Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Lakást kiadni

36 bájt hozzáadva, 2011. október 10., 22:55
Lépések
== Lépések ==
1. '''Első lépés: Lehetőleg ismerőst keress bérlőnek! ''' Ha teljesen ismeretlent engedsz be a lakásba, fennáll a veszélye annak, hogy majd nem tudod/mered kitenni, ha megszűnik a szerződésed. Ha nincs ismerősöd, fordulj ingatlan irodához, akik garantálják neked a szabályszerű bérbeadást.
'''2. Második lépés: Ha megtaláltad a megfelelő bérlő jelöltet, mindenképpen állapodj meg vele ''' az alábbi feltételekben: a) bérleti díj nettó(bruttó) összege és a fizetések napja, b) bérlet időtartama (meddig tartson a bérleti szerződés), c) rezsi költségek viselése, d) lakás berendezése a bérlet időtartama alatt, e) mi történjen, ha nem fizeti a lakbért a bérlő (van-e türelmi idő a fizetésre stb.), f) hogyan lehet felmondani a szerződést (felmondási idő), g) beköltözéskor hány havi kauciót és bérleti díjat kell előre fizetni.
'''3. Harmadik lépés: Írásbeli bérleti szerződést kell kötni, ''' amelyben minden érthetően és egyértelműen le kell írni, amiben a második lépésben megállapodtatok. Az aláíráskor legyen 2 tanú is jelen, mert így erősebb okirat születik.'''4. Negyedik lépés: Az írásbeli szerződés aláírása után át kell adni a lakást (kulcsokkal együtt),''' és egy átadási jegyzőkönyvben leltározd fel az átadott berendezési tárgyakat, valamint írd fel a közüzemi mérőórák állását. Ekkor kell átvenni a kauciót (ez általában 1-2 havi bérleti díjnak felel meg) és az első havi bérleti díjat is.
4'''5. Negyedik Ötödik lépés: Az írásbeli szerződés aláírása után át kell adni A bérlet ideje alatt minden hiba esetén egyeztessünk a bérlővel,''' kommunikáljunk vele rendszeresen. A lakásbérlet megszűnésekor pedig átvételi jegyzőkönyvvel vegyük vissza a lakást (kulcsokkal együtt), és egy átadási jegyzőkönyvben leltározd fel az átadott a kulcsokat, a berendezési tárgyakat, valamint írd fel és a közüzemi mérőórák állását. Ekkor kell átvenni a kauciót (ez általában 1-2 havi bérleti díjnak felel meg) és az első havi bérleti díjat mérőóra állásokat isírjuk fel.
5. Ötödik lépés: A bérlet ideje alatt minden hiba esetén egyeztessünk a bérlővel, kommunikáljunk vele rendszeresen. A lakásbérlet megszűnésekor pedig átvételi jegyzőkönyvvel vegyük vissza a lakást, a kulcsokat, a berendezési tárgyakat és a mérőóra állásokat is írjuk fel.  '''6. Hatodik lépés: ha hiányzik a lakásból berendezési tárgy, ''' vagy túlságosan lelakott állapotban kapod vissza, a kaucióból kell kijavítani a hibákat. A maradék kaució összegét majd vissza kell adni a bérlőnek.
7. Hetedik lépés: Ha megjavítottuk a javítandókat, keressünk egy új bérlőt, és ismét ugyanígy járjunk el.
150
szerkesztés