Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Kotyogós kávéfőzőt használni

3 352 bájt hozzáadva, 2014. szeptember 2., 10:13
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni? == right|180pxA kotyogós az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszervál…”
== Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni? ==

[[Fájl:Moka_Express.jpg|right|180px]]A kotyogós az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszerváltás előtt - hivatalos nevén Mokka kávéfőző - ezen kívül nem is nagyon lehetett más otthoni készüléket vásárolni, de a mai napig sokan vásárolják. A működési elvét a lépések mellett fogom leírni.

== Lépések ==

A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból.

# '''A víztartályba vizet teszünk'''. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba! Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba.
# '''A középső kávétartóba''' behelyezzük a már '''előre ledarált kávét'''. Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretne az ember, akkor a lelapított kávé tetejére még rátesz egy kevés darált kávét, hogy púpozódjon.
# Rátesszük a kávéfőzőt a tűzhelyre. A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos, és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kapható indukciós főzőlapon is használható modellek. A tűzhelyet kicsi lángon, vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni.
# '''Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul''', és kb. 1 bar nyomással elkezdeni kilúgozni a kávét, és átpréseli a vizet a kávén. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le.
# '''A kávé elkészültét''' a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak.
# Az elkészült presszó kávét tetszés szerint ízesíthetjük.


== Tippek ==

* A készülék ár/érték aránya nagyon jó, ráadásul legtöbbünk szüleinek ez a klasszikus kávé!
* A hátrányokat érdemes észben tartani, ha ezt a készüléket választjuk.
* Ne legyen túl nagy a gázrózsa lángja, mert gyakran előfordul, hogy a közvetlen érintkezéstől a kávéfőző füle elolvad!


== Amire szükséged lehet ==

* A kotyogósra
* Kávéra
* Vízre
* Egy tűzhelyre

== Kapcsolódó videók ==

Egy angolul beszélő olasz hölgy mutatja be a kávéfőzését ezzel a géppel
<youtube>BHkIOBJ2eQQ</youtube>


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=68&tbl=kiallitas A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum kiállítás leírásában olvashattok még kotyogós és más főzők működési elvéről.]
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9 A Wikipedia kávé szócikkében többet is lehet olvasni a kávéról és a különböző kávéfőzési módszerekről.]
* [http://www.barangoloteahaz.hu/bolt/tortenet/?article_hid=85 Itt is olvashattok a kávé történetéről]

[[Kategória:Étel-ital]]
106
szerkesztés