Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Kotyogós kávéfőzőt használni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni?

Moka Express.jpg
A kotyogós, hivatalos nevén Mokka kávéfőző az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszerváltás előtt - ezenkívül nem is nagyon lehetett más otthoni készüléket vásárolni, de a mai napig sokan használják. A működési elvét a lépések mellett fogom leírni.


[szerkesztés] Lépések

A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső, szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból.

 1. Tegyünk vizet a víztartályba!. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba. Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba.
 2. A középső kávétartóba helyezzük be a már előre ledarált kávét! Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretnénk, akkor a lelapított kávé tetejére tegyünk még egy kevés darált kávét, hogy az már púpozódjon.
 3. Tegyük rá a kávéfőzőt a tűzhelyre! A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kaphatók indukciós főzőlapon is használható modellek. A tűzhelyet kicsi lángra vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni.
 4. Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul, ami kb. 1 bar nyomással elkezdi kilúgozni a kávét, és átpréseli rajta a vizet. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le.
 5. A kávé elkészültét a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor az a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak.
 6. Az elkészült presszókávét tetszés szerint ízesíthetjük!


[szerkesztés] Tippek

 • A hátrányokat érdemes észben tartani, ha ezt a készüléket választjuk.
 • Ne legyen túl nagy a gázrózsa lángja, mert gyakran előfordul, hogy a közvetlen érintkezéstől a kávéfőző füle elolvad!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • A kotyogósra
 • Kávéra
 • Vízre
 • Egy tűzhelyre

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Egy angolul beszélő olasz hölgy mutatja be a kávéfőzését ezzel a géppel.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Wezo