Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Felhasználni a bodzát

2 692 bájt hozzáadva, 2012. május 10., 08:03
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell felhasználni a bodzát? == rightA bodzának a virágát és a termését is felhasználhatjuk. Készíthetünk szörpöt, teát, lekv…”
== Hogyan kell felhasználni a bodzát? ==

[[Fájl:Bodza.png|right]]A bodzának a virágát és a termését is felhasználhatjuk. Készíthetünk szörpöt, teát, lekvárt és „palacsintát” is. Csak ne feküdjünk a bodzabokor alá, mert a néphit szerint elvarázsolja az embert.

== Lépések ==

# Május-júliusban tudjuk begyűjteni a virágokat, augusztus-szeptemberben a jól érett bogyókat. Autóút mellől nem érdemes begyűjteni, hisz tele van méreganyaggal, olyan helyről sem, ahol permeteznek, de azok sem jó virágok, amiken a bio mivoltuk miatt bogarak tanyáznak. Figyelni kell az apró fekete kis tetvekre, mert ha egy ilyen virág belekerül a kosárba, oda az egész gyűjtés!
===Bodzaszörp===
# Hozzávalók: 10 tenyérnyi bodzavirág, fél kg cukor, 1 l víz, 3 db felkarikázott citrom, 1 kis kanál citromsav.
# A hideg vizet alaposan keverd össze a hozzávalókkal, majd tedd bele a leöblített bodzavirágokat.
# 3 napig áztasd, néha keverd át az egyveleget.
# Mielőtt leszűrnéd, a citromkarikákat jól facsard ki. Ha frissen iszod, akkor tedd hűtőbe az üvegeket, és majd mentalevéllel fogyaszd.
# Ha télire akarod tartósítani, akkor az üvegek tetejére egy kis natrium-benzonátot tegyél, ha biztosra akarsz menni, akkor keveset bele is keverhetsz a tartósítóból.
===Bodzavirág palacsintatésztában===
# [Készíts palacsintatésztát! http://www.hogyankell.hu/Palacsint%C3%A1t_s%C3%BCtni]
# A bodzavirágot mártsuk bele a palacsintatésztába és forró olajban rántsuk ki.
===Bodzaleves===
# Fél liter bodzabotyót fél liter vízzel és 4-5 evőkanálnyi cukorral főzzük össze.
# 2 dl fehérborral és kávéskanálnyi citromlével ízesítsük.
# Hidegen tálaljuk.
===Egyéb felhasználás===
# A bodzateát szárított bodzavirágból meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják.
# A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó, de használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra.

== Tippek ==

* Éles ollóval vágjuk le a virágzatot vagy bogyókat úgy, hogy egy év múlva is mehessünk gyűjteni.

== Amire szükséged lehet ==

* sok-sok bodza

== Figyelmeztetések ==

* A gyalogbodza mérgező! Bár termése hasonlít a fekete bodzáéhoz, fás hajtása azonban nincs, és levelét megdörzsölve kellemetlen szagot áraszt.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://szilvaszemmel.blogspot.com/2011/05/bodzsa_29.html Szilvaszemmel a világ blog: Bodza]
* [http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bodza.html Terebess: Bodza]

[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]
emailconfirmed
3 341
szerkesztés