Snack box technika segítségével egészségtudatosan étkezni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2017. február 16., 20:01-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell snack box technika segítségével egészségtudatosan étkezni? == right|250px Az egészségtudatos táplálkozás, illetve a di…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell snack box technika segítségével egészségtudatosan étkezni?

Snackbox.jpg

Az egészségtudatos táplálkozás, illetve a diéta ellenségeként felgyorsult életvitelünk is megnevezhető. A rohanós napokon kevésbé tudunk odafigyelni arra, hogy mit eszünk, és a rendszertelenül, sietősen bekapkodott éhségcsillapító falatok nem mindig a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék bevitelét testesítik meg. Ez kiküszöbölhető azzal, ha pörgős napok előtt előre megtervezed és úgynevezett snack boxokba pakolod a harapnivalókat, amivel egyszerűen betartható a diétád, illetve folytathatsz egészségtudatos táplálkozást.

Lépések

  1. Számold ki, hogy napi aktivitásod ismeretében mennyi kalória bevitelre van szüksége a szervezetednek. A napi menüd megtervezésekor ezt mindig tartsd szem előtt. Ennek a technikának a segítségével rendszeresen tudsz étkezni, amivel normális szinten tarthatod a vércukorszinted, főleg hogy egészséges hozzávalókból készült ételeket eszel. Segítség a napi menü megtervezéséhez
  2. Leld kedved a menük megkreálásakor és olyan ételeket válassz, amiket szívesen fogyasztasz.
  3. A táplálékpiramisnak megfelelően és egy kalória-, tápanyagtáblázat segítségével állítsd össze a kiegyensúlyozott étkezést kielégítő napi beviteled, amihez használj a szervezet számára egészséges zsírokat, kellő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, és rostokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, például:
    • fehérje: csirkehús, tojás, humusz, sajt, cukormentes-élőflórás joghurt, túró, mártogatós, stb.
    • olajok, zsírok: olajos magvak, kókuszzsír, stb.
    • szénhidrát: durum-, teljes kiőrlésű gabonatermékek, cukormentes müzli, stb.
    • friss gyümölcsök, zöldségek
    • kerüld a fehér lisztet, cukrot
  4. Gondold át, mennyi kalóriát szánsz a főbb étkezésekre: reggeli, ebéd, vacsora. Célszerű naponta többször (ötször) enni, aminek a mennyisége úgy oszlik meg, hogy reggel többet eszel, estefelé már kevesebbet és könnyebben emészthető ételeket.
  5. Uzsonna, tízórai: keress olyan egészséges ételeket, melyek csillapítják az éhségedet és feltöltik az energiaraktáraidat a főbb étkezések között. Ennek tökéletes képviselői a zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak. Válassz a következők közül: dió, répa, paprika, alma, stb.
  6. Porciózd ki kis dobozokba a napi fogásokat, így már csak elő kell kapnod őket a megfelelő időpontokban. Annyi dobozba pakolj, ahány étkezés vár rád a nap folyamán.
  7. Tedd étvágygerjesztővé a fogásokat az ételek esztétikus elrendezésével, színes muffin papírok, és szalvéta segítségével. Így sokkal szívesebben fogsz nekilátni!
  8. Keress új recepteket, snack ötleteket, egészséges alternatívákat - például az édességre! Próbáld ki a snack box technikát legalább egy hónapig, és meglátod, utána már mintegy ösztönösen is menni fog az adagok kiszámítása, és a szervezeted magától is igényli majd a rendszeres étkezést!


Tippek

  • Egy heti menüdet is megtervezheted előre, amihez már akár a hétvégén be tudsz vásárolni és összekészülni.
  • Próbálj meg minden nap ugyanazokban az időpontokban étkezni a rendszeresség nevében.


Amire szükséged lehet

  • kalória-, tápanyagtáblázat
  • ideális méretű műanyag dobozka, rekeszekkel ellátott műanyag dobozok, bento box, vagy csatos üveg
  • muffinpapír


Figyelmeztetések

  • Ügyelj arra, hogy változatosan mixeld az alapanyagokat, és napi felbontásban mindig egyél valamilyen zöldséget, gyümölcsöt.
  • Az egészséges életmód részét képezi a rendszeres mozgás is, amit fontos betervezni a heti időbeosztásodba. Az izmaid ilyenkor több fehérjét igényelhetnek.


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk