Vérnyomást mérni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2023. július 7., 06:50-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell vérnyomást mérni?

Hogyan-kell-vernyomast-merni.jpg

A vérnyomásmérés fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében, mivel a magas vérnyomás számos betegség, például szívbetegségek és stroke kockázatát növelheti. Az otthoni vérnyomásméréshez általában digitális vérnyomásmérőt használnak, nézzük, hogyan kell helyesen vérnyomást mérni otthon!

[szerkesztés] Lépések

 1. Lazítsd! Ülj le, és pihenj 5-10 percig mielőtt elkezdenéd a mérést. Kerüld a fizikai megterhelést és a stresszt.
 2. Ülj le kényelmesen egy székre és támaszd a lábadat a földre. A karod, amelyiken a vérnyomást mérni fogod, legyen szívmagasságban az asztalra vagy a szék karfájára támasztva.

[szerkesztés] Vérnyomásmérés digitális vérnyomásmérővel

 1. Helyezd a vérnyomásmérő mandzsettáját a karodra. A mandzsetta legyen körülbelül 2-3 cm-re a könyöktől felfelé, és a cső a belső karod felé nézzen.
 2. Kapcsold be a vérnyomásmérőt és indítsd el a mérést. A mérő automatikusan felfújja a mandzsettát és elvégzi a mérést.
 3. Olvasd le az eredményt. Az első szám a szisztolés (magasabb érték) és a második a diasztolés (alacsonyabb érték) vérnyomást jelenti. Az egészséges vérnyomás általában 120/80 mmHg körül van.

[szerkesztés] Vérnyomásmérés hagyományos (mechanikus) vérnyomásmérővel

Kapcsold be a vérnyomásmérőt és indítsd el a mérést. Fújd fel a mandzsettát a pumpa segítségével. Fújd fel a mandzsettát 20-30 mmHg-ig addig a pontig, ahol már nem érzed a pulzust. Engedd ki lassan a levegőt a mandzsettából. A levegő engedése közben figyeld a szisztolés (magasabb) és diasztolés (alacsonyabb) vérnyomásértékeket a mérőn. Az első hallható szívhang adja a szisztolés értéket, az utolsó hallható szívhang pedig a diasztolés értéket. A mechanikus vérnyomásmérők esetében akadnak léteznek félautomata változatok is. Ezek a szívhang érékelésekor a szívritmus ütemében csipognak, illetve sípolnak. Itt hang megjelenési jelzi a felső, megszűnése pedig az alsó értéket. Vedd le a mandzsettát és jegyezd fel az értékeket.

[szerkesztés] Tippek

 • 30 perccel a vérnyomás mérés előtt már ne igyál kávét, teát, vagy dohányozz, mert ezek növelhetik a vérnyomást.
 • Próbáld meg minden nap ugyanabban az időpontban mérni a vérnyomásod, így összehasonlíthatóak lesznek az értékek.
 • A vérnyomás ingadozhat a nap folyamán, és növekedhet például fizikai aktivitás vagy stressz hatására.
 • Jelentős változások esetén, vagy ha a vérnyomásod tartósan magas, fordulj orvoshoz.
 • A hagyományos, vagy manuális vérnyomásmérők, amelyeket gyakran használnak az egészségügyben, pontos mérési eredményeket adnak, de a használatuk némi gyakorlást igényel.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • (Digitális) vérnyomásmérő
 • Kényelmes szék

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Rendellenes értékek esetén azonnal fordulj orvoshoz.
 • Ne próbálj meg diagnózist felállítani, vagy kezelést elkezdeni pusztán otthoni vérnyomásmérés alapján. Ha aggályaid vannak a vérnyomásoddal kapcsolatban, fordulj orvoshoz.
 • A csuklós vérnyomásmérők kényelmesek és hordozhatóak, bár néha kevésbé pontosak lehetnek, mint a hagyományos karra helyezhető eszközök.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell