Vállalkozói hitelt felvenni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell vállalkozói hitelt felvenni?

Egy vállalkozás könnyen kerülhet olyan helyzetbe, hogy egy fejlesztés, nagyobb beruházás megvalósításához nem áll rendelkezésre elegendő saját tőke, de az is előfordulhat, hogy egy ügyfél elhúzódó fizetése miatt átmeneti likviditási problémák merülnek fel. Ezeken a nehézségeken cégek általában valamilyen külső forrás bevonásával lendülhetnek túl, amire a legtöbb esetben a banki hitel jelenti a megoldást. Mielőtt azonban a hitelfelvétel mellett döntünk, nem árt átgondolni, mi az, amit bevállalunk, milyen, és mekkora összegű hitelt tudunk még nagy valószínűséggel visszafizetni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Fontold meg, mire van szükséged! Mielőtt belevágsz a hitel felvételébe, alaposan gondold át, milyen célra, milyen típusú hitelre és mekkora összegre lenne szükséged, valamint azt, hogy mekkora adósság az, amit a vállalkozásod még ki tud gazdálkodni.
 2. Nézz körül a bankok ajánlatai között! Ha már megvan, hogy körülbelül mekkora összegre van szükségünk, nem árt több bank ajánlatát is megvizsgálni, hiszen bár a legtöbb bank hasonló hitelkonstrukciókat kínál, az árazásban, feltételrendszerben lehetnek eltérések. Ma már sok helyen elérhetők az interneten a bankok ajánlatait összehasonlító kalkulátorok, de akár személyesen is érdeklődhetünk a bankfiókokban a hitelek részleteit illetően.
 3. Számolj! A hitelek összehasonlításakor nem elég csak az induló törlesztőrészletre figyelni, a kamatot, hitelbírálati díjat, a folyósítási jutalékot, vagy éppen a kezelési költséget sem szabad figyelmen kívül, ahogy azt sem, hogy eltérő bankok eltérő feltételeket szabhatnak.
 4. Állítsd össze a hitelkérelemhez szükséges dokumentumokat! A hitelbírálat során a bank alaposan megvizsgálja a cég tevékenységét, gazdálkodását, tulajdonosi szerkezetét, illetve a hitel fedezeteként felajánlott vagyonelemeket. Ahhoz, hogy ezt a vizsgálatot le tudják folytatni, minden szükséges információt át kell adni a bank számára. A hitelkérelemhez ezért többek között csatolni kell a vállalkozás létét igazoló iratokat, a gazdálkodását bemutató dokumentumokat, vagy éppen a fedezetül szolgáló ingatlanok tulajdonlapjait.
 5. Ha minden feltétel teljesül, jöhet a szerződéskötés. Ha a bank a hitelbírálat során mindent rendben talál, és az összes feltétel teljesül, megköthető a hitelszerződés, melynek alapján elindulhat a hitel folyósítása.

[szerkesztés] Tippek

 • Legyél felkészült! A hitelbírálat összetett folyamat, különösen, ha egy nagyobb összegű – például beruházási célú – hitelről van szó. Annak érdekében, az ügyintézés minél gördülékenyebben menjen, érdemes felkészülni, és a szükséges dokumentumokat már előre beszerezni.
 • Készíts üzleti tervet! Bár kisebb, rövidebb lejáratú kölcsönök esetében nem követelmény, nagyobb hitelösszeg esetén már elengedhetetlen, hogy üzleti tervet készíts a hitelkérelemhez. Ez a dokumentum szolgál arra, hogy a finanszírozó felé bemutassa a projekt életképességét, költségeit, várható bevételeit és azt, hogy később hogyan tudja a kapott hitelt vagy támogatást visszafizetni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

A hiteligényléshez számos dokumentumot be kell nyújtani:

 • Vállalkozás létét igazoló dokumentumok pl. Cégkivonat, alapító okirat, vállalkozói igazolvány, aláírási címpéldány
 • A vállalkozás gazdálkodását bemutató dokumentumok pl. éves beszámoló, adóbevallás, számlakivonat, köztartozás-mentességről szóló igazolás
 • Üzleti terv
 • Tulajdoni lap a fedezetül szolgáló ingatlanról
 • Más hitelintézetnél felvett hitelekről szóló igazolás


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne azért vegyél fel kölcsönt, mert most éppen van olcsó hitellehetőség. A hitelfelvétel mindig legyen megalapozott, a vállalkozás tevékenységéhez szorosan kapcsolódjon, hiszen csak így tudod kitermelni a visszafizetéshez szükséges bevételeket.
 • Ügyelj arra, hogy ne vállald túl magad, hiszen egy bedőlt hitel akár az egész vállalkozást magával ránthatja. Ne csak az aktuális törlesztőrészletet nézd, hanem azt is, mi történne, ha a kamatok kismértékben emelkednének, vagy bevételeid valamilyen okból csökkennének. Még ebben az esetben is gond nélkül tudnál fizetni? Ha nem, érdemes kisebb hitelösszeget választani, vagy egy időre elhalasztani a tervezett fejlesztéseket.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Plecsni