Sílécet választani

A Hogyankell.hu wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen 81.182.117.224 (vitalap) 2011. december 8., 16:29-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell sílécet választani?

Silec.jpg
A síelés az egyik legnépszerűbb téli sport, egy rosszul választott síléc ugyanakkor elveheti a próbálkozók kedvét. Lécválasztáskor a testmagasság, súly, a léc keménysége, fordulási sugara, sidecut adatai, típusa, a sítudás mértéke is számít, emellett az is nagyon fontos, hogy milyen stílusban (hosszú ívek vagy rövid csóvák), milyen terepen (pályán, kiépített pályán kívül) szeretnénk síelni.

Ma már a piskótaformájú "carving" lécek uralják a síterepeket. Nézzük, mit kell tudni a megfelelő carving léc kiválasztásához.

[szerkesztés] Lépések

 1. Döntsük el, mire szeretnénk sílécet venni! Először is döntsük el, hogy milyen stílusban és milyen terepen szeretnénk síelni. Ugyan vannak már minden terepre alkalmas lécek is, ugyanakkor a rövid fordulósugarú (ez azt mutatja meg, hogy az adott síléc hány méteres sugarú köríven húzna meg egy 360 fokos kanyart) slalomlécek például bizonytalanabbak hosszú íveken, mint a hosszabb rádiuszú allround lécek. A következő öt nagy csoportba soroljuk a síléceket:
  1. Easy-carving: Puhább, rövidebb lécek, elsősorban kezdőknek és hölgyeknek ajánlott. Menetstabilitásuk viszonylag alacsony.
  2. Allround-carving: A legtöbb lécet ebbe a kategóriába sorolják. Puhább és keményebb típusok is megtalálhatók közöttük, általában minden terepen jól használhatók. Haladóknak és sportosan sízőknek ajánlott.
  3. Race-carving: Ahogy a neve is jelzi, ezek a lécek már komoly sítudást feltételeznek.
  4. Fun-carving: Extrém kategória, kifejezetten rövid lécek, alacsony rádiusszal. Gyors tempó kell hozzá.
  5. Freeride: Szintén extrém, pályán kívüli síeléshez ajánlott. Kifejezetten széles lécek tartoznak ebbe a csoportba.
 2. A síléc hossza: A síléc hosszának kiválasztásakor a testmagasságot, a kort (gyermek vagy felnőtt), illetve a sítudást is figyelembe kell venni. Kezdőknek rövidebb lécet érdemes választani, míg a haladók a sítereptől, sebességtől stb. függően gyakorlatilag bármilyen hosszúságú lécet választhatnak. Van ugyanakkor néhány szabály, amit alkalmazhatunk vásárláskor:
  1. Gyerekeknél: kezdő: köldök magassága +/-5 cm; középhaladó: mellmagasság +/- 5 cm; haladó: maximum a testmagassággal megegyező méretet válasszunk.
  2. Felnőtteknél: kezdő: mellmagasság +/- 5 cm; középhaladó: vállmagasság: +/- 5 cm; haladó: ajánlott a szemmagasság, de maximum testmagassággal megegyező méret.
  3. Széles piskótájú lécekből válasszunk inkább rövidebbet, mert ez a típus a gyors, rövid kanyarokra lett kitalálva. A keskenyebb léc ezzel szemben nagyobb ívekre kiváló, ebből hosszabbat is választhatunk.
  4. Túlsúly esetén érdemes kicsit hosszabb lécet választani, hogy a nagy súlyt kompenzálja a nagyobb felület.
 3. A síléc szélessége: A síléc első, középső és hátsó szélessége is meghatározó. Ez a három méret mm-ben a síléc sidecut adata.
  1. Első szélesség: A síléc csőrszélessége a kanyar kezdetét befolyásolja.
  2. Középső szélesség: A középen keskeny síléc kemény, jeges pályákra ajánlott. Ezeknél a léceknél az élváltás gyorsabb. A középen szélesebb lécek ugyanakkor stabilabbak, változatos pályaviszonyokra (nagy hó, latyak, kezeletlen pálya) is alkalmasak, hiszen nagyobb a talpfelületük. A kifejezetten széles léceket pályán kívüli sízésre, freeride-ra lehet a legjobban használni.
  3. Hátsó szélesség: A kanyarodás végét befolyásolja. Kezdőknek érdemes kevésbé széles hátuljú sílécet választani, ez kevésbé vezeti el a kanyar végén a lécet azoknál, akik még csak ismerkednek a carving technikával, és inkább sodortatják a lécet. A szélesebb farú lécek a rövid íveknél szinte kirobbannak a kanyarból.
 4. Síléc keménysége: Kezdőknek érdemes puhább lécet választaniuk, ami könnyebben használható, nagy sebességnél ugyanakkor csavarodik, kevésbé tartja az ívet. Nagyobb testsúly esetén válasszunk kicsit keményebb sít.

[szerkesztés] Tippek

 • Hogyan kell sítúrára felkészülni
 • Hogyan kell snowboard deszkát választani
 • Kezdőknek érdemes allround lécet választani, amivel elsajátíthatják az alaptechnikákat. Ha eközben valamelyik irányzat nagyon megtetszik nekik, akkor következő lépésként kipróbálhatják azt.
 • A választáskor kérjük ki szakember véleményét, aki az igényeinknek, testalkatunknak és sítudásunknak megfelelően tud sílécet ajánlani.
 • Az alapfelszerelés (síléc, síbakancs, síbot) mellé érdemes védőfelszereléseket (bukósisak, protektorok) is beszerezni, így megelőzhetjük, hogy egy-egy esés után komolyabb sérülést szerezzünk.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Síelés előtt mindig melegítsünk be, különben könnyen sérülést szenvedhetünk!
 • A sípályáknak is megvannak a maguk „KRESZ szabályai”, amiket fontos ismerni és betartani, ezzel nagymértékben csökkenthetjük a balesetek esélyét.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Méretek (testsúly, magasság)
 • Síbolt, ahol beszerezheted a sílécet

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02