Spanyol tortillát készíteni szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell spanyol tortillát készíteni? == | == Hogyan kell spanyol tortillát készíteni? == | ||
− | [[Fájl:Tortilla.jpg |right|250px]]A spanyol konyha egyik legalapvetőbb, leggyorsabban elkészíthető | + | [[Fájl:Tortilla.jpg |right|250px]]A spanyol konyha egyik legalapvetőbb, leggyorsabban elkészíthető és mégis igazi mediterrán ízt varázsló étele a tortilla. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, a tortilla minden esetben nagyszerű megoldás lehet. Itt az idő, hogy a te konyhádat is meghódítsa! |
7. sor: | 7. sor: | ||
# Vágj fel hagymát és krumplit vékony körcikkekre. | # Vágj fel hagymát és krumplit vékony körcikkekre. | ||
− | # Fogj egy teflon serpenyőt, és rakd rá a tűzre és tegyél bele olívaolajat. | + | #Fogj egy teflon serpenyőt, és rakd rá a tűzre és tegyél bele olívaolajat. |
− | # Olívaolajon puhítsd meg a felvágott hagymát és krumplit. Ez eltarthat kb. 15-20 percig. | + | #Olívaolajon puhítsd meg a felvágott hagymát és krumplit. Ez eltarthat kb. 15-20 percig. |
− | # Közben sóval és borssal ízesítsd a krumplit. | + | #Közben sóval és borssal ízesítsd a krumplit. |
− | # Ha megpuhultak, akkor öntsd le a felesleges olajat. | + | #Ha megpuhultak, akkor öntsd le a felesleges olajat. |
− | # A megpuhult keveréket öntsd össze egy keverőtálba a kissé felvert tojásokkal. Az egészet keverd össze, és amennyiben még szükségesnek látod, adj hozzá sót és borsot. | + | #A megpuhult keveréket öntsd össze egy keverőtálba a kissé felvert tojásokkal. Az egészet keverd össze, és amennyiben még szükségesnek látod, adj hozzá sót és borsot. |
− | # Forró olajba öntsd bele az összekevert masszát, közben kevergesd kb. 20 másodpercig. | + | #Forró olajba öntsd bele az összekevert masszát, közben kevergesd kb. 20 másodpercig. |
− | # Újabb 20 másodpercig hagyd keverés nélkül a nagy lángon, hogy piruljon egy kicsit, majd a lángot kisebbre véve várd meg, míg megszilárdul a massza. | + | #Újabb 20 másodpercig hagyd keverés nélkül a nagy lángon, hogy piruljon egy kicsit, majd a lángot kisebbre véve várd meg, míg megszilárdul a massza. |
− | # Amikor már nem folyékony a lepény belseje, akkor helyezz rá egy nagy tányért, vagy fedőt a serpenyőre, és óvatos, gyors mozdulattal fordítsd rá a lepényt. | + | #Amikor már nem folyékony a lepény belseje, akkor helyezz rá egy nagy tányért, vagy fedőt a serpenyőre, és óvatos, gyors mozdulattal fordítsd rá a lepényt. |
− | # A tányéron lévő lepényt csúsztasd vissza a serpenyőbe úgy, hogy a pirulatlan oldala legyen alul, és ezt is pirítsd 2-3 percig. | + | #A tányéron lévő lepényt csúsztasd vissza a serpenyőbe úgy, hogy a pirulatlan oldala legyen alul, és ezt is pirítsd 2-3 percig. |
− | # A kész lepényt hagyd hűlni, és ízlés szerint tálalhatod tortaszeletekre vagy kockára vágva. | + | #A kész lepényt hagyd hűlni, és ízlés szerint tálalhatod tortaszeletekre vagy kockára vágva. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
* Ha túl nagyok a krumplik, akkor először vágd ketté, és csak utána szeleteld fel cikkekre. | * Ha túl nagyok a krumplik, akkor először vágd ketté, és csak utána szeleteld fel cikkekre. | ||
− | * A serpenyő vastag falú legyen, hogy ne ragadjon rá a tojás az oldalára. | + | *A serpenyő vastag falú legyen, hogy ne ragadjon rá a tojás az oldalára. |
− | * A tojáshoz keverhetsz sajtot is, mely csak fokozza a kellemes ízeket. | + | *A tojáshoz keverhetsz sajtot is, mely csak fokozza a kellemes ízeket. |
− | * A sülő massza oldalát falapáttal folyamatosan egyengesd, hogy ne ragadjon oda a serpenyő falához. | + | *A sülő massza oldalát falapáttal folyamatosan egyengesd, hogy ne ragadjon oda a serpenyő falához. |
− | * A tortilla hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A spanyolok sokszor kenyérrel szendvicsként is előszeretettel fogyasztják. | + | *A tortilla hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A spanyolok sokszor kenyérrel szendvicsként is előszeretettel fogyasztják. |
− | * Az alap hozzávalók mellett csak a fantáziádon múlik, hogy mivel teszed még különlegesebbé (pl. zöldségekkel, tonhallal. sonkával). | + | *Az alap hozzávalók mellett csak a fantáziádon múlik, hogy mivel teszed még különlegesebbé (pl. zöldségekkel, tonhallal. sonkával). |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
6 személyre: | 6 személyre: | ||
− | * 3 nagy krumpli | + | *3 nagy krumpli |
− | * 2 nagy hagyma (lehet lilahagyma is) | + | *2 nagy hagyma (lehet lilahagyma is) |
− | * olívaolaj | + | *olívaolaj |
− | * 5 tojás | + | *5 tojás |
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
+ | |||
* Ügyelj rá, hogy nehogy megpiruljon a hagyma, mert akkor kesernyés íze lesz. | * Ügyelj rá, hogy nehogy megpiruljon a hagyma, mert akkor kesernyés íze lesz. | ||
* A tányér, vagy fedő, amelyre fordítod a lepényt lehetőleg minél kevésbé legyen homorú, mert a félig nyers tortilla könnyen széteshet a fordításkor. | * A tányér, vagy fedő, amelyre fordítod a lepényt lehetőleg minél kevésbé legyen homorú, mert a félig nyers tortilla könnyen széteshet a fordításkor. | ||
* A fordítást gyors, határozott mozdulattal végezd. | * A fordítást gyors, határozott mozdulattal végezd. | ||
− | + | Figyelj arra, hogy a tortilla belseje is átsüljön, de ugyanakkor megőrizze a lány, krémes állagot. Ha kell akár többször is megfordíthatod, hogy oda ne égjen a lepény. | |
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
+ | |||
+ | MEGJEGYZÉS: Ha találsz a témához kapcsolódó Youtube videót, akkor azt itt tudod befűzni az oldalba. Ehhez nem kell más tenned, mint az „IDE” szó helyett beírnod a kiválasztott Youtube videó egyedi kódját! | ||
<youtube>X6xqklc-FBg</youtube> | <youtube>X6xqklc-FBg</youtube> | ||
47. sor: | 50. sor: | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
+ | |||
+ | MEGJEGYZÉS: Az alábbi minta alapján add meg azokat a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnak. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál! | ||
* [http://www.mindmegette.hu/tortilla-espanola-spanyol-omlett.recept Tortilla recept] | * [http://www.mindmegette.hu/tortilla-espanola-spanyol-omlett.recept Tortilla recept] | ||
52. sor: | 57. sor: | ||
* [http://www.foodnetwork.com/recipes/tortilla-espanola-spanish-omelet-recipe0.html Tortilla készítés] | * [http://www.foodnetwork.com/recipes/tortilla-espanola-spanish-omelet-recipe0.html Tortilla készítés] | ||
* [http://www.recetasdiarias.com/recetas/huevo/tortilla-espanola/ Tortilla ] | * [http://www.recetasdiarias.com/recetas/huevo/tortilla-espanola/ Tortilla ] | ||
− | |||
− |