Szegedi halászlevet készíteni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell szegedi halászlevet készíteni?

Halaszlé.jpg

Ahány ház, annyi féle halászléfőzési szokás, ezért most egy elterjedtebb, szegedi halászlé receptet mutatunk be, ami semmilyen trükköt vagy komolyabb tapasztalatot nem igényel, viszont annál több időt és türelmet!


Lépések

  1. A halászlé előkészítése: Tisztítsd meg a pontyot! Szedd le a pikkelyeit, vágd le a fejét és a farkát, a törzsét pedig szeleteld fel. Sózd be a halszeleteket!
  2. Szeleteld fel a vöröshagymát és a fokhagymát nagyobb darabokra, és szórd bele egy nagy lábasba! Önts fel a lábast vízzel! Szórj bele egy kevés erős paprikát és a halaprólékot (fej, farok, minden, ami nem szeletelt)! Főzd 60 percig!
  3. Reszelj le három halászlé-leveskockát, majd keverj hozzá egy púpos teáskanál szegedi halászlé fűszerkeveréket és 8 teáskanál paprikaport! Ezt öntsd fel fél-1 liter meleg vízzel és főzd össze! Ha felforrt, zárd el és ne főzd tovább!
  4. Ha lejárt az aprólékos-hagymás víz főzési ideje, akkor szűrd le a levest. Az aprólékokat és hagymadarabokat tedd félre kihűlni, a lét pedig öntsd át egy nagyobb lábasba! Miután kihűltek az aprólékok, szedegesd ki a halból a szálkákat, az erős paprikát pedig kapard ki a héjából! A héjat dobd ki!
  5. A filézett halat és az erős paprikát turmixold össze, majd öntsd hozzá a leszűrt leveshez a paprikás-fűszeres levessel együtt. Ízlés szerint tovább ízesítheted erős paprikával. Hagyd 30 percig főni!
  6. Öntsd hozzá a leveshez a halszeleteket és főzd további 20-25 percig!

Tippek

  • A ponty gerincétől úgy szabadulhatsz meg a legegyszerűbben, ha a közepén felfelé megtöröd és ellentétes irányba hirtelen megcsavarod!
  • Ha nem szeretnél egy élőhalat venni vagy szétszedni, akkor vehetsz halaprólékot és szeletelt pontyot külön is a halasnál.
  • Minél tovább főzöd, annál jobban előjönnek az ízek!
  • Nem kötelező kizárólag pontyból készíteni, harcsából és más halakból is finom halászlevet készíthetsz!


Amire szükséged lehet

8-10 literhez:

  • 4-5 vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 halászlékocka
  • szegedi halászlé fűszerkeverék
  • paprikapor (literenként 1 púpos teáskanál)
  • víz
  • turmixgép vagy botmixer
  • erős paprika
  • ponty: minél több, annál jobb!


Figyelmeztetések

  • A hal szemét, kopoltyúját és keserűfogait mindenképp keresd meg és vágd ki! Ne főzd bele az ételbe!
  • Ha nem sózod be a pontyszeleteket, akkor a forró lében szét fognak esni darabokra!


Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Saját tapasztalat

Az oldal szerzői

SzNiki