Viselkedni tévéinterjú során

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell viselkedni tévéinterjú során?

Interju2.jpg

Amikor a vállalatnak előnyére válik a televíziós szereplés, át kell gondolni, hogy ennek pontosan mi lenne a legjobb formája. Amennyiben az a döntés születik, hogy a célokkal leginkább összhangban lévő forma a tévéinterjú, meg kell tenni a szükséges lépéseket, hogy a terv meg is valósuljon. Az efféle médiaszereplés mint tudatos kommunikáció nagyban hozzájárulhat a márka ismertségéhez és a szervezet goodwilljéhez. Azonban hiába a nagy lehetőség, ha nem tudsz élni vele. Hogyan viselkedj, és mire figyelj, hogy a tévéinterjú beváltsa a hozzá fűzött reményeket? Az alábbi sorok betartásával a legjobb formádat hozhatod a kamerák kereszttüzében is.

Lépések

 1. Készülj fel a tévéinterjúra!
  • Informálódj a tévéinterjú részleteiről! Mielőtt elfogadsz egy interjút, le kell tisztázni néhány részletet, amelyek meghatározóak lesznek a szerepléskor. Például, hogy mennyi a műsoridő, és ebből te mennyivel gazdálkodhatsz? Mikor és hol készül a felvétel? Egészen pontosan milyen témát érint a beszélgetés? Csak veled készül az interjú, esetleg több személy is hivatalos a beszélgetésre? Utóbbi esetben lesz-e a műsorblokkban olyan fél, aki az ellenkező oldalt képviseli? Előre rögzített anyag készül-e a tévéinterjúból, avagy élő adásban sugározzák? Ki lesz a riporter?
  • Koncentrálj a saját szereplésedre! Amikor már körvonalazódtak az interjú körülményei, sokkal jobban fel tudsz rá készülni, aminek köszönhetően végig magabiztosnak érezheted magad. A közönség számára a felkészült és határozott ember sokkal szimpatikusabb és hitelesebb, ezért a lehető legjobban alapozd meg médiaszereplésedet! Járd körül a tévéinterjú témáját, és próbálj következtetni a várható kérdésekre, amelyekre lehetőleg rövid és velős válaszokat dolgozz ki. Ezzel kivédheted, hogy a későbbi vágások és utómunkálatok eredményeképp néhány kiragadott, önmagában nem megálló állítással szembesüljenek a nézők. A kidolgozott válaszokat nyugodtan vesd papírra, a memorizálás után pedig elegendő csupán egy átlátható vázlatot az interjúra vinni.
 2. A megjelenésed legyen igényes, alkalomhoz illő! Fontos, hogy a hangsúlyt a mondanivalódra fektesd, és ne az aktuális öltözékeddel hívd fel magadra a figyelmet. A tévéinterjún hanyagold az extravagáns, a túl lezser és a túl komor megjelenést egyaránt. Az ápolt és tiszta külső persze alapkövetelmény, valamint a viselt ruhában érezd jól magad. A praktikum kedvéért olyan darabokat válassz a médiaszerepléshez, amelyekre könnyen rácsíptethető a mikrofon. A stúdiókban alkalmazott világítás és a háttér némi alkalmazkodást igényel, amennyiben nem szeretnél beleolvadni a díszletbe, vagy rikító fehér foltként kerülni a képernyőre. Így a teljesen fehér és fekete szín talán nem a legoptimálisabb, ha vizuálisan is érvényesülni akarsz, az azonban általánosságban elmondható, hogy a nőknek a világosabb, a férfiaknak a sötétebb színek előnyösebbek.
