húst vagy egyéb fűszerekkel kombinálod pácban. |
− | # | + | # Tésztafélékbe: ínyenceknek ajánlott kenyérbe sütni, illetve különlegességként készíthető még a citromos-levendulás tészta. [http://www.limarapeksege.hu/2011/04/levendulas-teszta-citrommartassal.html Levendulás tészta] |
− | # | + | # Köretekben: ha főtt, kockára vágott héjas újkrumplit beteszel a sütőbe sülni, a sütés vége előtt szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, petrezselyemmel és egy kis levendulával. Hihetetlen összhatást fogsz elérni vele. |
− | # | + | # Provence fűszerkeverék hozzávalói között is szerepel. A következő szárított gyógynövények hozzáadásával a következő arányban te is el tudod otthon készíteni: 2 tk levendula, 3 tk kakukkfű, 1 tk citromfű, 2 tk rozmaring, 2 tk zsálya, 3 tk oregánó, 2 tk borsikafű, 1 tk édeskömény. Mindenféle hal-, hús-, zöldség ételekhez megy. |
− | # | + | # Lekvárba, kompótba: eperhez, málnához, barackhoz, áfonyához adagolva nagyon finom lekvár/kompót készíthető. 1 kg gyümölcshöz általában elég 1 teáskanálnyi virág, de ízlés szerint ez lehet több vagy kevesebb. |
− | # | + | # Gyümölcssaláta tökéletes fűszere. Pl.: sárgadinnyével, eperrel, málnával jól harmonizál. |
− | # | + | # Süteményekbe: szinte bármilyen édes süteményben, muffinban, kekszben nagyon finom, sőt díszítőelemként is funkcionálhat. Csokoládéval keverve pedig igazi szenzáció. [http://www.levendulafarm.hu/a-levendularol/40-hogyan-hasznalhatjuk-a-levendulat Levendulás sütemény] |
− | # | + | # Innivalók esetében is használhatod: |
− | #* | + | #*turmix, smoothie, shake: kiváló kiegészítője lehet a gyümölcsöknek. Édesítő szerepe van, így elég kevesebb édesítőszert beletenni. Egészségesebb, ha édesítőként mézet használsz. |
− | #* | + | #*gyógytea: a levendula a megfelelő gyógynövényekkel együtt erősítik egymás pozitív hatásait. Szinergistái a citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű. Többek között gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató, fájdalomcsillapító, légúttisztító, bőrregeneráló, immunerősítő hatása erőteljes. |
− | #*a | + | #*a levendulás tej/víz igazi nyugtató, ízesített nedű. Csak áztass bele az adott folyadékba pár virágot, hagyd pár órát állni benne, majd szűrd le. |
− | # A levendulát használhatod minden más ételhez és italhoz is. Csak rajtad és a fantáziádon múlik, hogy mennyire bátran használnod ezt a fűszert. Merj kísérletezni, hogy minél több oldalát megismerd ennek a | + | # A levendulát használhatod minden más ételhez és italhoz is. Csak rajtad és a fantáziádon múlik, hogy mennyire bátran használnod ezt a fűszert. Merj kísérletezni, hogy minél több oldalát megismerd ennek a csodá növénynek. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
35. sor: | 35. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | * Több mint harminc levendulafajta létezik. Ezek közül van amelyiknek jóval markánsabb az aromája a többinél. Erősségét úgy tudod megállapítani, ha két ujjad végighúzod a virágán és megszagolod a kezed. Ha nagyon erős illata lett, akkor csak óvatosan bánj vele az ételekben. A keskenylevelű levendula az egyik legfinomabb virágú fajta. | + | * Több, mint harminc levendulafajta létezik. Ezek közül van amelyiknek jóval markánsabb az aromája a többinél. Erősségét úgy tudod megállapítani, ha két ujjad végighúzod a virágán és megszagolod a kezed. Ha nagyon erős illata lett, akkor csak óvatosan bánj vele az ételekben. A keskenylevelű levendula az egyik legfinomabb virágú fajta. |
* Lehet lágy, édes ízt elérni vele, de ha nem vigyázol, akkor émelyítő eredményt is kaphatsz. | * Lehet lágy, édes ízt elérni vele, de ha nem vigyázol, akkor émelyítő eredményt is kaphatsz. | ||
* Ha kenyértésztához friss virágot adsz, akkor könnyen belepenészedhet. | * Ha kenyértésztához friss virágot adsz, akkor könnyen belepenészedhet. | ||
+ | |||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
44. sor: | 45. sor: | ||
* [http://www.tihanyilevendulapalanta.hu/Levendula_gyogyhatasa_-_felhasznalasa.html Levendula felhasználása] | * [http://www.tihanyilevendulapalanta.hu/Levendula_gyogyhatasa_-_felhasznalasa.html Levendula felhasználása] | ||
* [http://www.antalvali.com/levendula.html Mindent a levenduláról] | * [http://www.antalvali.com/levendula.html Mindent a levenduláról] | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− |