Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Vérnyomást mérni

Szerkesztés Hogyan kell vérnyomást mérni?

Hogyan-kell-vernyomast-merni.jpg

A vérnyomásmérés fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében, mivel a magas vérnyomás számos betegség, például szívbetegségek és stroke kockázatát növelheti. Az otthoni vérnyomásméréshez általában digitális vérnyomásmérőt használnak, nézzük, hogyan kell helyesen vérnyomást mérni otthon!

Szerkesztés Lépések

 1. Lazítsd! Ülj le, és pihenj 5-10 percig mielőtt elkezdenéd a mérést. Kerüld a fizikai megterhelést és a stresszt.
 2. Ülj le kényelmesen egy székre és támaszd a lábadat a földre. A karod, amelyiken a vérnyomást mérni fogod, legyen szívmagasságban az asztalra vagy a szék karfájára támasztva.

Szerkesztés Vérnyomásmérés digitális vérnyomásmérővel

 1. Helyezd a vérnyomásmérő mandzsettáját a karodra. A mandzsetta legyen körülbelül 2-3 cm-re a könyöktől felfelé, és a cső a belső karod felé nézzen.
 2. Kapcsold be a vérnyomásmérőt és indítsd el a mérést. A mérő automatikusan felfújja a mandzsettát és elvégzi a mérést.
 3. Olvasd le az eredményt. Az első szám a szisztolés (magasabb érték) és a második a diasztolés (alacsonyabb érték) vérnyomást jelenti. Az egészséges vérnyomás általában 120/80 mmHg körül van.

Szerkesztés Vérnyomásmérés hagyományos (mechanikus) vérnyomásmérővel

Kapcsold be a vérnyomásmérőt és indítsd el a mérést. Fújd fel a mandzsettát a pumpa segítségével. Fújd fel a mandzsettát 20-30 mmHg-ig addig a pontig, ahol már nem érzed a pulzust. Engedd ki lassan a levegőt a mandzsettából. A levegő engedése közben figyeld a szisztolés (magasabb) és diasztolés (alacsonyabb) vérnyomásértékeket a mérőn. Az első hallható szívhang adja a szisztolés értéket, az utolsó hallható szívhang pedig a diasztolés értéket. A mechanikus vérnyomásmérők esetében akadnak léteznek félautomata változatok is. Ezek a szívhang érékelésekor a szívritmus ütemében csipognak, illetve sípolnak. Itt hang megjelenési jelzi a felső, megszűnése pedig az alsó értéket. Vedd le a mandzsettát és jegyezd fel az értékeket.

 • 30 perccel a vérnyomás mérés előtt már ne igyál kávét, teát, vagy dohányozz, mert ezek növelhetik a vérnyomást.
 • Próbáld meg minden nap ugyanabban az időpontban mérni a vérnyomásod, így összehasonlíthatóak lesznek az értékek.
 • A vérnyomás ingadozhat a nap folyamán, és növekedhet például fizikai aktivitás vagy stressz hatására.
 • Jelentős változások esetén, vagy ha a vérnyomásod tartósan magas, fordulj orvoshoz.
 • A hagyományos, vagy manuális vérnyomásmérők, amelyeket gyakran használnak az egészségügyben, pontos mérési eredményeket adnak, de a használatuk némi gyakorlást igényel.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • (Digitális) vérnyomásmérő
 • Kényelmes szék

Szerkesztés Figyelmeztetések

 • Rendellenes értékek esetén azonnal fordulj orvoshoz.
 • Ne próbálj meg diagnózist felállítani, vagy kezelést elkezdeni pusztán otthoni vérnyomásmérés alapján. Ha aggályaid vannak a vérnyomásoddal kapcsolatban, fordulj orvoshoz.
 • A csuklós vérnyomásmérők kényelmesek és hordozhatóak, bár néha kevésbé pontosak lehetnek, mint a hagyományos karra helyezhető eszközök.

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell