Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A 2008-as ország tortát elkészíteni

37 bájt hozzáadva, 2014. március 13., 22:39
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell a 2008-as ország tortát tortáját elkészíteni? == A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától országszerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. 2008-ban a Szatmári szilvatorta lett az ország tortája cím győztese, amit Zila László mestercukrász készített el. Egy igazi kuriózum, melyben a szilva, a csoki, a marcipán és a szilvapálinka a főbb domináló ízkombináció. Tanuljuk meg, hogyan kell egy 16 szeletes Szatmári szilvatortát elkészíteni.
[[Fájl:20967_Szatmari-szilva-torta_n.jpg|right|300px]]A „Magyarország Tortája” címre a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. '''2008'''-ban a '''Szatmári szilvatorta''' lett az ország tortája cím győztese, amit Zila László mestercukrász készített el. Egy igazi kuriózum, melyben a szilva, a csoki, a marcipán és a szilvapálinka a főbb domináló íz. Tanuljuk meg, hogyan kell egy 16 szeletes Szatmári szilvatortát elkészíteni.
== Lépések ==
=== A piskóta elkészítése ===
* 340 g aszalt szilva* 60 ml Casino Rum* 70 g finom dió* 120 g vaj * 120 g porcukor* 120 g egész tojás* 140 g liszt * 5 g sütőpor* 5 g fahéj * 7 g citromhéjreszelék* 3 g só* 1 db vaníliarúd# Az 340g aszalt szilvát kockázzuk fel, és közben egy edénybe forraljunk vizet, majd amikor felforrt a víz, rakjuk bele a szilvát. Figyeljünk rá, hogy csak addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul, nem szabad teljesen megfőzni, hanem csak addig, hogy még picit roppanós legyen.# Amikor kész , szűrjük le a szilvát és rögtön hideg víz alatt hűtsük le.# Az 3 egész tojásokat tojást üssük bele egy edénybe és kaparjuk bele a kaparjunk hozzá 1db vanília rúd belsejét.# A szilvát rakjuk bele egy lábosba és öntsük öntsünk a rumot60ml Casino Rumot.# Keverjük Keverjünk ki nagyon habosra a 120g vajat a 120g porcukorral, amikor már krémes állagú állagúvá vált, az a megfelelőszámunkra. Utána tegyük hozzá a tojáskeveréket, és addig habosítjuk folyamatos keveréssel egy habverő segítségével, amíg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Amennyiben ha Ha minden munkafolyamatot a megfelelő időben, valamint és hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni.# A felhabosított alapot öntsük rá a szilvára, majd laza keveréssel dolgozzuk össze az előre összekevert szárazanyagokat: 70g finom dió, 140g liszt, 5g sütőpor, 5g fahéj, 7g citromhéjreszelék és egy csipet só. Mind addig keverjük, míg sima, csomómentes tésztát nem kapunk. Vigyázzunk rá, hogy nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válhat.# A kész tésztából három 0,34 kg340 g-os adagot tudunk kimérni, amiből 23 cm átmérőjű és 1 cm magas lapokat alakítsunk ki egy sütőlapra, s és 210 C°C-on 10 percig süssük készre őket.
# Amint kisültek a piskóták, tegyük ki egy rácsra, a tetejüket szórjuk meg cukorral és fordítsuk meg őket.
=== A marcipánkrém elkészítése ===
* 130 ml tej * 100 g tojássárgája* 100 g marcipán* 11 g keserű marcipán* 22 g cukor* 130 g tejszínhab * 30 g főzött zselatin# A tej 2/3 részét a 100ml tejet 220 dkg cukorral alacsony lángon forraljuk fel.# Reszeljük Reszeljünk le a marcipánokat 100g marcipánt és fokozatosan adagoljuk hozzá a felforralt tejhez.# A maradék 30ml tejjel (1/3 rész) a 5db tojássárgáját alacsony lángon és , folyamatos keverés mellett krémes állagot kell, hogy kapjunkállagúra keverjük ki. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.# Főzzük Főzzünk ki a 30g zselatint kb. 150 ml vízzel oldjuk felvízben.# Verjük Verjünk kemény habbá a 130g tejszínt, keverjük hozzá a marcipánkrémet és végül a feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!
=== A csokikrém elkészítése ===
* 90 ml tej* 100 g tojássárgája* 30 g kakaó massza * 60 g cukor* 100 g tejszínhab * 20 g főzött zselatin # A tej 2/3 részét a cukorral 60ml tejjel 60g cukrot alacsony lángon forraljuk fel.# Adagoljuk Adagoljunk hozzá a kakaó masszát 30g kakaómasszát és 30ml tejjel 5 tojássárgáját keverjünk habosra, majd öntsünk a tejjel 1/3 részével összekevert tojástfelforralt tejes alaphoz.
# Addig főzzük alacsony lángon és folyamatos keverés mellett, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. Vigyáznunk kell, mert könnyen leéghet. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.
# Főzzük ki a zselatint kb. 100 ml vízzel oldjuk fel.
# Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a csokikrémet és végül a 20g feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!
=== Szilvapálinkás szirup ===
* 30 ml # Keverjünk össze 30ml eredeti szilvapálinka * 30 ml cukorszirup (szilvapálinkát és 30ml 50 %-os)# Keverjük össze a két hozzávalótcukorszirupot.
=== A torta összeállítása ===
# A mind 3 Mindhárom piskótát kenjük meg a pálinkás sziruppal és 50 g házi szilvalekvárral, majd hintsük meg pörkölt finom dióval (laponként 20g).
# Egy tortalapra egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas tortakarikát rakjunk rá.
# A karikába helyezünk egy megkent piskótát és a csokikrém nagy részét egyenletesen kenjünk rá, viszont kb. 30 grammot hagyjunk a tetejére.
# Ráhelyezzük a következő piskótát, majd rákenjük a marcipánkrém háromnegyed részét.
# Az elkent krémre rétegezzük a harmadik piskótát, amit a maradék marcipánkrémmel kenjünk meg, és a csokikrémmet csokikrémet öntsük rá, oszlassuk el egységesen és márványosítsuk a felületét (dermedjen meg).
# Tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy kellően megdermedjen, osszuk fel 16 szeletre, és a szeletek végét felvert tejszíncsókokkal, aszalt szilvával, valamint az oldalát tejszínhabbal és pörkölt szeletelt mandulával díszítjük.
== Amire szükséged lehet ==
* Alapanyagok és eszközök'''A piskóta alapanyagai''':** 340g aszalt szilva** 60ml Casino Rum** 70g finom dió** 120g vaj ** 120g porcukor** 3 egész tojás** 140g liszt ** 5g sütőpor** 5g fahéj ** 7g citromhéjreszelék** 3g só** 1db vaníliarúd
* 23 cm-es tortakarika
* '''A marcipánkrém alapanyagai''':
** 130 ml tej
** 5 tojássárgája
** 100 g marcipán
** 110 dkg keserű marcipán
** 220 dkg cukor
** 130 g tejszínhab
** 30 g főzött zselatin
* '''A csokikrém alapanyagai''':
** 90 ml tej
** 5 tojássárgája
** 30 g kakaómassza
** 60 g cukor
** 100 g tejszínhab
** 20 g főzött zselatin
* '''A szilvapálinkás szirup alapanyaga''':
** 30 ml eredeti szilvapálinka
** 30 ml cukorszirup (50 %-os)
581
szerkesztés