„Tejpitét készíteni” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Kapcsolódó videók)
(Tippek)
 
(5 közbenső módosítás, amit egy másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
7. sor: 7. sor:
 
# '''Kapcsold/Gyűjtsd be a sütőd, hogy előmelegedjen!'''
 
# '''Kapcsold/Gyűjtsd be a sütőd, hogy előmelegedjen!'''
 
# '''Üsd bele az egész tojásokat egy nagyobb tálba!'''
 
# '''Üsd bele az egész tojásokat egy nagyobb tálba!'''
# '''Add a tojásokhoz a tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a csipet sót!'''
+
# '''Robotgéppel verd fel habosra a tojásokat, és közben folyamatosan adagold hozzá a cukrot!''' A tejpite alapja a habos tojás.
 +
# '''Add a tojásokhoz a tejet, a vaníliás cukrot és a csipet sót!''' A só akár el is hagyható.
 
# '''Keverd jól össze őket!'''
 
# '''Keverd jól össze őket!'''
# '''Lassanként adagold hozzá a lisztet folyamatos kevergetés mellett!'''
+
# '''Lassanként adagold hozzá a lisztet folyamatos kevergetés mellett!''' Ezt már nem kell robotgéppel, elég egy kézi habverő, mert nem sok ez a liszt mennyiség.
 
# '''Keverd az egész masszát csomómentesre!'''
 
# '''Keverd az egész masszát csomómentesre!'''
 
# '''Vajazd ki a magas falú tepsidet!'''
 
# '''Vajazd ki a magas falú tepsidet!'''
18. sor: 19. sor:
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* A tojás fehérje és sárgája külön is felvehető, így kicsivel kötöttebb lesz a tejpite, nem lesz annyira folyós. De ha nem vesződünk vele, akkor is ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
+
* A tojásfehérje és -sárgája külön is felvehető, így kicsivel kötöttebb lesz a tejpite, nem lesz annyira folyós. De ha nem vesződünk vele, akkor is ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
 
* A legjobb feltét a pitéhez valamilyen lekvár (barack, eper, szilva stb), melyet feldobhatunk friss, kockára vágott gyümölcsökkel is. Akár csokoládészósz is remek kiegészítője lehet a desszertnek.
 
* A legjobb feltét a pitéhez valamilyen lekvár (barack, eper, szilva stb), melyet feldobhatunk friss, kockára vágott gyümölcsökkel is. Akár csokoládészósz is remek kiegészítője lehet a desszertnek.
* Készíthető tejszínalapból is. Ilyenkor a tejszín – tej aránya 3:2. Tehát ha a fentebb leírt mennyiséget szeretnénk tejszín hozzáadásával is elkészíteni, akkor 6 dl tejszínre és 4 dl tejre lesz szükségünk.
+
* Készíthető tejszínalapból is. Ilyenkor a tejszín – tej aránya 3:2. Tehát ha a fentebb leírt mennyiséget szeretnénk tejszín hozzáadásával is elkészíteni, akkor 6 dl tejszínre és 4 dl tejre lesz szükségünk. Egyes receptek szerint ez az arány pont fordítva van.
 
 
  
 
== Amire szükséged lehet ==
 
== Amire szükséged lehet ==
40. sor: 40. sor:
 
== Figyelmeztetések ==
 
== Figyelmeztetések ==
  
* Mielőtt szervírozod, mindenképpen várd meg, míg kihűl a tejpite! Mert míg meleg, eléggé ragadós és folyós. Langyosan, de inkább hidegen megdermed, ezért így könnyebben szelhető.
+
* Mielőtt szervírozod, mindenképpen várd meg, míg kihűl a tejpite! Mert míg meleg, eléggé ragadós és folyós. Még hűtőbe is teheted egy kis időre tálalás és fogyasztás előtt. Hidegen megdermed, ezért így könnyebben szelhető.
 
 
  
 
== Kapcsolódó videók ==
 
== Kapcsolódó videók ==
  
Az alábbi videóban egy tejszín alapú receptet mutat be a séf.
+
Az alábbi videóban áfonyaszószt is készít a szakács a tejpitéhez.
<youtube>KCrk4iZvnMk</youtube>
+
<youtube>q9xNTtRKLa8</youtube>
  
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
 
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

A lap jelenlegi, 2014. október 15., 12:13-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell tejpitét készíteni?

Tejpite.jpg

A következő olcsó desszert tejes pite néven is ismert. A hozzávalók szerint hasonlít a palacsintához, csupán az adagok és az elkészítési módban van némi különbség. A tejpite alapja a bő mennyiségű tej, valamint az összekevert alapanyagokból álló híg masszát egyszerre sütjük meg a sütőben. Könnyű elkészíteni, nem igényel túl hosszú előkészületet a konyhában, és a család minden tagja imádni fogja!

[szerkesztés] Lépések

  1. Kapcsold/Gyűjtsd be a sütőd, hogy előmelegedjen!
  2. Üsd bele az egész tojásokat egy nagyobb tálba!
  3. Robotgéppel verd fel habosra a tojásokat, és közben folyamatosan adagold hozzá a cukrot! A tejpite alapja a habos tojás.
  4. Add a tojásokhoz a tejet, a vaníliás cukrot és a csipet sót! A só akár el is hagyható.
  5. Keverd jól össze őket!
  6. Lassanként adagold hozzá a lisztet folyamatos kevergetés mellett! Ezt már nem kell robotgéppel, elég egy kézi habverő, mert nem sok ez a liszt mennyiség.
  7. Keverd az egész masszát csomómentesre!
  8. Vajazd ki a magas falú tepsidet!
  9. Öntsd a tepsibe a keveréket, majd tedd az előmelegített sütőbe!
  10. Süsd kb. 190 fokon 10 percig, majd kb. 170 fokon 35-40 percig! Mikor szép aranysárga a teteje, akkor készült el.
  11. Miután kihűlt, vágd fel szeletekre, és tálald lekvárral!

[szerkesztés] Tippek

  • A tojásfehérje és -sárgája külön is felvehető, így kicsivel kötöttebb lesz a tejpite, nem lesz annyira folyós. De ha nem vesződünk vele, akkor is ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
  • A legjobb feltét a pitéhez valamilyen lekvár (barack, eper, szilva stb), melyet feldobhatunk friss, kockára vágott gyümölcsökkel is. Akár csokoládészósz is remek kiegészítője lehet a desszertnek.
  • Készíthető tejszínalapból is. Ilyenkor a tejszín – tej aránya 3:2. Tehát ha a fentebb leírt mennyiséget szeretnénk tejszín hozzáadásával is elkészíteni, akkor 6 dl tejszínre és 4 dl tejre lesz szükségünk. Egyes receptek szerint ez az arány pont fordítva van.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

4 adaghoz:

  • 1 liter tej
  • 4 db tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • lekvár az ízesítéshez
  • robotgép
  • 25x40-es vagy 30x20-as méretű, magas falú tepsi
  • vaj a tepsi kikenéséhez


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Mielőtt szervírozod, mindenképpen várd meg, míg kihűl a tejpite! Mert míg meleg, eléggé ragadós és folyós. Még hűtőbe is teheted egy kis időre tálalás és fogyasztás előtt. Hidegen megdermed, ezért így könnyebben szelhető.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

Az alábbi videóban áfonyaszószt is készít a szakács a tejpitéhez.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Noatah