Elkészíteni az édesburgonyát szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell elkészíteni az édesburgonyát? == | == Hogyan kell elkészíteni az édesburgonyát? == | ||
[[Fájl:edesburgonya.jpg|right|250px]] | [[Fájl:edesburgonya.jpg|right|250px]] | ||
− | Az édesburgonya csak a nevében és megjelenésében hasonlít a krumplihoz, de ugyanolyan sokoldalúan felhasználható. Két fő változata van: a lila | + | Az édesburgonya csak a nevében és megjelenésében hasonlít a krumplihoz, de ugyanolyan sokoldalúan felhasználható. Két fő változata van: a lila héjúnak világos a húsa, ízében a gesztenyére hasonlít, míg a sárgásbarna héjúnak narancsszínű a húsa, és inkább a sütőtökre emlékeztet. Az édesburgonya vagy batáta gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban, sőt, a többi zöldségféléhez képest viszonylag sok fehérjét tartalmaz – nem csoda, hogy Dél-Amerikában népélelmezési cikknek számít. Az édesburgonya elkészítésének csak a kreativitás szab határt, de az induláshoz adunk néhány alapreceptet. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
45. sor: | 45. sor: | ||
* Édesburgonyát általában nagyobb hipermarketekben lehet vásárolni tavasztól őszig. Ha lehet, inkább közepes darabokat válassz – a nagyok néha fásak lehetnek –, és ügyelj arra is, hogy a héja feszes, sima legyen. Az édesburgonyának viszonylag nagy a nedvességtartalma, ezért a hűtőszekrény helyett inkább száraz, hűvös helyen érdemes tárolni. | * Édesburgonyát általában nagyobb hipermarketekben lehet vásárolni tavasztól őszig. Ha lehet, inkább közepes darabokat válassz – a nagyok néha fásak lehetnek –, és ügyelj arra is, hogy a héja feszes, sima legyen. Az édesburgonyának viszonylag nagy a nedvességtartalma, ezért a hűtőszekrény helyett inkább száraz, hűvös helyen érdemes tárolni. | ||
* Van lila húsú édesburgonya is, ebből különösen látványos ételeket készíthetsz. | * Van lila húsú édesburgonya is, ebből különösen látványos ételeket készíthetsz. | ||
− | * Az édesburgonyából Dél-Amerikában kenyeret sütnek, keményítőt készítenek és szeszt is főznek. Egyes receptekhez fiatal hajtásait vagy virágait is felhasználják. Az édesburgonya egyébként dísznövényként is találkozhatunk, erre a célra nemesített fajtáit gyakran „azték borostyán” néven forgalmazzák. | + | * Az édesburgonyából Dél-Amerikában kenyeret sütnek, keményítőt készítenek és szeszt is főznek. Egyes receptekhez fiatal hajtásait vagy virágait is felhasználják. Az édesburgonya egyébként dísznövényként is találkozhatunk, erre a célra nemesített fajtáit gyakran „azték borostyán” néven forgalmazzák. |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
63. sor: | 63. sor: | ||
* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/edesburgonya_nehany_inycsiklando_receptet_ajanlunk/20131120135709 Édesburgonya receptek a Házipatika oldalán] | * [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/edesburgonya_nehany_inycsiklando_receptet_ajanlunk/20131120135709 Édesburgonya receptek a Házipatika oldalán] | ||
* [http://www.nosalty.hu/recept/edesburgonya-palacsinta-ket-hozzavalobol Édesburgonya palacsinta a Nosalty-n] | * [http://www.nosalty.hu/recept/edesburgonya-palacsinta-ket-hozzavalobol Édesburgonya palacsinta a Nosalty-n] | ||
− | |||
− |