Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Töpörtyűt (tepertőt) sütni

1 977 bájt hozzáadva, 2013. február 27., 15:29
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell töpörtyűt (tepertőt) sütni? == Töpörtyűt lehet készíteni libahájból, kacsahájból, disznóhájból, de bizony még pontyból is. Néhány rece…”
== Hogyan kell töpörtyűt (tepertőt) sütni? ==

Töpörtyűt lehet készíteni libahájból, kacsahájból, disznóhájból, de bizony még pontyból is. Néhány receptet összegyűjtöttünk.

== Lépések ==

=== Haltöpörtyű ===

# Tükrös ponty nyesedékeit használjuk, ezeket irdaljuk be. Ezek nem feltétlenül leeső részek, hanem egy-egy nagyobb steakforma kimetszése utáni maradék.
# Vágjuk nagyjából 4*4 cm-es kockákra, sózzuk, borsozzuk.
# Keverjünk össze néhány kanál lisztet némi pirospaprikával, majd forgassuk meg benne a haldarabokat. Fontos, hogy az irdalások között is egyenletesen bevonja a paprikás liszt a halat.
# Rögtön álljunk neki a sütésnek, 190 C fokos olajban, bőrével lefelé néhány perc alatt süssük ropogósra.

=== Töpörtyű libahájból ===

# Kb. 2 kiló hájat összevágjuk 5-6 cm kockákra, beletesszük egy lábosba, és annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje.
# Beleteszünk 1-1 fej hagymát és a fokhagymát.
# Ha elfőtt a víz, a tüzet levesszük a legkisebb lángra, és lassú sütés mellett szép barnára, ropogósra sütjük. (A töpörtyű akkor jó ha azt érezzük keverés közben, hogy száraz és kemény).
# Ha kész van, szedjük ki és sózzuk.

== Tippek ==

* Ha a halat sütés előtt állni hagyjuk, átvizesedik a panír.

== Amire szükséged lehet ==

* libahájas töpörtyűhöz: háj, fokhagyma, hagyma, víz
* haltöpörtyűhöz: ponty, só, bors, paprika, liszt, olaj

== Figyelmeztetések ==

* Magas koleszterinszint esetén nem ajánlott töpörtyűt fogyasztani.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2011/06/halteperto-javabol-irdalt-hortobagyi.html Haltepertő a javából: irdalt hortobágyi tükrös pontyból snidlinges aiollival és zsenge lilahagymával]
* [http://szakacsodleszek.ucoz.hu/index/hagyomanyorzo_karacsonyi_falatok_liba_toportyu/0-99 Libatöpörtyű]

[[Kategória:Étel-ital]]
emailconfirmed
3 341
szerkesztés