 3. Legyél udvarias minden körülmények között! Vedd elő a legjobb modorodat, hiszen többek között ez alapján ítélnek meg a nézők! A higgadtságodat akkor is őrizd meg, ha a riporter stílusa már túlment minden határon. Az már fél győzelemnek számít, ha ennek ellenére is nyugodtan és udvariasan folytatod a diskurzust. Amennyiben a riporter rendszeresen félbeszakít, te akkor is hallgasd figyelmesen végig, majd térj vissza arra a pontra, ahol beléd fojtotta a szót egy olyan egyszerű kijelentéssel, mint „ahogy mondtam”, vagy „tehát ott tartottunk, hogy”. Amennyiben valótlant állít a riporter, a téves információt ki kell javítani, de ehhez is tapintatosan kell viselkedni. Előbb figyelmesen végig kell hallgatnod a riportert, majd minden becsmérléstől mentesen érdeklődd meg a téves hírek forrását, aztán hívd fel a nézők figyelmét a helytelen, és így akár félrevezető információkra.
 4. Vezesd a témát! A riportert megkérheted a tévéinterjú előtt vagy esetleg a szünetben, hogy a számodra fontos kérdéseket is feltegye. Ha ennek ellenére sem tereli a kívánt irányba a beszélgetést a beszélgetőpartnered, te magad formáld úgy a diskurzust, hogy beszélni tudj arról, amit fontosnak tartasz megosztani a közönséggel. Amennyiben a kérdésfeltevés egy olyan axiómából indul ki, amellyel nem értesz egyet, ezt feltétlenül jelezd, különben olyan benyomást keltesz, mintha helyesnek tartanád a kérdés megfogalmazását, mintha egyet is értenél vele. Előfordulhat, hogy a riporter egyszerre több kérdést is megfogalmaz még mielőtt bármelyikre is válaszolhatnál. Ebben az esetben remekül kihasználhatod azt a lehetőséget, hogy te magad választhatod ki azt a kérdést, amelyik számodra a legszimpatikusabb, leghasznosabb. Miután jelezted, hogy mindegyiket szívesen megválaszolod, kezdd el megválaszolni a kérdéseket az általad felállított fontossági sorrendben.
 5. Beszélj világosan és élénken! Nem csak a tévéinterjúnál, hanem bármilyen nyilvános beszédnél kulcsfontosságú, hogy érthető legyen a beszéded, és megragadd a figyelmet, amit végig meg is tartasz. Ehhez egyrészt kerülni kell a cifra körmondatokat, helyette inkább a rövid és tömör megfogalmazásra törekedj. Ahhoz, hogy mindenki számára érthető legyen az üzeneted, próbálj egyszerűen fogalmazni, és redukáld le a szakzsargon használatát. A beszéd szövege azonban csak egy dolog. Az előadása is nagyfokú felkészülést igényel. Az interjútól várt pozitív hatás érdekében tarts normál beszédtempót. A hadarás és a vontatott beszéd is kerülendő. Kerüld el a monoton hatást, és tedd színesebbé, kifejezőbbé a beszédedet, melyet hatásszünetekkel, a beszédtempó finomhangolásával, hatásszünetek beiktatásával és egyéb hasznos technikákkal tudsz lebilincselővé tenni.
 6. Törekedj a tudatos testbeszédre! A tévéinterjú során fókuszba kerül a vizualitás, ami buktató lehet azok számára, akik ennek a fontosságát nem ismerik fel, és nem ügyelnek a testük által sugárzott üzenetre. Te ne ess ebbe a hibába, és gyakorolj minél többet, hogy végig urald a tested kommunikációját! A tudatos gesztusok, a testtartás, az arc mimikája, de még a tekintet és a hanghordozás is fontos kellékei a nyilvános szereplésnek. Ezekkel elérheted, hogy a közönség számára hiteles, megbízható és rokonszenves legyél, amely segít abban, hogy a mondandód is célba találjon. Aki láthatóan zavart, bizonytalan és visszahúzódó, az nem kelt jó benyomást a közönségben, sőt ellenszenvet is kiválthat, ami nem csupán az adott személyre, de az általa képviselt márkára, vállalatra is irányul.


