Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Sajt terrine-t készíteni egyszerűen

A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. december 1., 15:37-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell sajt terrine-t készíteni egyszerűen? == right|250pxA terrine francia szó, jelentése eredetileg agyag, forma. Magát az éte…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell sajt terrine-t készíteni egyszerűen?

Sajt terrine.jpg

A terrine francia szó, jelentése eredetileg agyag, forma. Magát az ételt kezdetben ezekben a keskeny cserépedényekben készítették el, így lett az ételek neve is terrine. A terrinek alapanyaga bármi lehet: vadhús, szárnyas, hal, zöldség, gyümölcs és akár sajt is. A terrine olvasztott, saját ízlés szerint fűszerezett pástétom féle, melyet hidegen, előételként szokás tálalni. A sajt terrine sajtimádóknak kihagyhatatlan, borozás mellé pedig remek, kiegészítő csemege.

Lépések

  1. Tegyél fel egy lábasnyi vizet forrni!
  2. Béleld ki a formát alufóliával, amibe majd az olvasztott sajtokat öntöd!
  3. Reszeld le a sajtokat!
  4. Tedd bele a reszelt sajtokat egy akkora tálba, amit az edény tetejére tudsz tenni!
  5. Amikor már forr a víz, vedd takarékra a tűzhelyen!
  6. Tedd a vízgőz fölé a sajtokat tartalmazó tálat!
  7. Szép lassan olvaszd fel a tál tartalmát, míg folyós nem lesz!
  8. Öntsd hozzá a habtejszínt is!
  9. Próbáld meg alaposan elkeverni!
  10. Öntsd a sajtmasszát a kibélelt formába!
  11. Miután kissé kihűlt, tedd a hűtőbe dermedni 2-3 órára!
  12. Fogyasztás előtt szeleteld fel neked tetsző formára, és már tálalhatod is!


Tippek

  • Nem feltétlenül kell a lentebb megadott sajtokból készítened. Úgy állítod össze, ahogy neked tetszik. Akár csak egyféle sajtot is felolvaszthatsz a terrine-hez.
  • Pikánsabbá teheted sajt terrined, ha a felolvasztás után apró magvakat szórsz bele. A legjobb választás a tökmag, napraforgómag és lenmag kombináció. A nagyobb magvak (dió, mogyoró, mandula stb.) nagyságuk miatt problémásak lehetnek, vagy a felhasználás előtt még külön fel kell őket aprítani.
  • Egyes receptek a magvak mellett még friss petrezselymet is ajánlanak a sajt terrine-be. Ezzel azonban bánj óvatosan, hiszen a jellegzetes kesernyés íze miatt nem mindenki szereti.
  • Követve a szabadság adta lehetőségeket, szinte bármivel feldobhatod a sajt terrined: zöldségek, frissensültekből húsdarabok, füstölt lazac stb.


Amire szükséged lehet

Hozzávalók kb. 6 adaghoz:

  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg márvány sajt
  • 1,5 dl habtejszín
  • 3 dkg tökmag
  • 3 dkg napraforgómag
  • 3 dkg lenmag
  • 1 csokor friss petrezselyem

Eszközök:

  • edény a víznek
  • az edény tetejére illő üveg vagy fémtál
  • fakanál
  • tepsi vagy laposabb tál
  • alufólia


Figyelmeztetések

  • Ne érjen bele az olvasztásra szolgáló tál alja a forrásban lévő vízbe! Tehát csak annyi vizet engedj a tálba, hogy ez a kritérium teljesüljön.
  • Bánj óvatosan a vízgőzzel, nehogy megégesd magad!
  • Ne felejtsd el kibélelni a tepsid alufóliával a felolvasztott sajtnak, különben teljesen beleragad, és nehezebben fogod tudni tálalni!


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Hogyankell, Noatah