Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Serkenteni az agyműködést

Szerkesztés Hogyan kell serkenteni az agyműködést?

Agy.jpg

Sokszor megesik, hogy egy húzósabb iskolai vagy munkahelyi időszakban szükségünk van rá, hogy kicsit ráerősítsünk agyműködésünkre. Ennek számos módszere lehet, kezdve a testmozgástól, egészen a különböző étrend-átalakításig.

Szerkesztés Lépések

 1. Iktass be rendszeres testmozgást! Klinikai kísérletek bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás serkenti az agyműködést, és a hosszú távú öregkori memóriaromlás is jelentősen csökkenthető vele. Ennek biológiai háttere, hogy az agy bizonyos területein (hippokampusz) jóval több új idegsejt keletkezik az aktív mozgásnak köszönhetően, mint a passzív időtöltés esetén. Az agyműködést aktiválja a ritmikus mozgás is: például az egyszerű láb- és karlengetés is serkenti a vérkeringést, ösztönzőleg hat mindkét agyfélteke működésére. A kifejezett agyserkentő testmozgáshoz tartoznak a különböző mozgáskoordinációs gyakorlatok, a labdajátékok és a tánc, mivel lépéskombinációk és technikák elsajátítása fokozott koncentráció- és reakciókészséget követel az agytól.
 2. Figyelj oda a helyes, agyműködést serkentő étrendre! Vannak olyan speciális tápanyagok, melyek többlet bevitelével serkentheted az agyműködésedet:
  1. Lecitin: A kellő lecitin bevitele azért, fontos, mert egy phosphatidyl choline nevű anyagot tartalmaz, amely egyik idegsejttől a másikig szállítja az idegimpulzusokat - azaz egyfajta agyserkentőként működik. Lecitingranulátumot önmagában is vásárolhatunk a boltban, és ezt akár müzlibe téve is fogyaszthatjuk. Azonban nem feltétlenül kell külön granulátumot vásárolnunk, mivel természetes tápanyagokban is megtalálható, köztük a tojássárgájában, a májban, a diófélékben, a teljes magvakban, a szójababban, a finomítatlan növényi olajokban és a kukoricában.
  2. Cink: A cink olyan vegyületek alkotóeleme, melyek alapvető fontosságúak az idegsejtek működéséhez. Bár a cink rengeteg élelmiszerben megtalálható, nagyon gyakori a hiányközeli állapot. Ennek oka lehet a rossz talajminőség, amely befolyásolja a növények cinkfelvevő képességét. A megfelelő cinkmennyiség legfőbb forrása az osztriga, a szárnyasok, a máj és egyéb húsfélék, továbbá a búzacsíra, a vajbab, a joghurt, a juharszirup és a melasz.
  3. E-vitamin: Ez a zsírban oldódó vitamin elengedhetetlen a megfelelő oxigén ellátáshoz. A kellő E-vitamin bevitelnél arra kell odafigyelnünk, hogy a főzés és az élelmiszer-feldolgozás során a táplálékban lévő E-vitamin mennyisége jelentősen csökkenhet. Az E-vitamin tocopherol nevű anyagokból épül fel, melyeket növények állítanak elő, és leginkább a növényi olajakban találhatók meg, ezért E-vitamin hiány esetén búzacsíra olaj fogyasztása ajánlott.
  4. Omega3 zsírsavak: Az Omega 3 zsírsavak magunkhoz vételének legjobb módszere, ha sok olajos halat - tonhal, lazac, hering és makréla -, diófélét és hidegen sajtolt olajat fogyasztunk, például olíva olajat, tojássárgáját, szójababot, nyers búzacsírát, hüvelyeset, tejet és tejterméket.
  5. Mangán: Ez a nyomelem segíti a choline nevű neurotranszmitter termelését. Emellett támogatja a szervezetet a szénhidrátok megemésztésében, valamit a pajzsmirigy legfontosabb hormonjának, a tiroxinnak az élőállításában. Ezért tanácsos minél több diófélét, hántolatlan gabonát, zöld leveles zöldséget, borsó, szegfűszeget és gyömbért fogyasztani abban az időszakban, amikor kiváltképp fontos az agyműködés serkentése számodra.
 3. Add meg a szervezetednek a pihenést, amire szüksége van! Ha egy nagyobb megmérettetésre, mondjuk vizsgára vagy állásinterjúra készülsz, rendkívül fontos, hogy előtte pár napig kellőképpen kipihend magad!
 4. Végezz rendszeresen relaxációs gyakorlatokat! A jóga és a rendszeres relaxációs gyakorlatok segítenek kellőképpen ellazulni az agynak, hogy a regenerációt követően újra agyműködésed csúcsán lehess!
 • Bizonyos tévhitek ellenére a megszokott stimuláns szerek, mint az élénkítő teák és a kávé hosszú távon rontja az agyműködést és a memóriát.
 • A halolaj fogyasztása az agyműködés serkentése mellett azért is ajánlott, mert egyes kutatások szerint segíti a szív- és érrendeszeri betegségek megelőzését és az Alzheimer-kór tüneteinek elodázásához is hozzájárul.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • Önmérséklet
 • Rendszeres testmozgás
 • Relaxációs gyakorlatok
 • Lecitin
 • Cink
 • E-vitamin
 • Omega3 zsírsavak
 • Mangán
 • Halolaj

Szerkesztés Figyelmeztetések

 • Ne feszítsd túl a húrt! Időlegesen megoldást jelenthet, hogy bizonyos serkentő módszerekhez folyamodsz annak érdekében, hogy javuljon az agyműködésed, de mindez hosszú távon nem tartható fenn. Egy húzósabb időszak után mindig figyelj oda, hogy kellőképpen regeneráld a szervezetedet és kipihend magad!
 • Egyes kísérletek szerint az alumínium jelentősen rontja az agyműködést, ezért tanácsos kerülni az alumínium edényeket főzés során, csakúgy mint a jelentős alumíniumot tartalmazó dezodorokat.

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell