Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Ujjpörgettyűt készíteni otthon

Hogyan kell ujjpörgettyűt készíteni otthon?

Ujjporgettyu-fidget-spinner.jpg

Az ujjpörgettyű divatos játék, a szórakoztatás mellett a stressz oldására is ajánlják. Az ujjpörgettyű vagy fidget spinner a kézügyességet is fejleszti, kis gyakorlás után sokféle trükköt lehet vele bemutatni. Ha szeretnél egy ujjpörgettyűt, akár otthon is elkészítheted.

Lépések

4-es és 3-as ujjpörgettyű görgős csapágyakból

 1. Szerezz be 7 db egyforma méretű görgős csapágyat.
 2. Egy csavarhúzóval vagy egy kés pengéjével feszítsd fel az egyik csapágy középső részéről a borítást, hogy a benne lévő golyók mindkét felén láthatóvá váljanak, és egyszerűbben tudd pörgetni az ujjadon.
 3. Ezt a csapágyat fektesd le az asztalon, és rakd körbe a maradék 6 csapággyal úgy, hogy szorosan egymás mellett feküdjenek.
 4. Most a 6 db külső csapágyból húzd ki oldalra minden másodikat. Így a középső csapágyon kívül 3 db marad, amelyek tökéletes szimmetriában helyezkednek el a középső tengely körül. Ez az ujjpörgettyű kiegyenlített súlyelosztása miatt fontos.
 5. Cseppents egy-egy csepp pillanatragasztót oda, ahol a külső csapágyak érintkeznek a középsővel. Ne nyúlj a szerkezethez, hagyd így száradni és kötni egy kicsit.
 6. Csepegtess ragasztót azokra a pontokra is, ahol a csapágyak oldala találkozik. Mindig hagyj egy kis időt a száradásra. Egy idő után már fel tudod állítani és forgatni az ujjpörgettyűt – ekkor még alaposabban, több oldalról meg tudod erősíteni a ragasztást.
 7. Amíg a 4-es ujjpörgettyű szárad, a maradék 3 csapágyból készíthetsz még egy ujjpörgettyűt. Ezt is kezdd azzal, hogy az egyik csapágy közepéről leszeded a borítást.
 8. Fektesd szorosan mellé a másik két csapágyat, hogy egy vonalban legyenek.
 9. Az előzőekhez hasonlóan ragaszd a két szélső csapágyat a középsőhöz pillanatragasztóval. Itt is először csak egy-egy cseppet használj, majd ha ez megköt, fokozatosan erősítsd meg a ragasztást.
 10. A három csapágyat gyorskötözőkkel is rögzítheted: Két gyorskötözőt fűzz egymásba, majd tedd a csapágyak köré, és szorítsd meg. Ezután még két gyorskötözővel erősítsd meg a szerkezetet úgy, hogy a csapágyak illesztésénél összehúzod az előbb feltett kötözőket.

Ujjpörgettyű bicikliláncból

 1. Szerezz be egy (használt) bicikliláncot, amely 22 szemből áll. Tisztítsd meg.
 2. Rendezd a biciklilánc szemeit szorosan egymás mellé, egy sorba.
 3. Középen fűzz át rajtuk egy gyorskötözőt.
 4. A gyorskötöző segítségével hajtsd körbe a láncszemeket, míg egy gyűrűt kapsz. A gyorskötöző végeit fűzd egymásba, hogy a biciklilánc ne ugorhasson szét, de még nem kell teljesen megszorítanod.
 5. A biciklilánc első és utolsó szemét rögzítsd egymáshoz, ahogy a többi láncszem is kapcsolódik. Ehhez használhatsz egy kisebb csavart vagy akár ragasztót is.
 6. A görgős csapágyat illeszd a gyűrű közepére, és nyomd a helyére – akár egy kicsit meg is feszítve a láncot.
 7. Végül húzd teljesen szorosra a gyorskötözőt, és a felesleges, kiálló véget vágd le.

Tippek

 • Bár az ujjpörgettyűk legelterjedtebb típusában görgős csapágyat használnak, egyszerűbb változatot is lehet készíteni például papírból vagy akár üdítőspalackok kupakjaiból.

Amire szükséged lehet

 • 7 db görgős csapágy vagy 1 db csapágy és egy darab biciklilánc
 • Pillanatragasztó
 • Gyorskötöző

Figyelmeztetések

 • Az ujjpörgettyűt ne adjuk pici gyermekeknek, mert ha piszkálják, kieshet a kis golyó a csapágyból, és akár fulladást is okozhat, ha a gyermek a szájához vagy orrához érinti.

Kapcsolódó videók

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki