Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Spinningelni

Szerkesztés Hogyan kell spinningelni?

A Spinning egy cardio edzés típus, amit szervezetten képzett Spinning instruktor vezet beltéri kerékpáros edzésprogramként. Ha szeretnéd növelni az állóképességed és feszegetni a teljesítőképességed határait, akkor ez az edzésforma remek választás lesz.

Szerkesztés Lépések

 1. Érdemes felkészülnöd az első Spinning edzésre. Ha az elmúlt időszakban nem edzettél rendszeresen, vagy nem cardioztál, akkor nem árt egy kis előedzés. Kezdj lépcsőzni vagy használd a taposógépet pár napig mielőtt elmennél az első Spinning edzésre. Ha van rá lehetőséged, akkor a környéken tekerj pár kört a hagyományos bringáddal, hogy szokd egy kicsit ezt a mozgásformát. A fokozatosság fontos, és hogy érezd az aktuális teherbírásod.
 2. Válassz edzőt! Nézz körül a neten, olvass véleményeket. A edző személyisége zeneválasztása kulcsfontosságú lehet, hogy mennyire fogod megkedvelni ezt az edzésformát, és mennyire tud majd átsegíteni a nehezebb pillanatokon. Női és férfi edzők is tartanak Spinning edzéseket.
 3. Jelöld ki az edzés időpontokat. Az első edzéseket érdemes hétvégére vagy egy olyan napra tenni, amikor edzés után nem kell dolgoznod és tudsz pihenni. Az első néhány megerőltető cardio edzés után valószínűleg jót fog tenni egy kis pihenés. Később rá fogsz érezni hogy a reggeli vagy a délutáni időpontok jobbak számodra. A Spinning felpörgethet, ezért a késő délutáni edzések után lehetséges, hogy csak később fogsz tudni elaludni.
 4. Spinning vagy Sinning race? A edzőtermek órarendjében általában ezzel a kétféle Spinning órával találkozhatsz. Első alkalommal válaszd a sima Spinninget. Ez áll az ülve tekerés, kiugrások vagyis jump-okból, valamint az állva tekerésből vagyis a futásból. Később, ha már elég edzettnek érzed magad, próbáld ki a Spinning race órákat is. Itt már karra is dolgozni fogtok tekerés közben.
 • Edzés előtt ne egyél nehéz ételeket. Egy órával előtte egyél, lassú és gyors felszívódású szénhidrát tartalmú ételt, hogy legyen energiád az edzés alatt.
 • Edés utánra készíts be magadnak 10-20 gr gyors felszívódású szénhidrát pótló italt vagy műzli szeletet. Jól fog jönni egy kis energia pótlás.
 • Első edzés alkalmával feltétlenül kérd meg az edzőt, hogy segítsen beállítani a magasságodhoz a gépet! Később már önállóan is be fogod tudni állítani magadnak.


Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • A felszerelés nagyon fontos! Legyen nálad a gépre terítve egy kisméretű törölköző, 1-2 papírzsebkendő, legalább egy liter szénsavmentes ásványvíz! Ezek nélkül nem ülünk fel a Spinning gépre. :-)
 • Cipőnek próbálj nem csúszós vagy sima talpú cipőt választani. Ezek ugyanis könnyel lecsúszhatnak a pedálról. Ha megszeretted a Spinninget, akkor később érdemes venned egy Spinning cipőt.
 • Spinning vagy biciklis ruha tökéletes lesz. Arra készülj, hogy erősen fogsz izzadni. A pamut melegítőt kerüld, válassz inkább légáteresztő nadrágot és felsőt.
 • Ha fogyni szeretnél, akkor legyen a Spinning edzésen nálad pulzus mérő vagy okosóra, hogy tudd kontrollálni az aktuális állapotod és nagyjából egy tartományba tudd tartani a zsírégetéshez. Érdemes még az InfraTrainer edzéseket is megnézned, ahol szintén tekeréssel égetheted a zsírt!


Szerkesztés Figyelmeztetések

 • Hagyj időt magadnak! Az első 1-3 edzés megerőltető lesz! Meg kell szoknod a a bicikli nyerget, a sebesség állításokat és váltásokat, hogy az ütemre történjen és ne üsd be magad a hirtelen , vagy nem ütemre végezett mozgás közben. Ez a rutinnal jönni fog. Az első alkalmakkor teljesíts kevesebbet. Nem baj, ha állsz ki mindig a többiekkel vagy nem csinálod meg az összes jump-ot. Lényeg, hogy jól érezd magad közben.


Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Velena