Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Segíteni ájulás esetén

Szerkesztés Hogyan kell segíteni ájulás esetén?

Az ájulásnak több oka is lehet, előfordulhat, hogy az illető beteg (leggyakrabban szívbetegség, de oka lehet a vércukorszint csökkenése is) vagy erős érzelem váltotta ki (pl. lámpaláz vagy félelem a vérvételtől). De oka lehet a meleg vagy a kimerültség is. Általában nincs szövődménye, de nem árt orvoshoz fordulni, ha többször is előfordul. Az alábbiakban azonban azt mutatjuk be, mit tegyünk, ha valaki elájul. Ajulas-elsosegely.jpg

Szerkesztés Lépések

 1. Ha azt látjuk, hogy valaki nincs jól, azonnal ültessük vagy fektessük le! Így elkerülhető, hogy beüsse magát, ha esetleg elájulna.
 2. Ha azt látjuk, hogy valaki éppen ájultan esne össze, próbáljuk meg elkapni, és óvatosan lesegíteni a földre.
 3. Ha az ájult személy már fekszik, ellenőrizzük a légutakat, a légzést és a keringést. Ha nem lélegzik, akkor komolyabb a baj, lélegeztetni kell. (Elsősegélynyújtás, 3. pont ) Ha lélegzik és van pulzusa, emeljük fel kissé (30 cm) a lábait! Ha nem tudjuk lefektetni a beteget, akkor a fejét hajtsuk a térdei közé.
 4. Hagyjunk neki levegőt! Gyakori, hogy ha valaki rosszul lesz, kb. ötvenen sereglenek köré, ilyenkor azonban nem jut neki friss levegő. Kérjünk meg mindenkit, hogy álljon távolabb nézegelődni. Lazítsuk meg a ruháit. Ha nagy a forróság, az ájult személyt vigyük árnyékba, hűvösebb helyre.
 5. Próbáljuk meg ébresztgetni óvatosan! Ha a beteg még 5 perc után is ájult vagy fejfájása van, zsibbadt, cseng a füle, mellkasi fájdalma van, nehezen lélegzik, vagy újra és újra elájul, hívjuk a mentőket.
 6. Gondoljuk át, mi történt az ájulás előtt, milyen betegségei vannak. Ilyen például az alacsony vércukorszint, az asztma, a rák, a diabétesz, a súlyos allergia, a szívrendellenességek vagy epilepszia. A terhesség esetén szintén nagyon óvatosnak kell lenni az ájulással. Ha ezek közül bármelyik fennáll, hívjuk a mentőt!
 7. Maradj végig nyugodt! Nincs annál rosszabb, ha valaki kidől az ájult mellett!
 8. Ha az ájult személy újra eszméleténél van és stabil, adjunk neki vizet. Ha cukorbeteg az illető (ennek jele, hogy sápadt és verejtékezik), adjunk neki cukros folyadékot.
 9. Hagyjuk az illetőt pihenni! Az ájulás után jobb, ha pihen még egy darabig, mert ha gyorsan feláll, ismét elájulhat. Segítsük fel!
 • Figyeljük meg, hogy az illető hány percig volt eszméletlen, az orvosoknak szükségük lesz erre az adatra.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • higgadtság
 • víz vagy valamilyen folyadék
 • szék, esetleg ágy

Szerkesztés Figyelmeztetések

 • Amíg eszméletlen a beteg, ne adjunk neki ételt vagy italt.

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag