Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Cipőt impregnálni

4 444 bájt hozzáadva, 2021. október 1., 13:50
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell cipőt impregnálni? == right|250px '''Ahhoz, hogy a cipők minél tovább használhatóak legyenek, fontos a karbantartásuk.…”
== Hogyan kell cipőt impregnálni? ==

[[Fájl:impregnal.jpg|right|250px]]
'''Ahhoz, hogy a cipők minél tovább használhatóak legyenek, fontos a karbantartásuk. Ehhez az is hozzátartozik, hogy óvjuk a nedvességtől, víztől.''' Impregnálás során vízlepergető nano védőréteg kerül a cipőre, mely hozzájárul a cipők használati idejének növeléséhez, szép állapotuk megőrzéséhez.


== Lépések ==

# '''Nézd meg, hogy külső anyagok és bélés szempontjából milyen alapanyagú cipőt kell impregnálnod''', ugyanis vízlepergető kezelés szempontjából különböző eljárások szükségesek:
#* Külső anyag: bőr (nubuk, velúr - suede, színbőr, lakkbőr), textil vagy ezek kombinációja.
#* Bélés anyaga: bőr (vízálló), textil (nem vízálló), membrános textil (vízálló, valamint fontos lélegző tulajdonsággal bír). Egy membrános bélésű textil külsejű cipő már önmagában is elég vízálló lehet.
# '''Válaszd ki a megfelelő impregnáló-szert''':
#* Impregnáló spray: textil, velúr, nubuk
#* Természetes vagy mesterséges eredetű wax, viasz, olaj, ápolószer: bőr (kivéve a velúr, mivel az olajok és viaszok nem tesznek neki jót. Emellett jó tudni, hogy a nubuk és a velúr is kissé besötétedik a szertől.)
# '''Készítsd elő a cipőd:'''
#* Vedd ki a fűzőjét, a talpbetétet és lazítsd ki a cipőt, hogy könnyen hozzáférj.
#* Tisztítsd meg: kefével, puhaszőrű gumikefével (bőrcipőknél) vagy nedves ronggyal. A vízlepergető-szert csak tiszta felületre szabad felvinni, viszont pont előtte ne érje egyéb tisztítószer vagy szappan.
#* Tesztelj: ha biztosra akarsz menni, hogy nem színeződik el a cipőd a kezelés után, egy nem látható helyen impregnáld, majd nézd meg száradás után az eredményt.
# '''Impregnálj:'''
#* Vidd fel az impregnáló-szert: a spray-t egyszerűen csak fújd rá a megfelelő távolságból, a waxot pedig valamilyen szivacs vagy anyagdarab segítségével vidd fel a cipőre, a varratoknál jobban eldolgozva. Az olajat vékony rétegben hagyd rajta állni, hogy beszívja. Az optimális hatás érdekében a használati leírás alapján több rétegben is felvihető az anyag.
#* Ha a cipőd több fajta anyagból készült, akkor használd mindig a felületnek megfelelő szert.
#* Várd ki a száradási időt: a cipőt, ha túl nedves a szertől, kissé törölgesd le, majd egyszerűen hagyd a levegőn megszáradni. Hősugárzó, hajszárító, közvetlen napfény vagy egyéb száradásgyorsító készülék használata nem ajánlott.
# '''Újítsd meg a vízzáró réteget:''' amennyiben érzed, hogy esős időben kezd átengedni a cipőd, akkor a vízlepergető réteg annyira elvékonyodott, hogy szükséges a megújítása.


== Tippek ==

* Egyes cipők (pl. túracipők) alapból el vannak látva vízlepergető réteggel. Viszont ez a réteg néhány hónapos használat után lekopik, ezért érdemes újra ellátni vele.
* Az új cipőknél érdemes még az első használat előtt elintézni az impregnálást, mielőtt még bekoszolódna a cipő.
* Cipővásárláskor érdeklődhetsz az eladónál az impregnáló-szer választással kapcsolatban.


== Amire szükséged lehet ==

* impregnáló spray
* wax, viasz, olaj, ápolószer, szivacs-, rongydarab


== Figyelmeztetések ==

* A bőrcipők impregnálása különösen fontos a tartósságuk megőrzése szempontjából, mivel könnyen kiszáradnak, megrepednek.
* Egyes cipők (főleg a velúr), besötétedhetnek a kezelést követően. Ha nem szeretnéd, hogy ez történjen, akkor inkább tartogasd a viselését szárazabb időjárásra. Ezen kívül lakkozott bőrcipőt sem lehet impregnálni.
* Impregnálás előtt mindenképp olvasd el a gyártó előírásait, tanácsait.


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [https://www.elegansotthon.hu/magazin/milyen-gyakran-impregnaljuk-a-turacipoket-es-ruhazatot-a-turafelszereles-karbantartasa-nagyon-fontos Hogyan kell impregnálni a cipőket]
* [http://www.cipeszmester.hu/cipesz-tudastar/cipo-impregnalasa Hogyan kell cipőket impregnálni]
*[https://blog.ecipo.hu/cipobor-fajtak-miben-kulonboznek-es-hogyan-apoljuk-oket/ Hogyan kell vízhatlanná tenni a cipőt]
*[https://www.mozgasvilag.hu/turazas/hirek/tegyuk-vizallova-labbelinket Hogyan kell impregnálószert választani]

[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Szépség-divat]]
303
szerkesztés