Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Elkészíteni a csülköt pékné módra

2 851 bájt hozzáadva, 2012. október 24., 14:03
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell elkészíteni a csülköt pékné módra? == A legenda szerint a pékné reggel, a kenyérsütés után tette a még forró kemencébe cseréptálban a cs…”
== Hogyan kell elkészíteni a csülköt pékné módra? ==

A legenda szerint a pékné reggel, a kenyérsütés után tette a még forró kemencébe cseréptálban a csülköt a hagymával és a krumplival, majd amíg a pék délelőtt aludt, lassan elkészült a laktató ebéd, úgy, hogy a kemencét sem kellett újra felfűteni. Kényelmes és takarékos megoldás.
Ha nincs kemencénk, az elektromos tűzhely is megteszi, és ha nem akarjuk egész délelőtt figyelgetni, mi történik a sütőben, akkor előfőzhetjük a csülköt.

== Lépések ==
=== Hozzávalók ===
* 1 nyers csülök (kb. 1,4 kg)
* 1 kg krumpli
* 4 fej vöröshagyma
* 1 fej fokhagyma
* 4 kiskanál libazsír
* Só
* Bors
* 1 evőkanál méz
* 1 dl sör
=== Elkészítés ===
# A csülköt kuktában egy órán át főzzük, majd a főzőlében hagyjuk kihűlni. (Babérlevél nem volt itthon, a fokhagymát meg simán kifelejtettem, így én sima, sós vízben főztem elő a csülköt.) Egy éjszakát pihentessük.
# A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát robosztus szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket pedig felezzük meg.
# Hámozzuk meg a krumplit, ezeket is szép nagyra szeljük, majd szórjuk bele az alufóliával bélelt tepsibe.
# Sózzuk, borsozzuk, majd a közepére ültessük a félig főtt csülköt. Erre is hintsünk a sóból, borsból, és a biztonság kedvéért a tepsi négy szélére egy-egy kiskanál libazsírt is tegyünk, majd kb. 2 dl főzőlét is öntsünk rá.
# Fedjük be az egészet alufóliával, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol 1,5 órát párolódhat.
# A mézet, a sört keverjük össze még 2 dl főzőlével. A másfél óra után a csülök bőrét vagdossuk be, és kenegessük meg a mézes lével.
# Ezután még toljuk vissza a sütőbe vagy fél órára.
# Még két-három alkalommal újra kenjük be a sörös lével, mielőtt kivesszük a sütőből.

== Tippek ==

* Kiegészítésnek sörben párolt káposztát készíthetünk hozzá. Hozzávalók a sörös párolt káposztához: 20 dkg savanyú káposzta, 1 dl sör, 1 dl csülök főzőlé, 1 fej lilahagyma, olaj, bors, 1 kávéskanál "erőspista". A vékony karikára szelt lilahagymát kevés olajon pirítsuk meg, keverjük hozzá a savanyú káposztát, öntsük fel a csülök főzőlevével, majd a sörrel. Kevés borsot és erőspistát tegyünk még rá, forraljuk fel, majd fedő alatt 5 percig pároljuk.

== Amire szükséged lehet ==

* A fenti hozzávalók
* Sütő vagy kemence

== Figyelmeztetések ==

* Azok, akiknek problémájuk van a koleszterinszintjükkel, inkább kerüljék a csülköt.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://szilvaszemmel.blogspot.hu/2012/09/csulok-pekne-modra-ahogy-szilva-suti.html Szilva szemmel a világ blog: Csülök pékné módra - Ahogy Szilva süti]

[[Kategória:Étel-ital]]
emailconfirmed
3 341
szerkesztés