Robotporszívót választani

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell Robotporszívót választani?

Robotporszivo-kivalasztasa.jpg

Manapság egyre több feladatot képesek ellátni a robotok, s nincs ez másképp a házimunkák terén sem. Egyre több háztartásban alkalmaznak például robotporszívót a padlózat tisztántartása végett. Nézzük, mire is kell odafigyelni az eszköz kiválasztása során.

Lépések

 1. Méret: A robotporszívó mérete fontos, mert befolyásolja a porszívó hatékonyságát és a helyiségek tisztításának képességét. Ha a porszívó túl nagy, akkor nehéz lesz a helyiségben mozogni és elérni a nehéz hozzáférésű területeket, míg ha túl kicsi, akkor nem lesz képes hatékonyan tisztítani a területet. Az ideális méret a helyiség méretének megfelelően változik, ezért fontos, hogy a porszívó méretét a helyiség méretéhez igazítsa.
 2. Teljesítmény: A robotporszívó teljesítménye kapcsán a következő tényezőkre kell figyelni:
  • Szívóerő: Ellenőrizd, hogy a porszívó rendelkezik-e elegendő szívóerővel a szennyeződések eltávolításához.
  • Porszívózási hatékonyság: Ellenőrizd, hogy a porszívó hatékonyan tisztít-e és hogy a szennyeződések mennyire könnyen távolíthatók el vele. Érdemes próbát tenni és különböző méretű és súlyú szennyeződések kapcsán megvizsgálni a felszívási hatákonyságot.
  • Zajszint: A teljesítménnyel összefüggésben arra is érdemes odafigyelni, hogy mekkora az eszköz zajszintje. Minél nagyobb ugyanis a teljesítmény, általában annál hangosabb az eszköz.
 3. Navigáció: Ez is egy fontos szempont, ami megmutatja, hogy a robotporszívó képes-e megbirkózni az akadályokkal és a nehéz hozzáférésű területekkel.
 4. Töltési idő: A robotporszívók esetében a töltési idő az az időtartam, amely alatt a porszívó akkumulátora teljesen feltöltődik. Az időtartam változik a porszívó típusától és kapacitásától függően, általában 2-4 óra körül mozog. Az alacsony töltési idő fontos a gyakori használat szempontjából, mert a porszívó gyorsabban visszatérhet a munkához a töltési ciklus után. Az alacsony töltési idő azonban a porszívó kapacitásának csökkenésével járhat, ezért fontos, hogy az időtartamot és a kapacitást együttesen vegyük figyelembe a választáskor.
 5. Kapacitás: Lényegében ez határozza meg, hogy milyen mennyiségű piszkot tud felszívni és ürítés nélkül tárolni az eszköz. Ellenőrizd, hogy a tároló elég nagy-e az adott helyiségben egy-egy porszívózás alkalmával felszívható szeméthez, koszhoz viszonyítva.
 6. Egyéb funkciók: Egy robotporszívó számos extra funkcióval rendelkezhet. Ezek a funkciók növelhetik a robotporszívó hatékonyságát és számos kényelmi szolgáltatást is biztosíthatnak.
  • Térképkészítés: A térképkészítés funkció lehetővé teszi a porszívó számára, hogy részletes térképet készítsen a tisztítandó területről, ami segíti a hatékonyabb takarítást.
  • Szűrők: Az extra szűrők, mint például a HEPA szűrők, javíthatják a levegő minőségét a porszívóval együtt.
  • Távirányítás: A távirányítás funkció lehetővé teszi, hogy te magad irányítsd a porszívót.
  • Hangvezérlés: A hangvezérlés funkció lehetővé teszi, hogy a porszívót hangparancsokkal irányítsd.
  • Szakadékérzékelés: A legtöbb robotporszívó sziklásérzékelőkkel rendelkezik, amelyek megakadályozzák, hogy lezuhanjanak a lépcsőn vagy más egyenetlen felületeken az otthonban.
 7. Ár: A jó minőségű robotporszívók ára változó lehet, attól függően, hogy milyen funkciókkal rendelkezik, mennyire fejlett a technológiája, illetve milyen márka terméke. Általában a robusztusabb funkciókkal rendelkező, nagyobb teljesítményű és fejlettebb technológiájú robotporszívók ára magasabb, amelyek általában 100 000 és 300 000 forint között mozognak. Az alacsonyabb árú robotporszívók is léteznek, de a funkcióik és a minőségük gyakran korlátozottabb, vagyis itt is igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Tippek

 • Habár a robotporszívók kialakítása során a gyártók törekednek arra, hogy csendesek legyenek, a folyamatos zaj néha zavaró lehet. A működés során ezért érdemes olyan időpontokat választani, amikor általában nem tartózkodik senki az adott helyiségben. Ez a robotporszívó munkáját is megkönnyíti, hiszen nem találkozik állandóan „ismeretlen” akadályokkal.

Amire szükséged lehet

 • Tisztítandó felületre
 • A tisztitandó helyiségben konnektor

Figyelmeztetések

 • Az elektromos töltők néha veszélyesek lehetnek, különösen, ha túlmelegednek, ezért ha több napra elutazunk, soha ne hagyjuk töltőn a robotporszívót.
 • A robotporszívó üzemeltetése során mindig tartsuk be a használati utasításban foglaltakat. Ez nem csak biztonságos működést, de hatékonyabb tisztítást is eredményez.

Kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Hogyankell