Sajt terrine-t készíteni egyszerűen szerkesztése
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell sajt terrine-t készíteni egyszerűen? == | == Hogyan kell sajt terrine-t készíteni egyszerűen? == | ||
− | [[Fájl:sajt_terrine.jpg|right|250px]]A terrine francia szó, jelentése eredetileg agyag, forma. Magát az ételt kezdetben ezekben a keskeny cserépedényekben készítették el, így lett az ételek neve is terrine. A terrinek alapanyaga bármi lehet: vadhús, szárnyas, hal, zöldség, gyümölcs és akár sajt is. A terrine olvasztott, saját ízlés szerint fűszerezett | + | [[Fájl:sajt_terrine.jpg|right|250px]]A terrine francia szó, jelentése eredetileg agyag, forma. Magát az ételt kezdetben ezekben a keskeny cserépedényekben készítették el, így lett az ételek neve is terrine. A terrinek alapanyaga bármi lehet: vadhús, szárnyas, hal, zöldség, gyümölcs és akár sajt is. A terrine olvasztott, saját ízlés szerint fűszerezett pástétom féle, melyet hidegen, előételként szokás tálalni. A sajt terrine sajtimádóknak kihagyhatatlan, borozás mellé pedig remek, kiegészítő csemege. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
22. sor: | 22. sor: | ||
* Nem feltétlenül kell a lentebb megadott sajtokból készítened. Úgy állítod össze, ahogy neked tetszik. Akár csak egyféle sajtot is felolvaszthatsz a terrine-hez. | * Nem feltétlenül kell a lentebb megadott sajtokból készítened. Úgy állítod össze, ahogy neked tetszik. Akár csak egyféle sajtot is felolvaszthatsz a terrine-hez. | ||
− | * Pikánsabbá teheted sajt | + | * Pikánsabbá teheted sajt terrined, ha a felolvasztás után apró magvakat szórsz bele. A legjobb választás a tökmag, napraforgómag és lenmag kombináció. A nagyobb magvak (dió, mogyoró, mandula stb.) nagyságuk miatt problémásak lehetnek, vagy a felhasználás előtt még külön fel kell őket aprítani. |
* Egyes receptek a magvak mellett még friss petrezselymet is ajánlanak a sajt terrine-be. Ezzel azonban bánj óvatosan, hiszen a jellegzetes kesernyés íze miatt nem mindenki szereti. | * Egyes receptek a magvak mellett még friss petrezselymet is ajánlanak a sajt terrine-be. Ezzel azonban bánj óvatosan, hiszen a jellegzetes kesernyés íze miatt nem mindenki szereti. | ||
− | * Követve a szabadság adta lehetőségeket, szinte bármivel feldobhatod a sajt | + | * Követve a szabadság adta lehetőségeket, szinte bármivel feldobhatod a sajt terrined: zöldségek, frissensültekből húsdarabok, füstölt lazac stb. |
56. sor: | 56. sor: | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
− | *[ | + | *[http://www.deluxe.hu/cikk/20070926/a_leggyakrabban_elofordulo_gasztronomiai_szakkifejezesek?p=1 Terrine jelentése] |
*[http://www.nosalty.hu/praktika/csokolade-felolvasztasa-goz-folott Vízgőz feletti olvasztás technikája] | *[http://www.nosalty.hu/praktika/csokolade-felolvasztasa-goz-folott Vízgőz feletti olvasztás technikája] | ||
*[http://www.nosalty.hu/recept/sajt-terrine Sok magvas sajt terrine] | *[http://www.nosalty.hu/recept/sajt-terrine Sok magvas sajt terrine] | ||
− | |||
− |