Kandírozni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell kandírozni? ==
 
== Hogyan kell kandírozni? ==
  
[[Fájl:Kandirozott_narancs.jpg|right]]A kandírozás talán a legfinomabb tartósítási mód. Az eljárás lényege, hogy a gyümölcsökben, gyökerekben vagy virágokban lévő nedvességet cukorral helyettesítjük: amikor cukorszirupban főzzük őket, a sejtekben lévő cukor sűrűsége kisebb, mint a szirupé, így a víz kifelé, a cukros oldat pedig befelé szivárog a kandírozott alapanyagokba. Mivel ez viszonylag lassan megy végbe, a „klasszikus” kandírozás időigényes, két hétig tartó feladat, de vannak gyorsabb és egyszerűbb módszerek is.
+
A kandírozás talán a legfinomabb tartósítási mód. Az eljárás lényege, hogy a gyümölcsökben, gyökerekben vagy virágokban lévő nedvességet cukorral helyettesítjük: amikor cukorszirupban főzzük őket, a sejtekben lévő cukor sűrűsége kisebb, mint a szirupé, így a víz kifelé, a cukros oldat pedig befelé szivárog a kandírozott alapanyagokba. Mivel ez viszonylag lassan megy végbe, a „klasszikus” kandírozás időigényes, két hétig tartó feladat, de vannak gyorsabb és egyszerűbb módszerek is.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
45. sor: 45. sor:
  
 
* Narancshéj kandírozása előtt érdemes eltávolítani a fehér réteget, majd legalább egy (de inkább 2-3) napra áztassuk be úgy, hogy a vizet többször is cseréljük. Erre azért van szükség, hogy a narancshéj elveszítse a keserű ízét.
 
* Narancshéj kandírozása előtt érdemes eltávolítani a fehér réteget, majd legalább egy (de inkább 2-3) napra áztassuk be úgy, hogy a vizet többször is cseréljük. Erre azért van szükség, hogy a narancshéj elveszítse a keserű ízét.
* A virágszirmokkal megegyező módon leveleket (pl. mentalevél, citromfű levele) is kandírozhatsz, amelyek főleg a díszítésnél jönnek jól.
 
 
* Nem csak a virágok, a kandírozott gyümölcsök is felhasználhatóak díszítésre.
 
* Nem csak a virágok, a kandírozott gyümölcsök is felhasználhatóak díszítésre.
 
* Néhány ehető és kandírozáshoz felhasználható virág: rózsa, árvácska, ibolya, kankalin, akác. (Még nagyon sok virág ehető – például a körömvirág, orgona, sarkantyúka – de ezek csípősebb, aromásabb íze nem feltétlenül passzol az édességekhez.)
 
* Néhány ehető és kandírozáshoz felhasználható virág: rózsa, árvácska, ibolya, kankalin, akác. (Még nagyon sok virág ehető – például a körömvirág, orgona, sarkantyúka – de ezek csípősebb, aromásabb íze nem feltétlenül passzol az édességekhez.)
70. sor: 69. sor:
 
* [http://www.mindmegette.hu/aszalt-es-cukrozott-gyumolcsok-31265 Cikk az aszalásról és a kandírozásról]
 
* [http://www.mindmegette.hu/aszalt-es-cukrozott-gyumolcsok-31265 Cikk az aszalásról és a kandírozásról]
 
* [http://www.mindmegette.hu/kandirozott-gyumolcsok-es-cukrozott-viragszirmok-ajandekba-41795 Gyümölcsök és rózsaszirmok kandírozása]
 
* [http://www.mindmegette.hu/kandirozott-gyumolcsok-es-cukrozott-viragszirmok-ajandekba-41795 Gyümölcsök és rózsaszirmok kandírozása]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)
A lap eredeti címe: „https://hogyankell.hu/Kandírozni