Tippek

 • Testreszabottabb felkészülésre ad lehetőséget, ha egy kicsit utánajársz annak, milyen stílusa van a riporternek.
 • Sokat segít, ha felvételt készítesz a beszéded gyakorlásáról. Így nem csak a verbális, hanem a non-verbális kommunikációdat is tanulmányozhatod kívülről, így folyamatosan csiszolhatod a fellépésedet a tévéinterjú előtt.
 • Mielőtt adásba kerülnél, érdeklődd meg, hogyan szólíthatjátok egymást a riporterrel - és az egyéb beszélgetőpartnerekkel - az interjú alatt!
 • A jegyzeteidet rendezd sorba, hogy az adás alatt ne kelljen keresgélni a lapok között!
 • Ne ess ki a szerepedből! Lehet, hogy nem mindig téged mutat a kamera, de mindig viselkedj úgy, mintha te lennél éppen a képernyőn! Így biztosan nem kap el az operatőr egy előnytelenebb pillanatban.
 • Mindenkivel előfordul, hogy hirtelen nem jut eszébe a megfelelő válasz, de az egyik legfontosabb tanács, hogy sose maradj csendben, ellenben az „ööö” és egyéb nyökögés sem segít a helyzeteden. A legjobb módszer a gondolkodási idő nyújtására a töltelékszavak használata. Ahhoz, hogy ezeket minél automatikusabban tudd használni, sok gyakorlásra lesz szükséged.
 • Hangsúlyozd a nyitottságodat a testbeszéd nyelvén is! Enyhén dőlj hátra, a kezeid aszimmetrikus pózban legyenek. A kínos feszengés látszatát kerüld!


Amire szükséged lehet

 • a műsoridő paramétereinek az ismerete
 • átlátható jegyzetek a szereplés gördülékenysége érdekében
 • ápolt külső
 • igényes, extrémitásoktól mentes, kényelmes ruha
 • gyakorlás
 • kamera vagy kamerás telefon a gyakorlási fázisban


Figyelmeztetések

 • Bármennyire is izgulsz az adás előtt, a lámpaláz leküzdéséhez ne használj alkoholt! Egészen kevés alkohol is rövidítheti a reakcióidődet, illetve az arc kipirosodásával kedvezőtlen hatást érsz el. Arról nem is beszélve, hogy a stressz egy bizonyos mértékig kifejezetten hatásos, és az adrenalinnak köszönhetően jobban teljesíthetsz nyomás alatt.
 • Közvetlenül a tévéinterjú előtt ne igyál sokat, a szénsavas italok pedig abszolút tiltó listán vannak ilyenkor! Az interjú alatt kínált egyéb finomságokat is hagyd érintetlenül!
 • Az adás előtt érdemes kikapcsolni, de legalábbis lenémítani a telefonodat, hogy semmi ne zavarja meg a forgatást.
 • A stúdió székében ülve is lehet jól kinézni. A nőknek ehhez leginkább arra kell figyelmet fordítani, hogy a szoknya megfelelő mértékben takarja a lábukat. A férfiak praktikája pedig, hogy ráülnek a zakójukra, így az nem fog előnytelenül ráncolódni a válluk környékén. Továbbá érdemes megkérdezned, melyik kamera vesz majd téged, hogy a legjobb oldaladat mutathasd a felvételeken. Ennek ellenére a szemkontaktust a riporterrel – esetleg a többi interjúalannyal – tartsd!
 • Amennyiben állsz a beszéd közben, a terpesz legyen kényelmes, se túl kicsi, se túl széles, és a hintázást is hanyagold!
 • A képernyőn zavaró, ha sok felesleges mozdulatot végzel, ezért ne játssz a tolladdal, az ékszereddel és ne birizgáld a hajadat! A többi mozdulatod se legyen hirtelen és kapkodó.
 • Ne felejtsd el, hogy a közönség nem fogja szétválasztani a te személyedet az általad képviselt vállalattól vagy márkától, ezért mint magánember is a céget képviseled.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

TimiO