Ételt fotózni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2015. október 2., 12:28-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell ételt fotózni?

Tálalás.jpg

Ha egy ételről készült, igazán jól sikerült fotót nézegetünk, akkor olyan, mintha az étel ízét a szánkban éreznénk és az illata pedig ott lengne körülöttünk. Nagyot nyelünk és már nyúlunk is a képen olyan szépen elrendezett evőeszköz után. Ilyen gasztronómiai élményt rendkívül nehéz átadni a fotó lencséjén keresztül, de pár jó tanács betartásával előhívható.


[szerkesztés] Lépések

  1. A legfontosabb egy gasztrofotó készítésénél az, hogy hogyan tálalod az ételt:
    • A terítéknél fontos, hogy meglegyen az összhang az ételek jellege és a tányérok, evőeszközök stílusa között. Gondold át, hogy az adott ételhez modern, vintage, eklektikus vagy éppen barokkos díszítés passzolna, és ezek szerint válogasd össze az étkészletet, plusz a terítőt, szalvétát.
    • Legyen gusztusos! Hallgass az érzékeidre, és rendezgesd úgy a különböző fogásokat, hogy gyönyörködni lehessen benne. De vigyázz, hogy szedésnél, nehogy lecsöpögtesd, összemaszatold a tányér szélét, mert az nem gusztusos. Ha mégis sikerül lecsöpögtetni, akkor szalvétával óvatosan töröld le.
    • Friss hozzávalókból készítsd a fogást, hogy ne fonnyadt, többnapos étel hatását keltse.
    • Ha egyszínű ételt fotózol, mindenképpen tegyél rá egy csipet más színt is, az étel jellegétől függően például egy cikk zöldséget/gyümölcsöt, egy szórásnyi zöldfűszert, színes olajcsurgatást (tökmagolaj, olívaolaj), egy maréknyi cukorkát stb.
    • Nagyon kívánatos tud lenni, ha meg van kezdve az étel, és a tányéron a megtört süti/kenyérszelet helyén kevéske morzsa marad. Ezzel elkerülheted a túl szabályosnak ható képeket.
    • Ha fagylaltot vagy egyéb gyorsan olvadó dolgokat is fotóznál, akkor tedd be a tányérját a fagyasztóba fényképezés előtt, így lelassítod az olvadás folyamatát. Ha tűzforró ételre kerül a sor, vigyázz, mert a gőz bepárásíthatja az optikát. Ezért várj egy kicsit, hogy lehűljön, viszont ne annyira, hogy bebőrösödjön.
  2. Játék a háttérrel, színekkel, kompozícióval:
    • Akkorra időzítsd a főzés befejezését, amikor még világosban, természetes fényeknél tudsz majd fotózni. A tálalt ételt tedd az ablak mellé, majd gyönyörű, szűrt fényt tudsz elérni, ha pl. egy vékony papírt, pauszpapírt ragasztasz az ablakra. Sokkal szebb lesz az eredmény, mint direkt fénynél. Ha viszont nem elég a fény az étel másik oldalán, akkor világítsd meg egy lámpával, derítővel.
    • Ne zsúfold túl a kép hátterét, hogy a hangsúly az ételen maradjon.
    • A tányér étel mögé beállíthatsz még valamilyen mellékmotívumot, például egy üveg/pohár innivalót, olajat, egy szál virágot, dísztárgyat vagy a hozzávalók közül valamit, akár nyers formában (kivétel persze a hús).
    • Nem biztos, hogy szép, ha túl szimmetrikus, szabályos egy kép, ezért tegyél bele valamilyen „rendetlenséget“, például lógjon le a tányér egyik széle a képről, vagy told el a kép egyik oldalára a hangsúlyt.
    • Nagy lehetőség rejlik még a szalvéták, terítők adta szín-, és mintaválaszték adta sokféleségben. Viszont olyan módon, hogy a háttérben ne legyen túl élénk szín, ami elvonná a tekintetet.
    • Mindig kínosan ügyelj a teríték tisztaságára, nem mutat jól a képen egy vízköves kanál vagy egy foltos-gyűrött terítő.
    • Izgalmas fotókat készíthetsz, ha dinamikussá teszed a képet. Tölthetsz bele életet, ha belevonsz embereket, például egy belógó kéz éppen tekeri fel a villára a makarónit, vagy éppen fűszert szór az ételre. Többféle kreatív megoldással is kísérletezhetsz.
  3. Gép beállítása:
    • Pár alap dolog: Ha digitális kompakt gépet használsz, akkor kapcsold ki a vakut, valamint digitális helyett optikai zoommal kísérletezz. Ha komolyabb géped van (DSLR, MILC), akkor profi optikával és rendszer-, esetleg stúdióvakuval gyönyörű képeket készíthetsz. Közeli, éles képeket készíts. Próbaként csinálj néhány kockát, hogy megtapasztald, milyen beállításokkal és milyen értékekkel kell dolgoznod, hogy a fotód úgy nézzen ki, ahogy megálmodtad.
    • Ha komolyabban szeretnél ételfotózással foglalkozni, rengeteg olyan könyvet, illetve anyagot találsz az interneten, amivel profivá képezheted magad, de fotós suliba is beiratkozhatsz. Így a szakmai háttérrel is tisztába jöhetsz, úgy, mint: rekeszállás, ISO, blende, fehéregyensúly stb.

[szerkesztés] Tippek

  • Ha döntött perspektívában fotózol, az sokkal dinamikusabbá teszi a képet.
  • Less el trükköket gasztrobloggerek, éttermek oldaláról, valamint szakácskönyvekből, szakácsoktól (pl. Jamie Oliver).
  • Az elkészült fotókról kérd ki több ember véleményét is, így épülni tudsz belőlük.
  • Elkészült fotóidból naptárat is készíthetsz ajándékba. Valakinek a konyhája falán igen jól fog mutatni.
  • Ha már fotózol, pénzt is kereshetsz vele. Írd le mellé a receptet, és vannak olyan havonta megjelenő receptes füzetek, amik szívesen fogadják ezeket a recepteket, és a jobbakat meg is jelentetik.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • fényképezőgép
  • teríték
  • étel
  • kreativitás


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Önteteket, mártást, tejfölt mindig csak a végén pakold rá az ételre, mert ezek hamar megdermednek vagy szétfolynak az étel tetején.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk